Наследяване на апартамент

• 384
  • 40
  •   15
Отговори
Здравейте.

Имам питане относно апартамент. Баща ми почина през 2014 година. С майка ми имат брак. Въпросът ми е аз и сестра ми имаме ли право на част от този апартамент като наследници тъй като този апартамент като собственост е на дядо ми (баща на баща ми). Апартаментът никога не е бил преписван на баща ми.

Дядо ми има и дъщеря.Говорихме с него дали смята да ни го препише,но не мисля така. Може ли законово да си поискаме частта която ни се полага?

Той без наше знание може ли да го препише на дъщеря си?

Последна редакция: пт, 16 яну 2026, 12:05 от Moderator3

# 1
Дядото жив ли е? Ако е така, нищо не ви се полага. Евентуално, когато умре

# 2
Жив е да. Постоянно казва ,че апартамента е негов. Страхувам се, че може да го препише на дъщеря си и да ни изгони. Искам да вметна че ние със сестра ми също плащаме данък за апартамента. Той може ли да го препише без наше знание

# 3
  • София
Ако апартаментът е негов, може да прави каквото реши докато е жив.

# 4
Защо тогава плащаме данък?

# 5
  • София
Добър въпрос. Остава и да си отговорите на него.
Възможен отговор е "Защото го ползвате".
Реално данъкът ви излиза по-евтино, отколкото да плащате наем.

# 6
Майка ми не плаща данък. Данък плащаме дядо ми, аз и сестра ми и леля ми

# 7
  • Варна
Ако си мислите, че плащайки данък си гарантирате някаква част, лъжете се.

# 8
Жив е да. Постоянно казва ,че апартамента е негов. Страхувам се, че може да го препише на дъщеря си и да ни изгони. Искам да вметна че ние със сестра ми също плащаме данък за апартамента. Той може ли да го препише без наше знание

Само ти и сестра ти ли живеете в този апартамент?

Значи вие в момента нямате никакви права над апартамента, ако не плащате наем и пр., не сте и собственици. Доброволно сте се съгласили да плащате данъка, защото вие живеете там, дядото доброволно ви е позволил да сте там. Ако се скарате, лесно може да приключи живеенето ви там.

Да, може да си прави каквото си иска с апартамента си, включително и да го "припише" на някого.

# 9
В апартамента живеем ние да с майка ни и дядо ми. Но напоследък дядо ми постоянно прави някакви проблеми натяква че апартамента бил негов. За това исках да разбера дали може да ни изгони от апартамента.
До сега мислех че наследяваме автоматично това което би се полагало на баща ми ако беше жив,но явно не е така..

# 10
В апартамента живеем ние да с майка ни и дядо ми. Но напоследък дядо ми постоянно прави някакви проблеми натяква че апартамента бил негов. За това исках да разбера дали може да ни изгони от апартамента.
До сега мислех че наследяваме автоматично това което би се полагало на баща ми ако беше жив,но явно не е така..

Наследявате това, което баща ти е наследил, така е. Но той апартамента не го е наследил, понеже няма открито наследство, дядото си е още жив. Та ако баща ти има нещо негово, което е придобил или получил по някакъв начин - пари в банкови сметка, имоти, автомобили, вие сте го наследили. Но това жилище и никаква част от него не са били собственост на баща ти. Като почине дядото, тогава неговото наследство преминава в живите му наследници и в децата на починалите му наследници.

# 11
Но можем ли чрез адвокат да се защитим по някакъв начин? Дядо ми не иска да преписва на никой за момента ,но ние искаме да знаем какви са намеренията му и тези на леля ми. Говорихме с тях но никой нищо не предприема ,а ние искаме да имаме сигурност а не да живеем в страх че ще бъдем изгонени

# 12
Но можем ли чрез адвокат да се защитим по някакъв начин? Дядо ми не иска да преписва на никой за момента ,но ние искаме да знаем какви са намеренията му и тези на леля ми. Говорихме с тях но никой нищо не предприема ,а ние искаме да имаме сигурност а не да живеем в страх че ще бъдем изгонени

Как да се защитите, като го припише на вас ли?  Дръжте се добре и няма да ви изгони, или предложете да го закупите с право на ползване от дядото до смъртта му, защото предполагам, че той няма къде другаде да отиде

# 13
Когато дядото почине, ако не е "приписал" апартамента на някой, той не става ли наследство на бащата на авторката и на сестра му (леля ѝ)-дели се на две равни части? И след като баща ѝ е починал, апартамента се дели 1/2 на лелята и 1/2 на наследниците на баща ѝ. Така че за авторката ще има някаква част, но те евентуално ще трябва да "наплатят" частта на лелята, за да останат да живеят във въпросния апартамент. И това при положение, че лелята се съгласи да продава.
Извинете ме за лаишките обяснения, но до там се простират познанията ми, може да не е така.

# 14
А на лелята предложихте ли да изплатите половината от апартамента, или си правите сметки да го присвоите целия?

Общи условия

Активация на акаунт