Филми, свързани с мюсюлманския свят - Тема 3

• 1 538
  • 81
  •   1
Отговори
# 30
Азербайджанския филм от линка, за съжаление няма субтитри.

Иначе за МЕНАР, аз ще гледам главно от нетера, нещо не ми се очертава хич време за филми напоследък, но да видим. Още не съм си ги подредила филмите как ще ги гледам, а и има доста изненади в онлайн селекцията.

Избрахте ли какво ще гледате на кино от фестивала?

# 31
Филмите от СОФИЯ МЕНАР 2026 по държави (азб.ред):

АЗЕРБАЙДЖАН
Мерием*
Урокът

АФГАНИСТАН-ПОЛША
Живот сред талибани (документален)

ГЕРМАНИЯ
Страxът разяжда душата
Храна за душата

ГЕРМАНИЯ-НЕПАЛ
Намасте по xималайски (документален)*

ГЕРМАНИЯ-САУДИТСКА АРАБИЯ
Аза (документален)

ИНДИЯ
Ръмжи, реви, режи*
Развален английски*
1983
Веднъж се живее
Пролог към една невъзможна любов

ИНДОНЕЗИЯ
Събратя

ИРАН
В прегръдката на дървото*
Пазителят на полето*
Боклук и кукли*
Мевляна: Опиянени от любов
В края на деня*
Мост над пресъxналата река*
Без сън*
Лято
План Б (късометражен)*
Лебедите спят изправени (късометражен)*
Заето (късометражен)*
Разрешително за погребение (късометражен)*
Като Робин Уилямс (късометражен)*
Понго, Спайк и Тайк (късометражен)*
Оскар (късометражен)*
Имигрантката (късометражен)*
Фарзане заминава (късометражен)*
Цветът на рая

КИРГИЗСТАН
Начален удар (документален)*

МАРОКО
Фес: лятото на 55-а

НИГЕРИЯ
Енджанла

ПАЛЕСТИНА-ЙОРДАНИЯ
Всичко, което остана от теб

ТАДЖИКИСТАН
Да клъвнеш стръвта*

ТУНИС
Гласът на Хинд Раджаб

ТУРЦИЯ
Мевляна: Опиянени от любов
Когато пожълтеят листата на ореха*
Затворен кръг
Шепот на стени (документален)
Вратовръзката (късометражен)*
Нощна смяна (късометражен)*
Добро утро, мамо (късометражен)*

ФРАНЦИЯ
Природа (документален)
Младият Софиян (късометражен)*

ПАКИСТАН
Песента на суфиите (документален)

САЩ-КАШМИР
Синът на берача на ябълки (късометражен)*

СИРИЯ
Пътят на портокалите (късометражен)*
Измамените

УЗБЕКИСТАН
Песен за дъжд*

8 филма-изненада*

*налични онлайн в Нетера

# 32
В Нетера абонаментът за 10 филма е само с 1.50 евро по-скъп от този за 5 филма, така че има далавера Grinning

За Нетера си набелязвам:
В прегръдката на дървото - Иран
Мерием - Азербайджан
Пазителят от полето - Иран
Да клъвнеш стръвта - Таджикистан
Песен за дъжд - Узбекистан
Когато пожълтеят листата на ореxa - Турция/Кюрдистан
Мост над пресъxнала река - Иран
Без сън - Иран
В края на деня - Иран
(Боклук и кукли - Иран или късометражна програма)

За съжаление не знам какви са тези филми-изненада.

Кино:
Урокът - Азербайджан
Живот сред талибани - Афганистан

Азербайджанския филм от линка, за съжаление няма субтитри.
Е да, така е.

# 33
Хубава подредба по държави, да добавя и тези (засега само по кината, мисля, освен ако някои не са сред нетера изненадите):

ИРАН
Свидетелката

КИТАЙ/КАЗАХСТАН/ИРАН
Любов в Сиан

ЛИВАН
Един Тъжен и Красив Свят

ПАКИСТАН
Отвъд Върховете

ПАЛЕСТИНА/ФРАНЦИЯ/ОАЕ
Имало едно време в Газа

ЯПОНИЯ/ИРАН/САЩ
Ако Хафез Напише Хайку за Каубои

# 34
Мерсии, богат избор, супер!
Онлайн има доста беден избор, ама... това е положението.
Явно става въпрос за авторски права.

От класиките:
"Страxът разяжда душата" го имаше в Замунда със субтитри преди няколко години, много хубав филм. Мисля, че и филмът на Фатиx Акън го има, както и някои от иранските стари филми.

Иначе индийски филми не възнамерявам да гледам.

# 35
ТВ програма от 15 януари
Скрит текст:
БЪЛГАРИЯ ОН ЕЪР
18 януари 22:00 Албанската девица - драма, Германия, Албания,Косово, 2021 г. ; режисьор: Буяр Алимани; в ролите: Мимоза Аземи, Фатлуме Бунджаку, Касем...

СИНЕМАКС
15 януари 15:50 Историята на Сулейман - Драма, Франция, 2024. Режисьор: Борис Лойкин. В ролите: Абу Сангаре, Нина Морис, Алфа Умар Соу, Еманюел Йовани, Юнуса Диало.

16 януари 07:00 Историята на Сулейман - Драма, Франция, 2024. Режисьор: Борис Лойкин. В ролите: Абу Сангаре, Нина Морис, Алфа Умар Соу, Еманюел Йовани, Юнуса Диало.

18 януари 05:25 Всички цветове на света са между черно и бяло - Нигерия, 2023. Режисьор: Бабатунде Апалоуо. В ролите: Тоуп Тедела, Рио Дейвид, Марта Ехиноме Орхиере, Уче Елумелу, Флойд Анекуе.

20 януари 19:05 За Франция - Драма, Франция, 2022. Режисьор: Рачид Хами. В ролите: Карим Леклу, Шаин Бумедин, Лубна Азабал, Самир Гуесми, Вивиан Сунг.

21 януари
05:10 Останки - Франция, 2023. Режисьор: Мехди Уахаб. В ролите: Джилда Барте, Натали Бекю, Габриел Кабайеро, Франсоа Кретон, Тими-Джой Марбо.
10:50 За Франция - Драма, Франция, 2022. Режисьор: Рачид Хами. В ролите: Карим Леклу, Шаин Бумедин, Лубна Азабал, Самир Гуесми, Вивиан Сунг.

СИНЕМАКС 2
16 януари
03:00 Общежитието - Драма, Турция, 2023. Режисьор: Нехир Туна. В ролите: Доа Каракаш, Джан Барту Аслан, Озан Челик, Тансу Бичер, Дидем Елиалтъ.
08:45 и 17.45 Снегът и мечката - Драма, Турция, 2022. Режисьор: Селчен Ергюн. В ролите: Мерве Диздар, Сайгън Сойсал, Еркан Бекташ, Асие Динчсой, Деря Пънар Ак.
19:20 Жокеят на пустинята - Драма, Саудитска Арабия, 2023. Режисьор: Абу Бакр Шуки. В ролите: Омар Алатави, Азам Алнемари, Тулеен Барбуд, Абдулмохсен...

17 януари 10:50 Жокеят на пустинята - Драма, Саудитска Арабия, 2023. Режисьор: Абу Бакр Шуки. В ролите: Омар Алатави, Азам Алнемари, Тулеен Барбуд, Абдулмохсен...

19 януари
13:35 В братска страна - Драма, Иран, 2024. Режисьор: Алиреза Гасеми. В ролите: Хамидех Джафари, Башир Никзад, Мохамад Хосейни, Мариян Калеги, Хаджийр...
23:45 На кого принадлежа - Драма, Тунис, 2024. Режисьор: Мериам Жобур. В ролите: Салха Насрауи, Мохамед Грая, Малек Мачерги, Адам Беса, Деа Лиане.

20 януари
13:50 Изпитът (2022 - Драма, Германия, 2021. Режисьор: Шаукат Амин Корки. В ролите: Аван Джамал, Ваня Салар, Хюсеин Хасан Али, Шван Атооф, Хушяр Нерваи.

СИНЕМАНИЯ
23 януари
10:00 Любимата ми торта – драма/комедия, Иран-Франция, 2024 г., 12+
реж. Бехташ Санаиха, Марям Могадам, с Лили Фархадпур, Есмаил Мехраби, Мохамед Хайдари

25 януари
20:00 Любимата ми торта – драма/комедия, Иран-Франция, 2024 г., 12+
реж. Бехташ Санаиха, Марям Могадам, с Лили Фархадпур, Есмаил Мехраби, Мохамед Хайдари

26 януари
06:00 Любимата ми торта – драма/комедия, Иран-Франция, 2024 г., 12+

28 януари
00:00 Момчето от рая  - драма, Швеция, 2022 г., 14+
реж. Тарик Салех, с Макрам Хури, Мохамад Бакри, Фарес Фарес

30 януари
02:00 Големите награди на големите кинофестивали: "Златна мечка"
Няма зло – драма, Иран, 2020 г. реж. Мохамад Расулоф., с Баран Расулоф, Джила Шахи
18:00 Татами – спортна драма, Иран-Израел, 2023 г. реж. Гай Натив, Зар Амир Ебрахими, с Ариен Манди, Зар Амир Ебрахими, Джейми Рей Нюман, Аш Голдех

НОСТАЛГИЯ
28 януари
22:00 Раздяла – драма, Иран, 2011 г.
реж. Асгар Фархади, с Пайман Маади, Лейла Хатами

30 януари
06:00 И животът продължава – приключенска драма, Иран, 1992 г.
реж. Абас Киаростами, с Фархад Херадманд, Пуя Пайвар, Бехруз Абедини

FILMBOX ARTНOUSE
18 януари 06:40 Horse Tales - Short, Turkey, 2017. Режисьор: Levent etin. В ролите: Charisma Carpenter, Patrick Muldoon, Dominique Swain.

20 януари 12:45 Gesture - Iran, 2019. Режисьор: Pouya Parsamagham. В ролите: Ali Mosaffa, Nazanin Farahani, Rastin Ghafoori.

21 януари 20:50 Stuck - Комедия, Turkey, 2015. Режисьор: Arda Murat Akdag. В ролите: Reha Kadak, Kaya Erda, Huseyin Santur. A light and humorous...
ПРОГРАМАТА MENAR - ЯНУАРИ 2026
По кината - https://menarfest.com/schedule/
Онлайн - https://neterra.tv/plus/festival/sofia-menar

Последна редакция: чт, 15 яну 2026, 13:24 от diziler

# 36
  • София, Лагера
Юппи, честит ни отворен фестивал! Animal Heart Eyes Cat
Днес изгледах в Дома на киното "Един тъжен и красив свят". Не е тежък, човешки е.
Сега си пускам Номер 1 от късометражните.

# 37
  • София, Лагера
Минавам да препоръчам "Пазителят на полето". За мен си е криминален филм, изпълнен с напрежение. Цялата картина се развива с времето. Но няма нито миг спокойствие. Гледа се на един дъх. Сниман е много хубаво. И както се случва често с иранските филми, краят е противоречив.

Азербайджанският "Марием" едвам го изтраях. Даже на моменти превъртах, ама и така ми додяна. Не бих го препоръчала, освен ако някой харесва бааавни и протяжни филми.

# 38
"Пазителят на полето" какъв е по народност? (пиши и това, че много заглавия са и вече е каша...).
"Мерием" пък на мен ми xареса, гледаx го на кино миналата година, то е част от предния МЕНАР, но тогава явно не е имал права за интернет, а сега има. Xубава природа, човешки отношения....  Това, че няма плямпане нонстоп не го прави нестойностен филм. Аз пък не харесвам комедии (обикновено ливански), в които говорят един през друг, преиграват и буквално ми надуват глават от логорея.

# 39
  • София, Лагера
"Пазителят" е ирански.
Аз също не харесвам комедии. Но то е въпрос на вкус все пак.
Не съм казала, че Мериам е "нестойностен", просто е за хора, които харесват бавни филми.

# 40
Аз изгледах засега три от иранските предложения в Нетера, "Пазителят на полето" най ми хареса и на мен. Хубаво заснет, държи в напрежение, има известни актьори, по-действителен случай е, имаше една сцена на края, която доста ме впечатли.

Другият, за които мога да дам мнение е "В прегръдката на дървото" - добър е, има драматични моменти и хубави пасторални сцени, децата, които играят са сладки и те карат да им импонираш, но като че ли очаквах малко повече, като цялостно представяне.

Третият е "Мост над пресъхнала река", тъжен но лично за мен липсваше някаква дълбочина на развитие на персонажите и липса на логика по следното:

Скрит текст:
не мога да разбера как една майка ще реши да продаде с лека ръка нероденото си дете, можеха малко да развият тази сюжетна линия, а не да акцентират само какво се случва в болницата
.

"Мерием" ще го видя и него, обичам принципно по динамични филми, но пък да видим. С оглед няколкото индийски филма, които се намират и за онлайн гледане безплатно, първо ще дам приоритет на филмите, които са налични само в рамките на МЕНАР.

Последна редакция: нд, 18 яну 2026, 15:04 от AniSim

# 41
Мина време, откакто го гледах, но забравих да го спомена, тунизийският филм Ашкал. А и ми се стори леко абсурден, след като го гледах. Но все пак, реших, че е и нестандартен и уникален, въпреки всичко. Отива към жанрът на ужасите, постерът определено е зловещ. И ми напомни малко някои анимета в хорър жанра, с тези очи на черен фон. Измежду множеството японски страшни същества в японския фолклор има едно, което е съставено от множество очи, та за него се сетих.

Поредица от странни убийства, при които жертвите са подпалени живи, разтърсват районът Градините на Картаген в Тунис. Разследването разкрива доста обезпокоителни неща.
Скрит текст:
Споменава се предишният диктаторски режим и поне аз така разбрах, че убиецът е свързан с него или е загубил близки по време на режима и мотивацията му е отмъщение.Огънят присъства изявено в сюжета, навярно с пречистващата си сила, унищожавайки всичко старо и зло, за да се даде път на нещо ново и добро, но начинът, по който убиецът опитва да го постигне, ако и се стреми към създаването на нов свят, без никакво съмнение е брутален и дивашки. Всъщност, по някакъв начин той внушава на жертвите си да се подпалват, без лично да го прави. Последната сцена, когато на практика целия разследващ случая полицейски екип се събличат голи и се хвърлят в кладата, като под въздействието на странна психоза, е разтърсваща. Аз поне го тълкувам, че убиецът има някаква дарба да внушава на хората да се самоубиват чрез огън и така изтрепа и полицаите накрая. Друго интересно е, че подпалените някак не страдат, не се чуваше да издават и звук, което навежда на мисълта, че има нещо необикновено във всичко това. И подпаленият убиец, който стои на място, напълно спокойно, сякаш не гори жив, е психарско.

# 42
  • София, Лагера
Аз току що изгледах таджикския "Да клъвнеш стръвта". Много, много ми беше трогателен! Започва по един начин, някак лековат, но се развива в съвсем друга посока. Става дума за детенце, на мен това ми е особено емоционална тема (много обичам деца). Да не говорим, че и точно по тези пътища (тези скалистите, в първата част на филма) съм пътувала, дъхоспиращи гледки.
Скрит текст:
Аз самата се завирах по училища и по селски пътища са гледам и снимам. И това много отдавна, ама този филм ми съживи спомените.

Последна редакция: нд, 18 яну 2026, 21:29 от Ноеми

# 43
Exee, ти колко филма изгледа? Имаш пълен абонамент ли? За всичко?

# 44
И аз напредвам бавно-славно Smile

Снощи изгледах кюрдския "Когато пожълтеят листата на ореха", хареса ми. Тих филм, но те трогва, тъжен е и той. Много силна фигура на бащата, и пак едни чаровни деца, момчето има такива дъбоки изразителни очи и е толкова съзряло за възрастта си, кратките разговори между момиченцето и бащата са толкова топли, и излъчват такава обич. На кратко, препоръчвам го!

Последна редакция: пн, 19 яну 2026, 11:45 от AniSim

Общи условия

Активация на акаунт