Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 46

• 29 802
  • 783
  •   4
Отговори
# 765
Ако се развали бойлера, който сте дали в изправност, кой трябва да плати ремонта? Хазяина или наемателя?

# 766
Аз ще го сменя ако моят се развали, старичък е.

# 767
Ако се развали бойлера, който сте дали в изправност, кой трябва да плати ремонта? Хазяина или наемателя?
Лично аз процедирам разходите на 50 %. Мотивът той се е повредел от експлотацията, но все пак е моя собственост.Досега съм сменял два пъти в различни жилища.

# 768
  • София
Хазяина.
Иначе би трябвало векове да се кара с един ако все наемателите трябва да ремонтират.
Наемателят не може умишлено да го развали и е различна ситуация от надран плот, изпуснат на пода тостер и т.н ситуации.
Наличието на топла вода е екзистенциално за обитателя и по тази причина не може да остане неработещ.

# 769
Аз като наемодател сменям бойлерите, когато се повредят.

# 770
Наемодателят. Днешните бойлери са толкова кекави, че не знам как може да му хрумне на наемодателя да изисква наемател да му подменя собствеността.

За 8-9 години съседи смениха по 3 бойлера - Аристон и другите масови марки.

Нашият е на "Светльо Шишков", проблеми не сме имали.

# 771
Наемодателя

# 772
Не бих си и помисляла да искам финансиране от наемателя за потенциално опасно нещо като бойлер,като знам как "поправят" щети. В крайна сметка при една неизправност рискувате не само повреди по жилището, а доста по-сериозни последствия. Не виждам как наемател може да развали бойлер, освен ако не се е опитвал да го ремонтира.

# 773
А каква е практиката в България за застраховане на жилището? Наемодателят или наемателят?

# 774
Бойлери, печки, перални и т.н. сменя/ремонтира Наемодателят.

Застраховка може да се направи и от Наемателя. Въпроса е каква премия ще му поискат.

# 775
  • София
Бойлерът такива щети може да нанесе, че по-добре аз да си го сменя/платя ремонта.
Правя застраховка на жилището, което отдавам под наем.

# 776
Разбрах че се пита за застраховка от страна на Наемателя. И той може да направи.

Като Наемодател съм застраховала всичко. Съмнявам се, че над София ще се извие смерч, но по-добре да е покрит човек, веднъж стават такива неща.

# 777
  • София
Въпросът е по-скоро кой я прави, така поне на мен ми се струва. Аз като собственик предпочитам да съм покрила риска за моята собственост - утре ако наемателят направи пожар, едва ли ще ми стигне депозита/и да покрия щетите.
Имаше такъв случай точно апартамента срещу нас - наемателите се подпалиха, най-вероятно късо съединение от нощна лампа, точно тогава бяхме в чужбина и разбрахме по обгорелия коридор на входа, като се прибрахме, но съседи казаха, че е било страшно - пламтяло е всичко, изхвърляне на покъщина/матраци горящи през прозореца, добре, че хората /с малки деца/ са били добре. Апартаментът не ставаше за нищо дълго време.

# 778
Често не се покрива от застраховката..има много условности. Например неспозването на противопожарните правила е основание за отказ от изплащане на премия. Доста разтегливо звучи.
Небрежност също е упоменато на места..също не се изплаща.
Хубаво е да се четат детайлно условията на продукта.

# 779
Аз застраховам имотите си, но трябва да се знае, че застраховката не покрива щети, причинени от наематели /изобщо лица, допуснати в имота от собственика/,както и от членовете на семейството. Освен това за 200лв премия на година за двустаен, обезщетението при пълно погиване на имота е толкова малко, че... Пази Боже от сериозни катаклизми!
Естествено, може и повече, но премията е твърде висока.

Общи условия

Активация на акаунт