Филми, свързани с мюсюлманския свят - Тема 3

• 1 629
  • 90
  •   2
Отговори
# 45
  • София, Лагера
Exee, ти колко филма изгледа? Имаш пълен абонамент ли? За всичко?
Дааа, винаги пълен абонамент! Laughing Аз от 11 месеца го чакам този фестивал!
Не се смейте, но сутрин ставам в 7.30 и с кафето гледам филм, преди работа.
Днес изгледах узбексикия "Песен за дъжд". Много ми хареса. Малко е бавен, ама не досадно бавно. Има много за размисъл, за морала, за двойните аршини, за бедността и безизходиците в живота и начините за справяне.
Бих го препоръчала.

Утре ща ходя на живо на "Любов в Сиан"

# 46
Ааа, никой не се смее, това са супер филми. Жалко, че по Синемаксите минават толкова подобни филми, а почти нищо не гледах. Все отлагам, все се прибирам късно и то не остава време за сеирите по БТВ/Нова, камо ли за... кино за душата Wink

# 47
  • София, Лагера
Честно казано очаквах повече от иранския "В края на деня". С такъв хубав анонс, пък... Някак нямаше ми дълбочина, да не кажа, че беше толкова объркан, че не разбрах и особено за какво става дума.

Индийският "Веднъж се живее".... еми затвърдих си за пореден път за себе си, че не харесвам индийски комедии.

Сега ще догледам "Без сън", а "Когато пожълтеят листата на ореха" съм си оставила за утре вечер, искам да потъна в нещо стойностно, според препоръката на АниСим.

Няма ли други фенове на Менар, нещо няма много публикации?

# 48
Честно казано очаквах повече от иранския "В края на деня". С такъв хубав анонс, пък... Някак нямаше ми дълбочина, да не кажа, че беше толкова объркан, че не разбрах и особено за какво става дума.

Сега ще догледам "Без сън", а "Когато пожълтеят листата на ореха" съм си оставила за утре вечер, искам да потъна в нещо стойностно, според препоръката на АниСим.

Няма ли други фенове на Менар, нещо няма много публикации?

И аз снощи го гледах "В края на деня", хубави актриси, но моето мнение е подобно на твоето, объркан, непрекъсната смяна между трите истории, даже по едно време мислех, че проследяват повече от 3 жени, с това скачане от едната на другата на третата, а и бяха различни историите, дори нямаха допирни точки, и някак недоизказани, може ми всеки зрител трябва да си ги доразвие сам.

За кюрдския, пак е въпрос на възпрятие, дано да ти хареса и на теб. Индийските филми и аз не съм им голям фен, осбено като почнат с тези танци, песни...Иначе са пъстри и цветни, някои от тях.

Пиши като гледаш и за "Любов в Сиан", аз нещо не мога да се организирам за кино, а има доста хубави предложения, които като гледам, ще си останат само за киносалоните....все пак има още два уикенда, плюс ако пуснат и допълнителни прожекции, като за ливанския, та дано да отметна и там някое хубаво заглавие.

Минали години и zazu пишеше, но май не сме много феновете на фестивала в този форум.

diziler, гледа ли "Урокът" как беше?
Гледа ли някой и този за Руми "Мевляна - опиянени от любов"?

# 49
Ами аз онлайн освен "Мерием" друго не съм гледал още, че няма време.
Иначе вчера бяx в Дома на киното, на азербайджанския филм "Урокът"... абсолютно може да го пропуснете. Много слаб филм беше,  по-скоро детски, в училише се развива действието.
Скрит текст:
Преди филма, от 18.00 имаше коктейл, организиран от  азербайджанското посолство пред залата.
А след филма имаше прожекция на 5 минутен документален филм на държавната AzTV по повод 36 годишнината от трагичните събития на 20 януари 1990 в Баку, когато съветски танкове наxлуват в града след първия опит Азербайджанската ССР да се отдели от СССР и да поиска независимост. На мирна демонстрация (която е и против претенциите на Арменската ССР да се присъедини областта Карабаx към тяx) се стреля по  множеството и са избити много хора. Пускат и кадри от стрелбата, трупове по улиците.  Взривяват телевизионната кула, спират излъчванията по радиото и телевизията. Всеки, който е xодил до Баку знае алеята на шеxидите до телевизионната кула горе, с паметни плочи на жертвите. Площадът там се казва 20 януари, метростанцията в близост, също. Там е и монументът с вечният огън, в памет на шеxидите, 147 души. (И след като знаем какво се случи в Грузия, Украйна и Молдова, с окупираните им територии там, с много жертви, след като xодиx в музея на окупацията в Рига и музея на окупацията в Талин, просто съм в тотален потрес. Има ли държава, отделила се от СССР, която да не са газили и мачкали.. .а по време на самия СССР колко xора са разселени, избивани, тормозени, семействата им разделяни и мачкани, xрамовете разрушавани... терор колко десетилетия...)
Ето един от многото клипове

Последна редакция: вт, 20 яну 2026, 13:20 от diziler

# 50
  • София, Лагера
О, мерси, Дизилер, нямах възможност вчера да отида на Урокът, а ме беше яд. Добре, че не съм пропуснала нещо стойностно.

Да, АниСим, ще пиша още довечера след прожекцията, като се прибера.

Аз догледах "Без сън". Много трогателен филм. За войната е. Тъжен, сериозен. И с много хубав край. Поплаках си, а аз много, ама много рядко плача. Определено си струва да се гледа...

# 51
"Мерием", успях да го изгледам и аз. Бавни и съзерцателни кадри. Меланхоличен и носталгичен филм за спомените по един отминал живот, но пък с хубава природа, и тук се акцентира на бащината обич. "Светлината на очите ми" бе Мерием за нейния баща.

Имаше по към края една сцена, която и се чудя, защо я дадоха, има явно според сценария, символика

Скрит текст:
когато Мерием гледаше едно новородено в колибата, заприлича ми на пресъздаване на Рождеството на Христос с влъхвите.

# 52
  • София, Лагера
"Любов в Сиан" според мен не си струва. Половината филм беше със сцени от китайска опера. Аз това изкуство хич не го разбирам, не само е специфично, но не ми и харесва. Според мен на европеец няма как да хареса филмът.
Сюжетът също е банален....

# 53
"Любов в Сиан" според мен не си струва. Половината филм беше със сцени от китайска опера. Аз това изкуство хич не го разбирам, не само е специфично, но не ми и харесва. Според мен на европеец няма как да хареса филмът.
Сюжетът също е банален....

И той по анонс изглеждаше добре, явно е доста специфичен.Пуснаха го в нетера като поредната изненада, така че може би ще го пробвам, но щом се акцентира толкова на тази опера, явно не е за всеки определено.

Последна редакция: ср, 21 яну 2026, 09:45 от AniSim

# 54
  • София
Изтървала съм новата тема.
И аз си взех пълен абонамент за онлайн филмите на МЕНАР. За съжаление много от заглавията ги има само на кино.
Дотук успях да гледам:
"В прегръдката на дървото" - бих го оценила с 6,5/10. Втората половина на фирма е по-силна. Първата ми се стори една идея посредствена.
"Когато пожълтеят листата на ореха" - 7/10 - турски филм. За пореден път установявам, че много ми допада турското кино. Разказва се за мъж, който крепи местната общност, докато е болен.
Вчера започнах да гледам "Ако Хафез напише хайку за каубои". Изгледах може би първите 20 минути, но филмът е силно фрагментарен - и като сюжет и буквално - екранът е разделен на две и успоредно вървят все едно две действия. Едва го издържам честно казано, но сигурно и довечера ще му дам някакъв шанс и ако продължи така, ще се откажа.

# 55
Изтървала съм новата тема.
Ааа как тъй?  Че тя е от декември още. Непременно гласувай в анкетата по-горе.  Че никой не гласува, а в темата пишат повече хора, отколкото са гласовете в анкетата Grinning

В момента преполовиx иранския "В прегръдката на дървото",  засега е ОК. Снимки сред природата, показва човешки отношения.. харесва ми.
Доста от диалозите са на азербайджански език (този му вариант, който се говори в Иран), действието се развива в провинция Западен Азербайджан в Иран, град Урмия, близо до голямото езеро Урмия.  Естествено, при администрацията (като говорят за развода с разни служители) разговорите са на фарси. Единият ... персийски език, другият тюркски. Най-малкото словоредът е различен. А майката на момчетата ги смесва редовно и става пълна каша.

# 56
  • София
Даже не я бях видяла Blush
НВО защо го има два пъти?

# 57
Има разлика. НВО, НВО2, НВО3 са телевизионни канали с 24 часова програма , цъкаш каналите и ги гледаш на телевизора в реално време.

А НВО GO е онлайн платформа (on demand), която съдържа освен всичко от каналите на НВО и Синемакс, а и цялото съдържание на Discoverу, TLC, ID extra, НGTV и др.

# 58
  • София
Ясно. Аз плащайки едното, получавам и другото и мислех, че е едно и също. Т. е. хората винаги имат едновременно достъп до двете или до нито едното.

# 59
Не, плащайки за едното не получаваш непременно другото. Зависи на какъв план си и какво плащаш. Това са съвсем различен вид услуги. Едното е просто "платени канали" по кабелната телевизия. 
Скрит текст:
Примерно за трите канала НВО, НВО2, НВО 3 по 10 лв на месец.
За двата канала Синемакс по 4 лв на месец
За ТВ7/8 по 0.78 лв на месец
За пакета Диема екстра (с 5 спортни канала) по 15 лв на месец
и т.н.
Това са каналите, които си цъкаш с дистанционното на телевизора

А "on demand" платформи като Voyo, HBO Max, Neterra, Pickbox NOW и т.н. са съвсем различни услуги и са само в интернет, като приложения... таблет, телефон...
Скрит текст:

Колкото до каубойския ирански филм, смятам да го пропусна.

Общи условия

Активация на акаунт