Бари (Пулия) и Матера (Базиликата) – Красивата Южна Италия - 10

• 5 481
  • 134
  •   1
Отговори
# 105
Май месец ще пътуваме и ми се иска 1вата нощувка да е в Матера ,но да питам кацаме към 16.00 часа и да питам дали има транспорт до там?

# 106
  • Mostly in my mind
Има. Simple Smile

# 107
Здравейте, бихте ли ми препоръчали заведения за вечеря в Матера?

# 108
Здравейте,  автобусите за Матера от къде тръгват? В omio ми излиза начална спирка Бари Летище. Или аз не се ориентирам?

# 109
Да, от летището са. Вариант е от там за Матера за поне 1 нощувка - да се видят светлините на града, а после - нощувки в Бари, за да е удобно за обратния полет Simple Smile

# 110
  • София
Ние вечеряхме тук:

https://www.kappador.it/

Гледката към сасите е прекрасна, храната беше вкусна. Там гвоздея в менюто бяха едни сушени чушки, запържени на тиган - много вкусни. Но е препоръчително в сезон, когато работи терасата, вътре е малко усойно зимните месеци.

# 111
Здравейте,  автобусите за Матера от къде тръгват? В omio ми излиза начална спирка Бари Летище. Или аз не се ориентирам?

Различните фирми пътуват с различна начална и крайна точка. Има от/до летището или от/до града. Задайте си точна дестинации на мапса и ще се ориентирате. Освен това в Матера ползват различни автогари, едните са в центъра, другите в покрайнините на града. И цените им са доста различни също.
Ние пътувахме със Sita Basilicata от летището до централната спирка на Матера на цена 7 лв. на човек.
Връщане с FlixBus от далечната спирка в Матера до новата автогара в Бари. Билетите са значително по-скъпи и цената варира като при самолетните, нашите бяха около 15 евро на човек.
И в двата случая купихме билетите директно от съответната фирма. На летището доста хора си купуваха на място т.е. имаше места, но за мен е рисковано. За Flix няма вариант да се купи от т. нар. автората в Матера, нито има гишета, нито информация.  Вариантът с връщането до летището е значително по-евтин, по отношение на удобството е въпрос на лично виждане и часовете на пътуване.

Последна редакция: чт, 15 яну 2026, 08:17 от Mur

# 112
Май месец ще пътуваме и ми се иска 1вата нощувка да е в Матера ,но да питам кацаме към 16.00 часа и да питам дали има транспорт до там?

И аз бях замислила същия план. но започнах да се разколебавам, заради транспорта от Бари до Матера. Кацаме в 14.50 часа в Бари, с полет на Уиз, през юни, за уикенда петък -неделя.
Според Омнио ,след този час, има автобус в 15.00 и в 18.30 за Матера, тоест първия ще го изтървем, а за втория трябва да стоим дълго на летището. Обмислям и с влак от гарата в Бари, но пък ми го дава почти два часа път до Матера.
Запазих една нощувка в Матера и втората мисля да е в Бари. Сега се разколебах дали и двете нощувки да не ги запазя в Бари.
Някакви съвети някой  да ми даде? Изпускам ли някой автобус от летището, който може да е ок за нас? Sweat Smile
Мислех и за автобус от гара централе в Бари. Thinking
Била съм в Матера през деня, сега искам да я покажа на семейството си, а и аз да я видя през ноща.

Последна редакция: чт, 15 яну 2026, 17:21 от nadin4e

# 113
  • София
До юни има още време и може да има повече автобуси от летището спрямо сега.
Матера е много красива за разходка по тъмно , само заради тази разходка и аз резервирах една нощувка там при последното ходене :

Съветвам да се остане една нощ.
А дали ще е през Бари или директно от летището, има време да се мисли до юни

# 114
Планираме първия ден, като пристигнем, да посетим Алберобело, Локоротондо и Матера. Според вас постижимо ли е? Ще е малко натоварено, но сме взели рент-а-кар за ден. Кацаме в 7:10,тръгваме към Алберобело сутринта, ранният обяд сме в Локоротондо, и след това в Матера от обяд/ранен следобяд до вечерта, за да видим вечерната красота. В 20:30 поемаме към Бари да върнем колата и да нощуваме там.

# 115
  • Mostly in my mind
Според мен,не.

# 116
  • София
За постижимо - постижимо е. Но не е малко натоварено, а много натоварено.
Иначе разпределението ти е правилно - Алберобело и Локоротондо имат значително по-малки и лесно обходими части от Матера и санитарният минимум време за Матера е поне двоен спрямо другите две.

# 117
Благодаря, в такъв случай спрямо ситуацията може да пропуснем Локоротондо.

# 118
  • София
Според мен е супер претрупано като програма. Арбелобело и Матера са в пративоположни посоки от Бари и до двете е по около час. Вие от деня ще загубите 3-4 часа в шофиране само.

# 119
И аз мисля така.

Общи условия

Активация на акаунт