Операция на сливици, София

• 157
  • 7
  •   1
Отговори
Здравейте, налага се да отстранят сливиците на двадесет годишния ми син. Последните два-три месеца ги прекара по болници с вливания на антибиотици, заради перитонзиларен абцес.  До август месец не беше боледувал от сливици почти никога, август направи афто ангина, лечение-симтоматично, октомври ангина-вливания, изписване,  след седем дни абцес, вливки, изписване и така няколко пъти до сега. Всички лекари казват, че сливиците трябва да се махнат, но трябва да е здрав. Самите сливици са огромни, има тъкан и зад тях. За момента съм се спряла на двама хирурзи. Единият е Ников в Пирогов, другият е доц.Рангачев при, който ни предстои преглед.  Моля, да споделите мнение, ако някой възрастен е премахвал сливици наскоро да сподели впечатления от от лекар. Също и за Исул - условия, хигиена, брои пациенти в стая. Багодаря!

# 1
Милото дете. Аз миналата година по това време започнах да правя през месец тонзилити (не боледувах често по принцип, на 43 съм). Имам 4 абсцеса (януари, март , юли и август). Накрая на последния останах в болницата и ми извадиха сливиците. С две ръце препоръчвам доктор Юлиан Хаджиев (не знам дали е още в болницата), много компетентен, не ми беше лекуващ лекар, но един от последните абцеси двама други лекари не намериха, а той го намери, също беше асистиращ при операцията ми. В окръжна отделението е ремонтирано миналата година и условията са много добри за болница. От лекарите и сестрите всички бяха мили и любезни. Имайте в предвид, че лежах там два пъти - юли 5 дни и август-септември 14дни. Ако още нещо ви интересува-насреща съм Simple Smile

# 2
Благодаря за споделеното! Сливиците ви ги отстраниха непосредствено при лечението на абцеса ли, правиха ли ви инцизия преди това ?

Ние не сме доволни от окръжна, неглижираха състоянието му, изписаха го с неизлекувана ангина, след седмица се върнахме вече с перитонзиларен, тежък абцес, инцизията беше направена изключително болезнено (в последствие в Пирогов му правиха няколко и разбрахме, че макар и неприятна, не е нужно да го дерат на живо) цялостно неадекватно лечение - изписват го, вечерта се върнахме, защото видях, че нещата са зле, а те ми казаха, че няма нищо притеснително. (На сутринта го заведох при д-р Чилингиров, като го видя, макар и в частен преглед, не ни взе пари, направо ни изстреля към Пирогов, каза че е в ужасно състояние) В окръжна нито веднъж не му взеха материал за антибиограма, просто го тъпчеха с антибиотици неефективно. Въобще въпреки ремонтираното отделение, може би има един двама специалисти, но останалите не ги бива. По тази причина по възможност искам да не сме там.

# 3
Да, махнаха ги веднага след лечението, затова ме оставиха толкова дълго там. На мен първия абцес ми се получи след стрептококов тонзилит (детето донесе скарлатина от градината и ме зарази) и то няколко дни след оздавяване. Тогава бях на антибиотик 15 дни. Впоследствие лекуващата в Окръжна (Михнева) ми обясни, че тези абцеси са усложнения, но не от неправилно лечение, а от това, че понякога се образуват кухини (около сливиците по лигавицата отзад, в които се натрупват бактерии). Те не са кръвоснабдени и дори и с антибиотик няма как пълно да се изчистят. Сливиците са филтър за навътре и заради тях тези кухини се възпаляват като се появят и започват абцеси. Общо взето в началото не ѝ вярвах много, но както ми го описа така се случи. Аз бях потресена от друго - преди да отида в окръжна бях ходила при други двама УНГ, които са видели подуването, но и дума не споменаха за абцес. А е било супер типично като сравня с какво ми беше и като се поразчетох впоследствие. Първите два абцеса са лекувани само с антибиотик, с диагноза лимфаденит. Обаче се възпаляваше всичко през около 40 дни. Аз търсех от какво може да е - правих зъбни снимки и т.н, извадих един зъб (непоникнал мъдрец, защото мислех, че той прави това (че беше тръгнал да се разваля вътре във венеца и беше много близо до мястото на абцесите) и пих и антибиотик около ваденето му, та имам интервал с около 3 месеца без абцес, но с антибиотик по средата. Вече на третия абцес попаднах в окръжна (случайно, че лятото нямаше никой по кабинетите в квартала) и като ме приеха по спешност се учудих, защото предните два пъти бях много по-зле, а никой нищо такова не ми спомена. Оздравях, но ме предупредиха, че пак ще се случва, докато не махна сливиците. Не им вярвах -викам добре ако пак стане ще го мисля, обаче стана пак на 29 ден от края на антибиотика...
Иначе сцепването (имам няколко инцизии и двата пъти, че не се изчистваше с една) ми го правеха с локална упойка, пръскане на мястото със спрей. Не ме е боляло много, защото аз толкова много болки съм имала цяла година в гърлото, че това беше направо нищо...
След ваденето - точно 20 дниограничения с храната и всичко е нормално. (Първите 3 само бистри течности - прецеден бульон месо и зеленчуци. След 3- ден много редки каши -консистенция като кисело мляко, не по гъсто. Всъщност заради болката при преглъщане няма и да иска по-гъсти. А пих един два дни обезболяващи, но установих, че без тях ми е по-добре и ги спрях, защото притъпяват болката за няколко часа и после ми е по-трудно да се адаптирам към нея, а ако не пия, тя се притъпява, не е непоносима). До към 10 ден ме болеше и глава даже при разходка. След 20 ден си ядях всичко свободно. Трябва си почивка за възтановяване.

# 4
Много благодаря за подробния разказ! Помогна ми да си изясна положението. За съжаление от вчера е пак в болница с ангина, ще се опитат да я овладеят без да стигне до обцес. Трябва да "остиска" до след нова година.
Светли празници!

# 5
Стискам палци всичко да е наред. Весели празници и не се притеснявайте, ще отмине, но наистина май при такова положение на кантара като се сложи всичко , май е по-добре да се извадят сливиците. От септември досега нямам проблеми (дано така продължи).

# 6
За Рангачев съм чувала хубави мнения.

Но с тези чести боледувания не Ви ли насочиха към имунолог?

# 7
За Рангачев съм чувала хубави мнения.

Но с тези чести боледувания не Ви ли насочиха към имунолог?

Той принципно не е боледувал от 10години, това е абцес, който, като се настани в сливицата почти няма излекуване, стои си там и се активира периодично. При него подходиха пренебрежително и неглижиращо и не го излекуваха първия път, за това сега берем плодовете на неграмотността.

Общи условия

Активация на акаунт