Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Какво знаете за анемията?

 • 1 372
 • 6
 •   1
Отговори
 • Мнения: 265
На сина ми му откриха анемия или по-точно липса на желязо. Пихме "Малтофер" на няколко курса. Положението временно се оправя, но после ....трагедия. Знаете ли нещо по въпроса? Има ли риск за детето ако не му се дава постоянно това лекарство? Пишете всичко което знаете, всяка инф. ми е от поза. Тези лекари нищо не обясняват, всичко придъвкват  #Cussing out , а аз съм доста притеснена.
Предварително ви благодаря!

# 1
 • Мнения: 2 452
Направиха ли нужните изследвания за да установят, че анемията е точно ЖЕЛЯЗОНЕДОИМЪЧНА? Защото ако става въпос за друг тип анемия даването на желязо няма да реши проблема.

# 2
 • Spain
 • Мнения: 3 719
Цитат на: Laura
Направиха ли нужните изследвания за да установят, че анемията е точно ЖЕЛЯЗОНЕДОИМЪЧНА? Защото ако става въпос за друг тип анемия даването на желязо няма да реши проблема.

Laura какви трябвада са то4но тези изследвания - пак на кръвта ли ?
и ние имаме сходен проблем и сега о4аквам новите данни затова питам

# 3
 • Русе
 • Мнения: 340
Здравей Креми! Моят син до 1 год. беше на "Малтофер". След това спряхме, но и до сега /2г. и 4м./ хемоглобина му не се е качвал над 110. Както обаче ти е казала Лаура, много е важно да се направят необходимите изследвания. Не съм сигурна за цялото наименование, но мисля беше "Морфология" изследването на кръвта, което се прави в такива случаи.  Доколкото разбрах  гледат формата на клетките, и въз основа на това преценяват за какъв вид анемия става въпрос. Но след като сте от доста време така, би трябвало вече да са ви назначили такова изследване.
Успех, и дано всичко е наред!

# 4
Анемия. С това название се обозначава недостатъчното количество на хемоглобин и еритроцити в кръвното русло. Причините може да са в недостатъчното производство в костният мозък, некачествени еритроцити или пък кръвозагуба. А за образуването на хемоглобин е необходимо желязо, което детето си осигурява чрез храните - месо и месни произведения, зеленчуци и плодове, мляко и млечни произведения. Най-честите анемии в детската възраст са недоимъчните.
Запас от железни соли получава и с майчиното мляко. То обаче не може да задоволи напълно нуждите на бебето от желязо и ако след 5-ия месец с плодово-зеленчуковите храни не се внесе желязо, детето развива желязонедоимъчна анемия - най-честата за кърмаческата възраст.
За признаците на анемия: В ежедневния език често казват за побледнялото дете, че е прежълтяло. Ако кажете за дете, че е пожълтяло, това означава жълтеница, а не анемия. И второ: вие можете да се ориентирате, че детето ви вероятно има анемия, по бледите лигавици на очите и устата, по белите нокти и прозиращите на светлина уши. Ако и лекарят е с това впечатление, той ще назначи необходимите изследвания за доказването на анемията и определяне на естеството й.
Желязонедоимъчната анемия преминава бързо след даването на железни соли в сиропче или таблетки - в зависимост от възрастта на детето.

Ако детето загуби много кръв след травма, продължително кървене от носа, за момичетата и от обилен и продължителен мензис, пак се развива анемия, която много прилича на гореописаната. В тези случаи рядко се налага кръвопреливане. Обикновено се назначават пак железни соли.

Наследствени анемии са средиземноморската анемия (таласемия) и фамилната микросфероцитна анемия. В тези случаи червените кръвни клетки са некачествени и бързо се разрушават. Децата са не само бледи, но и леко жълтеникави, а слезката им е уголемена.

Хемофилия. Заболяването е наследствено и се предава от майката на мъжките й рожби чрез половата хромозома Х. Дължи се на липсата на антихемофилен глобулин, поради което кръвта не се съсирва. Обикновено се проявява едва след първата година, след като детето проходи и се подлага на травми и наранявания. Най-често заболяването се открива по повод изваждането на първото зъбче или при обрязване на момченцето. Кървенето не спира с дни и детето изпада в анемия. То спира едва след инжектирането на липсващия глобулин или преливането на прясна кръв.
Децата с хемофилия получават големи кръвонасядания и подкожни кръвоизливи, както и ставни кръвоизливи по време на леки травми при игра. Състоянието им се поддържа с периодично инжектиране на антихемофилен глобулин.

Тромбоцитопения. Така се означава намаляването на количеството на кръвните плочици, които спомагат за кръвоспирането. За разлика от хемофилията, тук кръвоизливи настъпват и спонтанно. Основната му проява са обилните дребни кръвоизливи в кожата по трупа и крайниците, най-силно изразени по краката. Обривите са колкото главичка на карфица, достигат и до нокът, рядко по-големи, но не водят до кръвозагуба и анемия. Само неспирното кървене от носа, както и обилната и продължителна менструация могат да доведат до анемия.
Диагнозата се потвърждава чрез изброяване на кръвните плочици.
Лечението е различно в зависимост от причината за намаляването на броя на тромбоцитите.


Материалът е предоставен от Debora
 
   
 Твоята педиатърка трябва да те прати при ХЕМАТОЛОГ това е д-р който се занимава с кръвта и разбира най-добре нейните показатели и може да проведе вещо лечение

# 5
 • Мнения: 265
Благодаря ви за вниманието! Да, направихме му такива изследвания и се установи дефицита на желязо (нашия е около 90). Притеснявам се, защото лекарката му каза, че след боледуване (грип и др.) ХЕМ спадал повече. Иначе малчо го кърмих до 2м., след което той си реши че неиска да го кърмя. След това преминахме на Фризолак и кърма в шишета. Много пюрета ядеше и веднага когато навърши нужната възраст го записах на кухня. Пиша ви това, защото разбрах че има значение типа храна   Bulb
Поздрави  Grinning

# 6
 • Мнения: 13 820
Косвено свързани са, но все пак...

http://rozali.com/health.php?l=a&p=154

http://www.infotel.bg/rubrics/medicin/80601015.htm

http://dieti.gbg.bg/tema.asp?razdel=10&temaN=54

Пусни едно търсене в Гугъл и ще излязат доста неща.

Общи условия

Активация на акаунт