За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 15 167
  • 384
  •   2
Отговори
# 270
  • Бургас
Пекох бъркана пица по рецептата с 1 яйце, 2 чаши топла вода, 1 пакетче суха мая, 1 ч.л. захар, 1 ч.л. сол, 2 чаши брашно и се бърка с лъжица. Пекох на 220° на фурна с вентилатор. Тестото ми стана клисаво като се опече пицата и бая беше залепнало за стоманената ми тава. Къде може да съм сгрешила?

# 271
  • София/Испания
Аз винаги пека пица върху хартия за печене,не ми се цапа тавата и не залепва.

# 272
Откъде е тази рецепта за пица? По принцип как се получава?
Според мен е залепнало, защото не е използвана хартия за печене. А за клисавото - може тавата да е била по-малка от необходимото, съотношението между вода и брашно да не е ок, понякога зависи и какво брашно се използва.

# 273
Такава бъркана пица поначало става по-глетава от нормално омесена, тестото си е мокро и ако се сложи всичко отначало съвсем трудно да се изпари достатъчно от водата докато се изпече.
Аз също бих сложила хартия за печене преди да изсипя сместа в тавата, както и бих пекла първо само тази смес за малко и тогава да сложа каквото ще слагам отгоре. Имам спомен че съм пробвала подобна или същата рецепта преди години и така ставаше малко по-добре. Пак не е като нормална пица, разбира се.

# 274
  • София
Аз правя подобна пица по тази рецепта: Пухкава пица без месене.
Разликата е, че не слагам яйце и водата е 2 пъти по-малко.

# 275
  • Бургас
Dolce miele, това е  рецептата за бъркана пица. Преди години я направих няколко пъти и много ни хареса, но не ставаше така глетава.
Ваня, това брашно манитоба сякаш не съм го виждала по магазините. И да го има, не ми се занимава да го поддържам в наличноств къщи.
Ще пробвам с хартия за печене. Благодаря ви!

# 276
  • Sofia
това брашно манитоба сякаш не съм го виждала по магазините. И да го има, не ми се занимава да го поддържам в наличноств къщи.
Не ти  и трябва, Манитобата е силно брашно и има нужда от дълго втасване и по скоро зреене. Подходящо е за пица с дълго (денонощие, че  и повече) втасване.

# 277
Ябълкова, доколкото виждам, водата в рецептата е 1 ч. ч., а не 2 ч. ч. Може би затова ти е по-клисава пицата. Съотношението вода:брашно е различно.🙂

Последна редакция: чт, 01 яну 2026, 18:46 от dolce miele

# 278
  • София
СофияМел също има брашно с 13% глутен като Манитоба. Това са брашна за тежки теста - козунаци, панетоне и т.н. и други такива, които изискват обем, конци и издържливост на тестото. Ако ще работите с такова брашно трябва да добавите още течности, за да се разтвори добре глутена.

# 279
В "Черешката на тортата" или някъде другаде съм гледала да правят сарми с месо на парчета. Само това си спомням и нищо друго. Как се правят такива сарми и слага ли се ориз в тази плънка?
Нашите правят постни сарми само с ориз или ориз и кайма. Такива с месо не са и не съм опитвала. Изведнъж се присетих за тях и искам да опитам и такива, но не знам как се приготвят.
Правите ли такива сарми, може ли насоки рецепта?

Честита Нова година на всички! Здрава, успешна, щастлива и късметлийска да бъде 2026 за всички!

# 280
  • In transit
В "Черешката на тортата" или някъде другаде съм гледала да правят сарми с месо на парчета. Само това си спомням и нищо друго. Как се правят такива сарми и слага ли се ориз в тази плънка?
Нашите правят постни сарми само с ориз или ориз и кайма. Такива с месо не са и не съм опитвала. Изведнъж се присетих за тях и искам да опитам и такива, но не знам как се приготвят.

Честита Нова година на всички! Здрава, успешна, щастлива и късметлийска да бъде 2026 за всички!
Заповядай, сарма кебап

# 281
  • Варна
Може да накълцаш на едро месо с подправки, да оставиш час-два да се овкуси и после завиваш в зелеви листа. С или без  добавка на зеленчуци, ориз, булгур, киноа, боб и ... Болярски, царски, императорски.

# 282
Мама навремето правеше сармите само с нарязано на малки късчета месо, не с кайма. Иначе плънката си е както с кайма - добавяше малко ориз и подправки (чубрица, сол, черен пипер). Ставаха изключително вкусни. Всякакви вариации са възможни, както е писала и Пеева, но у нас традиционно си бяха, както съм ги описала.   

# 283
Моята майка правеше едни изключително вкусни сарми, на които не мога да намеря рецептата. Бяха с малко ориз, нарязани картофи, моркови, грах и варени яйца. Не помня имаше ли нещо друго. Някой има ли подобна рецепта?

# 284
  • Русе
Скрит текст:

Запържвате месото в малко олио по около 4 мин. от всяка страна и го смесвате с останалата плънка - полусварени ориз и булгур.

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/02/blog-post_6251.html

Общи условия

Активация на акаунт