Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 46

• 28 698
  • 757
  •   5
Отговори
# 675
  • Варна
Малко статистика. 56%  и 76 % - с толкова са поскъпнали наемите на двете жилища, които отдавам, съответно за малко над 4 и малко над 3 години.
Като с по-малко е скочил наемът на по-голямото, но по-старо жилище, а с повече и за по-малък срок е скочил наемът на по-малкото, но по-модерно направено жилище, при това в малко по-нежелан район. Споделете и вие проценти, ще е интересно да се види какви са числата за жилища, които се отдават от дълги години.

# 676
53% и 43%. Второто го отдадох преди месеци,като увеличението е наведнъж. Първото с всяко ново отдаване по 100-200 лв отгоре от 2022 насам. Като се замисля,май са ми направили услуга,че са се изнасяли старите. И двете са подпазарни към момента, но поради съпътстващите разходи по отдаване,смятам да са така,докато не напуснат.

# 677
  • Бургас
Много ми е трудно да определя, защото не знам коя година да хвана за база. Миналата есен отдадох с около 40% повече спрямо предходни наематели. На тези, които стоят, увеличавам с около 5-7% на година и пак не на всички.

Al Georgieva, защо едностайни? По-трудно се продават, вече никой не иска едностайни, освен за под наем. Ако е дори миниатюрен двустаен, или има шанс за глуха спалня с прозорец, ми се струва по-добра инвестиция.
Софийският ми строител вече не проектира и не продава едностайни, със същите мотиви.

# 678
  • Варна.
При мен - 44% за четири години наем на тристаен, център и 11% за 2 години на малък магазин, център. В апартамента са едни и същи наематели с дом.любимци. В магазина се смениха двама наемателя, надявам се сегашния да остане за дълго, защото помещението и мястото са по-подходящи за неговия бизнес.

# 679
Да дам и аз  два цента за окачените тавани и наемните жилища.
 Само по себе си не слагаш окачен таван да вдигаш цената, а да прикриеш дефекти и да си улесниш работата на мебелисти, ел кабели, осветление , шумо и топло изолация. 
....
Аз работя "в чужбина". Там, освен споменатото от теб,  окачените тавани се ползват за поместване на обслужващите жилището системи като ОВК, пожарно обезопасяване, кондиути, ВиК етц. У нас ОВК и пожарно обезопасяване няма, другото се замазва в стените/таваните, съответно после ремонтите ни струват 1/5 от себестойността на жилището.

# 680
[
Аз работя "в чужбина". Там, освен споменатото от теб,  окачените тавани се ползват за поместване на обслужващите жилището системи

По-евтин ремонт, ама пък за многовековните строителни стандарти в България техните жилища са паянтови бараки, в които да си складираш дървата за огрев или сеното за животните. Иначе обикновените бараки за зимнина, разни инструменти и по-ценни неща в България са кирпичени.

# 681
По-евтин ремонт, ама пък за многовековните строителни стандарти в България техните жилища са паянтови бараки, в които да си складираш дървата за огрев или сеното за животните. Иначе обикновените бараки за зимнина, разни инструменти и по-ценни неща в България са кирпичени.

В момента работя над 40 етажна жилищна сграда, бих бил доволен ако многовековното ни строителство в днешно време се изпълняваше по паянтовите стандарти на тая сграда.

# 682
Дървената конструкция, жилища с такава конструкция , са доста по-устойчиви на земетръс от бетона. Wink .."гъвкави" са...

# 683
Здравейте,
Не смеех да разводнявам темата, но тъй като се обсъжда дизайн за под наем, бих искала съвет от по-опитните:
Двустаен голям апартамент, който отдавам на 1200лв. в момента, струва ли си ремонт / подмяна на плочките в  банята и коридора поради това, че са демоде,?
От старите собственици са ми и като го купих направо го отдадох така, но сега мисля за някакви подобрения.

# 684
За мен не.
Колко години ще го избиваш тоя ремонт...

# 685
Здравейте,
Не смеех да разводнявам темата, но тъй като се обсъжда дизайн за под наем, бих искала съвет от по-опитните:
Двустаен голям апартамент, който отдавам на 1200лв. в момента, струва ли си ремонт / подмяна на плочките в  банята и коридора поради това, че са демоде,?
От старите собственици са ми и като го купих направо го отдадох така, но сега мисля за някакви подобрения.
Не бих пипала.
Тази баня ще изкара още 10 години без проблем.

# 686
Най- много да сменя смесителя и огледалото с някакви от Лидл малко по-модерно изглждащи.

# 687
Бих махнала морските звезди освен смесителя, рафта и огледалцето. В лидъл периодично пускат едни горни шкафове с огледало (за около 100-120 лв бяха преди), които са доста прилични - тъкмо ще скрият всички вече направени дупки. И разбира се - без всякакви постелки и подобни хубавини.

# 688
Смесителя на мивката си е много хубав, даже и паравана е в идеално чисто състояние.
Единствено тази бяла етажерка в душ зоната ми е малко ретро, но бих я махнала, само ако не налага смяна на плочките.

Много си е добре банята. Не бих хвърлила 10-15к евро за изриване само защото не е дърво и мрамор.

# 689
  • Бургас
За мен не.
Колко години ще го избиваш тоя ремонт...

Баш. Не бих разбивала готова баня в жилище за под наем.

Общи условия

Активация на акаунт