Помощ за семейство в безизходица

• 943
  • 13
  •   1
Отговори
Здравейте уважаеми съфорумци!
Пиша с огромна болка на сърцето.
Казвам се Маргарита Димитрова и съм майка на две прекрасни деца.Син на близо 18 години и дъщеря на 10 години.Синът ми е от първия ми брак.
През ноември  2024 година съпругът ми почина и ни остави в безизходица с огромен заем.Аз работя в Български пощи и 80 процента от заплатата ми отива за погасяване на заема.С остатъка и наследствената пенсия на дъщеря ми едвам свързваме двата края.
Децата имат дрешки макар че понякога се случва затруднение с обувките. Понякога няма какво да сложим на масата или да покрием ежемесечните сметки.
Лишавам децата си от много неща за да оцеляваме що годе.
Бащата на мъжа ми след неговата смърт ни каза да се оправяме сами.
Ще съм много благодарна  ако някой се отзове на нашата молба и помогне дори и минимално .

# 1
Здравейте. За съжаление, не мога да помогна материално, но до колкото знам, удръжката по заема не може да е 80% от заплатата. И изобщо, след като има наследство има и опция за отказ от него, тогава дългът не го дължите Вие, има и приемане на наследство по опис. Трябвало е адвокат да Ви посъветва.
Вижте дали не може да се направи нещо. Посъветвайте се с адвокат, а ако вече е късно, опитайте да предоговорите дълга и да намалите вноската. Няма как да изплувате при това положение докато не закриете дълга или не се отървете от него по друг начин. За отношението на бившия Ви свекър съм без коментар, нечовешко е.

Последна редакция: пт, 22 май 2026, 19:51 от Mama Ru

# 2
С каква цел е изтеглен този заем? По време на брака ли? Важно е и какво имущество сте наследили от съпруга. Ако е на незначителна стойност, може да направите отказ от наследство, както са ви посъветвали вече.

Последна редакция: пт, 22 май 2026, 19:50 от Djaky

# 3
Заема е теглен веднъж, след което е рефинансиран, за което аз незнам.Приела съм го,и го плащам защото има множество наследствени  имоти,тъй като мъжа ми е единственият наследник ,а сега е моята дъщеря...

# 4
  • Down south
Наличието на наследствени имоти е чудесно.
Имате син на почти 18, което значи, че може да потърси и започне дори почасова работа.
Това определвно ще помогне.

# 5
Щом имате множество наследствени имоти от него, продайте един от тях и така ще можете да обслужвате заема и останалите имоти, без да се лишавате.

# 6
Заема е теглен веднъж, след което е рефинансиран, за което аз незнам.Приела съм го,и го плащам защото има множество наследствени  имоти,тъй като мъжа ми е единственият наследник ,а сега е моята дъщеря...

А ти не си ли наследник, след като си му била съпруга?

И 80% от заплатата наистина няма как да ти удържат.

Отивай в банката да предоговориш вноските, ако има нещо вярно. Продай някой имот. Отделно, че и работата в български пощи оставя достатъчно време за допълнителна работа. Минимум брошури да разнасяш. Имам близка, работеше в пощите и още работи, въпреки че се пенсионира, но и преди пенсионирането винаги е работела допълнително, работното време позволява.

Има хора в далеч по-лошо положение от вашето. За дрешки не вярвам да нямаш и познати в социалния ти кръг, които се чудят какво да правят умалените дрешки от децата си. Макар че синът ти е вече почти пълнолетен, не е да е в положение да получава умалели дрешки, но може да работи. Също така той има право на издръжка, която не споменаваш.

# 7
Обаче и свекърът е жив, та не се знае дали и той няма дял в тези наследствени имоти, ако съпругът е наследил майка си или покойният й съпруг, съответно детето им ще наследят някой ден от свекъра, ама не разполагат сега. Сценарии има доста, не е длъжна всичко да ни разказва, най-добре е да се говори с адвокат.

# 8
Ами, може поне под наем да ги дава че моите, да носят някакъв доход, защото и по тях има разходи, ако не ги продаде.

# 9
Обаче има един тънък момент - с кое може да се разпорежда тя, кое е наследство на детето и каква свобода има да го управлява и в кое има дял и свекърът.

# 10
Свекърът ми е жив и аз не мога да разполагам засега с имотите.Сина ми след 10тина дни заминава на морето да работи.

# 11
  • 2860 км северно от Екватора
Свекърът ми е жив и аз не мога да разполагам засега с имотите.Сина ми след 10тина дни заминава на морето да работи.
Тропни му с крак на свекъра, да си влезеш във владение на дяловете.
Адвокат. Призовка, съд.

И как така удържат 80% от заплатата, имаше част в закона която не позволява човек да мизерува.

# 12
Даже май направиха някакви промени и могат да вземат само над минималната заплата.
А имотите, ако са на свекъра, детето е наследник, ама чак като умре дядото. Пък до тогава - дълга за майката, имотите за дядото. Адвокат да види кое на кого е, че не звучи като добра сделка. Тези заеми да не са от бързи кредити?

Последна редакция: чт, 28 май 2026, 10:19 от Mama Ru

# 13
  • 2860 км северно от Екватора
То ако е само на свекъра, той може да продаде, похарчи, да не остане нищо...
Адвокат трябва и то добър!

Общи условия

Активация на акаунт