За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 17 829
  • 437
  •   2
Отговори
# 420
  • Варна
 Ами, като почти всеки млечен продукт, след размразване ще се разслои на зърнесто и водно, но  за готвене мисля,  че ще стане. За разбиване - не съм сигурна.

# 421
Нуждая се от спешен съвет. Току що стерилизирах буркани със зелеви листа. Но 3 от бурканите имат въздух и капачките не хлътват. В момента са горещи и са обърнати наобратно. В момента на изваждането им бяхас хлътнали капачки, но сега ги проверих (без да съм ги изправяла) и са започнали да пружинират. Има ли вариант да ги спася и някак си да ги подлъжа без да се налага смяна на капачките и повторна стерилизация.

# 422
Нуждая се от спешен съвет. Току що стерилизирах буркани със зелеви листа. Но 3 от бурканите имат въздух и капачките не хлътват. В момента са горещи и са обърнати наобратно. В момента на изваждането им бяхас хлътнали капачки, но сега ги проверих (без да съм ги изправяла) и са започнали да пружинират. Има ли вариант да ги спася и някак си да ги подлъжа без да се налага смяна на капачките и повторна стерилизация.
Аз не съм стерилизирала, но помня мама едно време, че такива буркани ги отваряше и затваряше наново и пак стерилизираше. Ако са малко (напр.1-2 буркана от 20-30), ги оставяше в хладилника и ги готвехме скоро. Ако имаш още сок от зеле, просто ги залей да не са на сухо и ги остави в хладилника - би трябвало да преживеят известно време.

# 423
Те са пълни и със зелев сок. Моите 3 буркана явно претърпяха някакви процеси и в момента вече са с вакумирани капачки. Дано като изстинат напълно да не се отвакумират.

# 424
Синът ни е получил като подарък предоволно количество зехтин.
Подхвърлих му някои идеи, как да го оползотвори- фокача, майонеза, пастет, мариновано сирене, брускети, крутони.
 Моля, ако имате други предложения, приемам!

# 425
  • под тепетата
Песто, гълта доста зехтин.

# 426
  • Sofia
Захтинът трае достатъчно дълго на хладно/студено  и тъмно... не е зор да го изхаби бързо. Simple Smile
И зелените салати обичат зехтин.
Но пък майноеза със зехтин, ако не е пробвана...

# 427
Да, майонезата с него е много специфична на вкус и има вероятност да я изхвърли, защото не е хубава.
Аз веднъж правих и я изхвърлих всичката, не се ядеше, а обичам зехтин.
Пробвах тогава и с шарлан същата работа не се ядеше чиста. Нея успях да я прекарам на салата от зеле, така не се усещаше гадният вкус, а напротив стана много приятна. Повече не съм си правила експерименти.

Последна редакция: пн, 26 яну 2026, 19:41 от Morkovelka99

# 428
Аз уж купувам качествени зехтини /като гледам цените им/, но има неща за които предпочитам олио - майонеза, домашно кьопоолу, салата от печени чушки. Ако нямам олио от гроздови семки, което в почти всички видове е без специфичен вкус и мирис, използвам олио.

# 429
  • София
Зехтинът може да се използва и за сладкиши. Wink

# 430
И на мен така някои неща са ми по вкусни с олио, макар че им слагам зехтин, например картофената салата повече ми харесва с олио, кьопоолуто и то. На печени червени чушки и таратор ми харесва и със зехтин.
Олио от гроздови семки още не съм се наканила да пробвам. Колкото и всеки да казва, че няма вкус си мисля че все ще има някакъв и се опасявам, че може и да не ми допадне.

# 431
За олиото от гроздови семки мисля че съм виждала и по-малки разфасовки от литър, както е обикновено. Но не съм на 100 сигурна. Аз редовно взимам и ползвам от различни марки /гледам, ако има и промоция/, 2 или 3 съм ползвала и не съм усетила нито странен вкус или мирис, но това е индивидуално. Понякога някои зехтини за мен са с по-необичаен вкус, но той се усеща предимно в салатите или там, където се използва по-голямо количество.

# 432
  • Бургас
Олио от гроздови семки и аз дебна да пуснат на промоция!
С него може да се пържи по няколко пъти, без да прегаря.
И не дразни на стомаха!

# 433
Има бутилки по 500 и 750мл в Кауфланд.

# 434
Аз мисля, че и във Фантастико съм виждала по 500 мл. Това за проба, за който се притеснява, че нещо може да не му хареса. Със зехтините ми е по-трудно да се справя на вкус. Приятелка ми донесе от Корфу някакъв, със семена и някаква трева /билка, де/, ами има си някакъв мирис и вкус от тези семена, още не съм го изготвила. Обикновено го ползвам като готвя критараки, но в малко количество + "нормален" зехтин. Май от "Минерва" само нямам оплаквания.

Общи условия

Активация на акаунт