Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 92

• 12 067
  • 271
  •   6
Отговори
# 240
Здравейте, момичета.
Отдавна не съм писала, но исках да взема всичко и да имам ясен поглед върху нещата. Операцията, ведно със сентинелната биопсия беше в средата на декември. Премахнаха три лимфни възела. Според епикризата в единия има микрометастаза с капсулна инвазия(то и в другите има но без инвазия). Това налага според лекаря и лимфна дисекция, въпреки по-добрите характеристики на пришълеца. Нямам съмнение в преценката на доктора. Иначе пришълецът е стадиран T1bNsn1аMx.
Та отново ме чака операция, а тъкмо вече взех да се чувствам като бял човек. Нищо и с това ще се справя.
И да кажа, че за мен д-р Валентин Иванов е един от най-добрите млади лекари.

Последна редакция: пн, 19 яну 2026, 14:02 от пътека

# 241
пътека,
Искам да подкрепя мнението ти за д-р Валентин Иванов -младши.  Той е един от най -добрите млади лекари в България, който непрекъснато надгражда знанията и уменията си. И освен това е Човек.
Днес бях на скенер. Вярвам, че всичко ще е наред. Утре ще разбера.

# 242
Пътека, кога ще е следващата операция? Ще имаш ли химия след това? Прегръдки, трябва да го преминеш и това препятствие!
Кайра, мноого, ама мнооого стиснати палци! Убедена съм, че всичко ще е супер!

# 243
Сега като се зачетох по-подробно и малко по-спокойно в епикризата разбрах че всъщност са премахнати 9 лимфни възела. 6 са чисти, 3 са положителни, но само един е с капсулна инвазия. Няма да лъжа, че не съм се надявала всичко да мине по лесния начин, ноооо... Няма да лъжа, и че не се страхувам от лимфната дисекция...
Толкова въпроси имам...Как капсулната инвазия влияе върху лечението?
Има ли тук момичета с лимфна дисекция? И как резултатите повлияха на последващото лечение?

# 244
Пътека, много сме с лимфна дисекция в темата.
Ти в случая имаш вече заразени ЛВ и липсата или появата на още няма да окажат влияние на лечението. Махат лв от първо и второ ниво, ако има заразени, да те предпазят. Идеята е,че се надяват ако е тръгнало  по лимфите, да ги извадят. Дали е продължило нататък, това вече няма как да знаят обаче. Но това не се знае и при чисти лв, така че...
След операцията ще правиш повече гимнастика😘

# 245
  • Sofia
Пътека, аз съм с лимфна дисекция. Няма да крия, че предизвиква известно неудобство след това и трябва да се съобразяваш с някои условия, но това е малка цена, която си струва да платиш, ако ще те приближи до това болестта да не се завърне. Не е гаранция разбира се, но е стъпка към това. При мен нямаше  сентинелната биопсия преди дисекция, а направо беше извършена лимфна дисекция.

# 246
Пътека, и аз съм направо с лимфна дисекция при операцията, заради 2 лимфни възела с метастази. Както пишат останалите, има неудобства след това, но на фона на другата заплаха, няма как - търпим. Упражнения и пазене на ръката помагат.

# 247
  • Варна
Пътека, при 8 ЛВ си е направо лимфна дисекция.Чичо с 5 ЛВ с мети на образни и частично повлияване, доктора каза че ще махне най много 10.Да не се притесняваме от оток не махал възела, който излиза от мишницата и стига до към лакътя.Може би зависи и къде е образованието.,но никъде няма 100% гаранция.

# 248
При дъщеря ми,са отстранени 13 ЛВ.Образните не отразиха проблем с ЛВ,и затова след операцията има промяна в терапевтичния план.
Включиха Верзенио,за 2 г.Иначе, лъчетерапията си беше по план.
Мога да кажа,че сравнително безпроблемно понася лимфната десекация,даже без специална гимнастика.Щади ръката,при нужда слага еластичен ръкав.

# 249
Аз имам махнати 21 ЛВ, 16 от тях с метастази, останалите с промени. Още преди операцията при мен се виждаха всички ЛВ заразени. След операцията имах лъчетерапия. Към днешна дата съм установила за себе си, че най-много ми помагат ежедневните упражнения за лимфедем /почти едни и същи всеки ден. Ръката ми е леко подута, но май така и ще си остане. Също като видя зор си нося ръкава, лятото повече, когато работя повече също.  И така... то с какво ли не свикнах през последните две години, та и това също.

# 250
И аз съм с лимфна дисекция, без сентинелна заради доказани мети в два възела още преди операция. Минаха пет месеца след операцията и в ръката още усещам опъване, има кординг, болки под мишницата... Но с упражнения се овладява.

# 251
Споделям с вас радоста си от чистия скенер. Винаги има притеснения и съмнения, докато излезе резултата.
Сега настъпи период на спокойствие.
Бъдете здрави!

# 252
Честито😘

# 253
  • София
Браво, Кайра! На мен в Сити ми казаха поне 2-3 седмици за резултат от скенера, при теб за 1 ден стана - това е много бързо.

Последна редакция: ср, 21 яну 2026, 00:40 от Olive

# 254
Здравейте, момичета. Сън не ме лови.  Минах през ада на химиото, операцията и все още невярваща. Мисля да почна процеса отначало, с повторна хистология от биопсия и операция.  Какво бихте ме посъветвали?

Общи условия

Активация на акаунт