Как да премахна мирис на нафталин

• 590
  • 10
  •   1
Отговори
  • София
Става въпрос за вълнено одеяло, което ми е ценно, но "излезе" убийствана миризма на нафталин след прането - на 30 градуса и с препарат за вълна. Виси на простора и няма полза.
Ама ли някъде успешно химичиско честене на тази отрова?

Последна редакция: вт, 16 дек 2025, 13:44 от ЗаСлон

# 1
АI дава добавяне на 1/2 чаша сода бикарбонат към водата при изплакване.  Не знам обаче пералнята как би понесла содата.

# 2
Пералнята понася содата, свекърва ми от години пере бялото пране със сода. Не знам дали има полза за прането, но пералнята е здрава. Даже скоро ми каза, че иска да я сменя вече с по-нова, но тя не се разваля.
Обаче нафталин с нищо не се измирисва.

# 3
Не съм съвсем по темата, но имах едно вълнено палтенце от Зара. В момента, в който го изпрах такава миризма се разнесе … и точно имах чувството, че на нафталин миришеше, а не е третирано с такъв. Имам чувството, че като е мокра вълната много мирише. Изсъхна, но пак имаше някаква тежка миризма. Изпрах го втори път с ароматни перли. При прането ползвах препарат за вълна и програма за вълна. Може би второ пране с допълнително вода, ароматни перли и това със содата. Еднократно сода няма да навреди на пералнята.

# 4
Аз бих слагала одеалото на проветриво място - тераса, двор, когато времето позволява - да има лек ветрец (не силен вятър или дъжд), часове наред. Дни наред.

Ако времето не позволява навън, може и в стая, където никой не спи, близо до прозореца.
Ще си отиде напълно миризмата, но иска доста време.

Имам такива одеала, бяха съвсем нови, т. нар. родопски одеала. И държани в нафталин. Изчезна напълно миризмата.

Важно е и как ги перете, за да не "излизат" от употреба. Ако вече е станало (това, което наричат степване), няма оправяне. Но в подходящи пликове-чаршафи 100 % памук, мек истински памук, не се усеща.

# 5
Важно е и как ги перете, за да не "излизат" от употреба. Ако вече е станало (това, което наричат степване), няма оправяне.

Има. Перат се в бара с планинска вода, сушат се на място на чист планински въздух и... се оправят. Simple Smile

Скрит текст:

# 6
  • София
Кисне се в оцет и сода.

# 7
  • София
Кисне се в оцет и сода.
Имаш ли успешен личен опит?
Смесени ли или първо в сода, после в оцет?
Колко литра оцет и колко сода за 1  родопско одеало?

# 8
  • София
Имам опит. Чаена чаша оцет, на 10-тина литра вода и пакетче сода.
Кисне и после се плакне много хубаво.
Оцет като омекотител накрая.
Омекотява добре и обезмирисява.
Аз не ползвам пералня обаче, че имам злочест опит с вълна.
Програмите за вълна и самите препарати са колкото хубаво да разнесат препарата на нафталина.

Търкаляла съм и в сняг, но мирисът си остава.

# 9
  • София
Изветря. Седмица на остъклен балкон и изцяло изчезна миризмата.
При намокряне не знам какво ще се случи, защото е от натурална вълна и може да се актовира пак тая гадост нафталин.
Но балконската врата през това време не трябваше да се отваря, защото миризмата беше задушливо силна.

Пералнята я "прах" с препарат на лидъл за почшстване на перални на 60 градусо
После препарат + сода.
После само сода.
Тъкмо да включа и оцет и доста намаля миризмата.

# 10
  • София
Както написах прези седмица, пералнятя смърди на нафталин.
"Прах" празна пералня 3 пъти на 60 грядуса. Държах я отворена 1 денонощие. Щом я затворя, започва да се натрупва миризмата и при следващото отваряне пак мирише... Като вадя прането - мирише.
Няма отърване от нафталина...

Общи условия

Активация на акаунт