Хидроцефалия

• 86
  • 2
  •   3
Отговори
Привет!
Не вярвах, че някога ще дойде и моят момент да пиша в този сайт, но ето ме.😁
За жалост още не със свое детенце, но и този елемент ще засегна.
Имам толкова много въпроси в главата си.. Видях, че доста се е писало през годините за деца с този здравословен проблем. Поради тази причина реших да пиша тук.
На 2-месечна възраст съм диагностицирана с хидроцефалия, поради което ми е поставен шънт и катетър.
Към днешна дата съм на 21 години. Слава Богу до този момент не е имало никакъв проблем в никакъв аспект! Студентка съм, мога да се грижа за себе си.. всичко е нормално. Ако не се лъжа с хронологията, единствено през 2011 година ми е удължен катетърът.
Все още съм с първата си клапа, да чукна на дърво!! (както се казва)
Но при последният преглед при специалиста, който наблюдава здравословното ми състояние, а именно проф. Христо Цеков от  болница ,,Токуда" гр. София (препоръчвам с две ръце), ми намекна едва ли не, че клапата е стара и може да ,,издаде багажа". Към този момент няма забележки, но все пак каза да наблюдавам за обичайните признаци за проблем. Въпросът ми е - Има ли някаква вероятност първоначалната детска клапа да издържи цял живот?
Никак не ми се иска да се стигне до момента, в който ще се наложи евентуално нейната смяна.. Това, което съм чувала, не е никак позитивно.
И другите въпроси, който ме притесняват, въпреки че главно мами на малки ангелчета са се включвали по въпроса.. може да сте запознати.
Това, което ме притеснява е, че съм в етап от живота си, в който след известно време ще искам да си имам свое слънчице. Притеснявам се от факта да не се предаде по някакъв начин наследствено моят проблем. Мисля, че не би трябвало, но изключително много ме е страх. Също ме притеснява и самата бременност как ще протече, изобщо. Знаете ли нещо по този въпрос? В главата ми е пълна каша (каква ирония само😂)
Бъдете здрави! Изпращам ви много позитивна енергия! ♥️

# 1
Здравейте. Нямам опит с хидроцефалия, но относно бременност и раждане си мисля, че най-точно ще Ви отговорят лекуващият лекар и гинеколог с опит с такива пациентки, ако има такъв.

# 2
Здравей, Хидроцефалията не е наследствено заболяване, така че не - не се предава от майка на дете.
Клапата и катетъра се сменят, когато има настъпил проблем - вие знаете за какви симптоми да следите. Ако се появи , какъвто и да е, отивате веднага. Без да имате проблеми, няма нужда.
При евентуална бременност, не би трябвало да има какъвто и да е проблем - стига клапата и катетъра да са наред. Така че редовни прегледи и консултации с вашия лекар през цялото време.
Ако все пак някой ден се наложи смяна - излишно се тревожите, цялата манипулация трае 30 мин , вие ще сте под пълна упойка и няма да разберете нищо.
В момента всичките ви притеснения, които споделяте, са напълно излишни и наистина няма от какво да се страхувате.

Общи условия

Активация на акаунт