Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 46

• 31 167
  • 799
  •   2
Отговори
# 405
  • Бургас
Честито и от мен! Пожелавам да се задържи дълго, да плаща навреме и да пази!

Много мило коледно пожелание получих от семейството на моя гръцки студент.
Започвам да променям нагласите си по отношение на студентите, най-вече чуждестранните.
По Коледа ги няма, цяло лято ги няма, не готвят... Мама и тате плащат и са внимателни, зер знаят какво е да търсиш прилична квартира с нормални хазяи.

Скрит текст:
По отношение на "нормалните", днес един наемател беше пуснал свой чат с наемодателя. Джен зи бяха и двамата. Наемодателят му искал пари над наема за пиенье, не връщал депозита и плашел да го бие. Наемателят не щял да дава още 200 лв., като и той плаши да бие, обаче с ТИМ. В диалога "уй" и "утка" бяха най-приличните думи, като към първата се добави и "малък".
Скрит текст:

# 406
Наемателят не щял да дава още 200 лв., като и той плаши да бие, обаче с ТИМ. В диалога "уй" и "утка" бяха най-приличните думи, като към първата се добави и "малък".

LaughingLaughingLaughingLaughing

Търкалям се от смях.

# 407
  • Варна
Нищо смешно не виждам аз. Отвратително нискоинтелектуално общуване на ниво пияници в някое циганско село. Настръхвам от мисълта да имам допир до такива хора, още по-малко да съм обвързана с договор с такива.

# 408

По Коледа ги няма, цяло лято ги няма, не готвят... Мама и тате плащат и са внимателни, зер знаят какво е да търсиш прилична квартира с нормални хазяи.

А то и български студенти има такива. И ако майката е като мен все да пита дали е проветрил, измел терасата, проверил канала за отичане на вода, като го няма в квартирата да изключи електроуредите..... Като се ожени как ще се откажа да давам инструкции незнам. Само, че миналото лято си беше в квартирата, че ходеше на работа. То колко се задържаше в нея е друг въпрос. За лятото обаче има пътуване по програма и стаж, който ще бъде в детска градина в нашия град и квартирата ще е празна в повечето време.

И аз си мислех, че dani1 бързо отдава апартаментите. Добри и дълготрайни наематели желая!
Весела Коледа на всички!

# 409
  • Варна.

Започвам да променям нагласите си по отношение на студентите, най-вече чуждестранните.

Точно така е Satisfied На последното ми ходене до квартирата на студетнките отново свърших малко работа по апартамента - смених старото силиконово уплътнение около ваната, беше почерняло и опадало на места, сложих нов качествен силикон. Купихме доста изгодно сушилня Миеле, втора употреба, защото до сега простираха на сушилки и това със знанието и съгласието на хазайката, за моя голяма изненада при наемането ми показа двете бройки и ми каза, че винаги така са сушили дрехите си (и двете тераси са усвоени).
Предния път монтирах дървен перваз на прозореца на кухнята, това ще направя и на този на хола.
Квартирата има повече предимства и гледаме да сме ОК с хазайката, че да изкараме следването без местене.

# 410
Благодаря за пожеланията!
Да ви се връща на всички!

Имаше доза късмет и доза работа. Пуснах веднага обяви в няколко групи. Също и проактивно писах на 5-6 човека, които бяха писали, че търсят.. Наемателят е един от тях. Също и районът е търсен и апартаментът е в добро състояние.
Приятелчето му, което дойде с него беше наел наблизо за 1650лв с вкл паркомясто (вероятно двустаен) в сравнително луксозна сграда на новите ми строители. Работи в Метро, шофьор на камион. (на огледа бяха с камиона). Уредил е и моя наемател да работи там още от понеделник.

# 411
Браво, Дани! Чудесно е, че даваш подробна обратна връзка за отдаваните имоти. Ето нагледно как с малко работа се избягват съвсем ненужно посредничество на брокери. Е, понякога става, понякога не, но трябва да се пробва човек!
Весело посрещане на новата година, здраве  и  успешни сделки!

# 412
Радвам се за Дани. Да му е спокойно и диалогично !

От утре пак почвам - ще свалям щори за пране. Всичко е гнусно и жълто-кафяво.

Дани купува, за да отдава, което е разумно.
А аз отдавам апартамент, който ремонтирах и обзаведох за децата. В това ми е грешката.

Видяхте ли, че обобщения извод, че по празници било застой, не съответства на реалността. Винаги има търсене и предлагане. Проактивността, ако е съчетана с разумна преценка, води до добри резултати - Дани .

Последна редакция: пт, 26 дек 2025, 13:22 от Deborana

# 413
  • Варна
Определено не е същото като август - септември. Аз също съм отдавала през първите дни на януари за часове, че даже и наематели си избирах,  но ето че сега ми отне цял месец. Също бях проактивна и писах на някои търсещи по групите. На наемателката ми се оказа, се съм писала месец по-рано, дни преди да публикувам първата обява, обаче тя не го е видяла. Писа ми чак след като качих втора обява с редактирана цена.

# 414
А, може би е видяла, но чак след редакцията на цената е проявила интерес.

# 415
  • Варна
Може и така да е. Но дори и на редактираната цена имаше слаб интерес близо седмица. Тъкмо щях да свалям още и тя ми писа.

# 416
Честито, Дани! Да е свестен ти пожелавам!
Явно по празници не само кандидат -наемателите почиват, а и кандидат- наемодателите. Браво, че не ги отписа тия дни до Нова година.

# 417
Честита Коледа!

Дани, радвам се че така бързо си намери наемател 🙂
Браво! Всичко да е наред 🍀

В момента има много силно търсене за апартаменти под наем с бюджет до 500-550-600 евро

# 418
За много години! Дано новата 2026 година да бъде  мирна, здрава и успешна!
Някой напоследък сключвал ли е договор за наем за две години, вместо за една? И след изтичането на първата година дали е стандартна практика наема да се актуализира с натрупаната инфлация за последните 12 месеца? Защото аз имам такава клауза, записана в договора и се чудя дали да я приложа или не.

# 419
    • Варна
    За много години!
    Каква е причината да искате (вие или наемателите) договор за 2 години, а не за 1, особено сега януари, след като планирате следващия януари да променяте наема?
    Клаузата за актуализация спрямо годишната инфлация е може би стандартна, но за мен е леко безсмислена и я махнах. Именно едногодишният договор така или иначе ми дава свобода да променям условията на всяко преподписване. Дали това ще е януари или по средата на годината, няма голямо значение за дребен играч като мен. Шансът да се получи хиперинфлация и утре да ми платят наем за 2 хляба е нищожен и предпочитам да си фокусирам мислите върху по-реалистични рискове.

Общи условия

Активация на акаунт