Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 46

• 30 202
  • 792
  •   3
Отговори
# 780
  • София
Е, той застрахователя ако може да не плати…винаги се опитва, разбира се.

# 781
Нека да помогнете. При актуализация на наема на дългодишен наемател как се мотивирате за повишението на наема?
Благодаря

# 782
Е, той застрахователя ако може да не плати…винаги се опитва, разбира се.

Това няма общо с това което си подписал. Кьорав карти не играе...има един лаф.
Четете си договорите, казвам.

# 783
  • София
Нека да помогнете. При актуализация на наема на дългодишен наемател как се мотивирате за повишението на наема?
Благодаря
Не е нужно да се мотивираш - това е цената която си определил/а. Ако ви устройва двете страни, стискате си ръцете и продължавате. Ако не - приключвате.
Това, да го кажем, е стандартен случай.
Разбира се, има някои особености, обстоятелства и частни случаи, които могат да изискват различно поведение.
Примерно : Ако жилището е на много слаб пазар и би било трудно да се намери друг наемател дори с подпазарен наем.
Или друг пример : ако не изплащаш ипотека / кредити / ремонти и просто искаш да капе нещо, а наемателят е съвестен и се грижи за жилището ти като за свое. Това също би могло да е причина, която да предполага продължаване на отношенията без актуализация.

# 784
Основното ми изречение е "от дата ХХХ, наемът ще бъде УУУ".
В последствие може да добавя "наемите за такова жилище вече започват от ZZZ" От това по-конкретно, няма.
Ако някой пита "ти какво ремонтира за да вдигаш наема, не е твоят наемател"

# 785
Дани много добре го е написал.

Мен едни така ме пробваха. Работеха готвачи. Казах им, че и в ресторанта цените много са скочили, но мотивирано обяснение никой не е дошъл да ми даде. Само се засмяха и разговорът приключи.

Бойлерът бих купила аз, освен ако няма някаква повреда причинена видимо от външна намеса.

Застраховката за мен е задължителна. Имотите са си мои. Абсолютно намирам смисъл. Гледам застрахователната сума да не ми е по-ниска от 70-75% от пазарната стойност на имота и всяка година я вдигам по малко.

# 786
Благодаря
Зависи, дали сте готови да напуснат и да търсите нови, да загубите време, нерви и пари за смяна на наемателите.
Зависи и какъв е имота, ако е на хубаво място, добро жилище, тогава лесно ще ги смените, така че смело с повишението, ако се изнесат.

Но, ако хората са съвестни, имота не е  топ локация и състояние, тогава бих провела човешки разговор. Със спокоен тон бих обяснила, че инфлация има, пазара на наеми се е променил, и бих ги попитала какво увеличение те смятат за разумно. Така бих постъпила аз, ако съм доволна от наемателите, тоест бих се постарала да ги задържа като увелича малко. Също бих оставила наема пак с 50-лв подпазарен, за да не се чувстват хората прецакани.

# 787
50 лв е малко. Но и зависи какво се смята за подпазарен.
Примерно давам едно студио за 1000, в друго, идентично имам стар наемател, повече от 900 няма да му искам. А и ако е много стар и свестен, може и още по-ниско, примерно 850.

Въпросът е, че ако питаш 70% от хората ще кажат, че пазарното е 800, а не 1000. И ще предложат цена за стар наемател 750.
Обаче пазарното аз го определям, не хората. Съответно си нося риск и отговорност, ако бъркам.

# 788
  • Бургас
Не бих питала наематели какво увеличение смятат за разумно, защото такова няма. Те могат и намаление да поискат, защото за тях това може да е разумно.
Обикновено първите две години не увеличавам наема.
На втората се мотивирам с инфлация, с пазарните цени, с данък сгради и такса смет, които също да се увеличили междувременно.

Ако наемателите ме дразнят (имало е такива), мога да вдигна и надпазарно, с идеята ако не се изнесат, поне да си компенсирам дискомфорта.
Ако не ме дразнят и са нормални хора - държа го леко подпазарен или пазарен, като съм преценила, че изнасянето ще им е по-скъпо.

# 789
Не бих питала наематели какво увеличение смятат за разумно, защото такова няма. Те могат и намаление да поискат, защото за тях това може да е разумно.
Ако поискат намаление, това ще улесни избора ми.

# 790
В договора нали си има клауза при какви обстоятелства и с колко % се повишава наема.Най-лесно е това да се използва. При дългогодишен наемател според/зависи, както са писали и по-горе. Ако е съвестен и точен коригираш с малко или хич. Ако е вече е доста подпазарен това посочваш. Нямам бойлер в жилище под наем, но ако имахме  и се наложи смяна, ние ще  го купим и сложим.

# 791
Договорът е със срок 1 година. Предизвестието за промяна е 30 дни.
Т.е. спокойно можеш всяка година да увеличаваш, с колкото прецениш.
Устната уговорка има правна сила, също и може да се напише нов договор, може и анекс към стария, с новия наем.
Интересно, например аз почти никога не увеличавам размера на депозита с увеличаване на наема.

# 792
И аз не увеличавам депозита и знам, че е грешка. Ама ей на, мека Мара съм. Пък ако има щети и сумата не ги покрива, никой не се е загрижил. Ама така е, нали сме алчни наемодатели.

Общи условия

Активация на акаунт