Ингвинална херния

• 415
  • 9
  •   1
Отговори
Здравейте  и Честита Коледа ✨

Водена от болка в корема и ниско в слабините посетих ехограф и се оказа, че имам ингвинална херния. Препоръчаха ми операция. Ок! След преглед  и при   хирурга определихме  дата за Лапароскопия . Добре, обаче от дата на прегледите 15-16/12 до сега липсва напълно въпросната болка заради която потърсих лекари.
Има ли подобни или близки случай до моя?
Възниква въпроса :След като не ме боли как да продължа - операция или не!?
Всяко мнение ще ми е от полза!

# 1
По-добре направете операция и най-добре да се сложи платно, иначе с времето ще излезе пак.
Дори в момента да сте добре, при малко усилие, може дори да е от едно кихане или кашляне хернията излиза отново и ако се заклещи, става сериозно положението.
Честита Коледа, бързо възстановяване и здраве!

# 2
Здравейте  и Честита Коледа ✨

Водена от болка в корема и ниско в слабините посетих ехограф и се оказа, че имам ингвинална херния. Препоръчаха ми операция. Ок! След преглед  и при   хирурга определихме  дата за Лапароскопия . Добре, обаче от дата на прегледите 15-16/12 до сега липсва напълно въпросната болка заради която потърсих лекари.
Има ли подобни или близки случай до моя?
Възниква въпроса :След като не ме боли как да продължа - операция или не!?
Всяко мнение ще ми е от полза!
Здравейте,
Не знам как са установили ингвинална херния при Вас, аз съм мъж, и през 2011г. тази тема ме докара до нервен срив, защото чаках и дете и не знаех как ще се възстановя, имайки предвид, че ми казаха, че в началото има ограничения в теглото на товарите, които могат да се вдигат, а щеше да трябва да вдигам количка и бебе.
Тестовете тогава ги правеха с натискане под слабините, посетих общо 5 хирурга, вкл. и двама с противоположни кабинети в една и съща болница - единият каза, че имам херния, другият - че нямам. Общо, 3-ма хирурзи казаха, че нямам херния, двама - че имам. Реших да се доверя на последния, който беше и съпруг на колежка, и беше категоричен, че нямам. Така си изкарах 14 години без проблеми, тази есен при друг преглед по друг повод ме натиснаха болезнено в слабините и не знам дали не тръгна нещо отново.
Та - първо, тогава не ме диагностицираха с ехограф, второ - посетих няколко лекари. Съветвам Ви и вие да посетите поне още един хирург.
Лично мнение - няколко седмици за херния не са фатални, особено ако е малка - проблем би станало, ако попадне чревна бримка с нея, което би довело до усложнения и значителни болки.

# 3
Оперирана съм от епигастрална херния. Моята препоръка е планирана операция, вместо такава по спешност.

Диагнозата при първа среща с хирурга беше поставена “чрез напипване” (макар тя да си беше видима) и посочен приблизителен размер.

Когато дойде време за операцията - преглед с ехограф и записани по-прецизно мерките (не се различаваха много от посочените при мануален преглед)

# 4
Оперирана съм от епигастрална херния. Моята препоръка е планирана операция, вместо такава по спешност.

Диагнозата при първа среща с хирурга беше поставена “чрез напипване” (макар тя да си беше видима) и посочен приблизителен размер.

Когато дойде време за операцията - преглед с ехограф и записани по-прецизно мерките (не се различаваха много от посочените при мануален преглед)
Аз също като цяло бих препоръчал планирана операция, просто бих отишъл на още един лекар, за да потвърди диагнозата.

# 5
Преди около 15 г. се оперирах от ингвинална херния във Варна - Св. Марина, предпочетоха с разрез, че се виждало по-добре. Упойката беше спинална, говорехме си по време на операцията, платно не ми сложиха и сигурно за добро, чувам, че се размествали или организмът не го приема. Имах 1 нощувка и сутринта си тръгнах с колата сам. Не е сложна операция, стига да попаднеш на специалист.

# 6
По-добре направете операция и най-добре да се сложи платно, иначе с времето ще излезе пак.
Дори в момента да сте добре, при малко усилие, може дори да е от едно кихане или кашляне хернията излиза отново и ако се заклещи, става сериозно положението.
Честита Коледа, бързо възстановяване и здраве!

Подкрепям за платнището.
И аз съм оперирана преди почти 10 г. Нямах болка, просто имах едно характерно отвисване. На операционната маса, казаха че била внушителна херния по размер. А аз нямах други показатели. Със спинална упикойка мина и съм с платнище избрах малко по-скъпия модел. Съветът беше че ако е лапароскопска, след някакво време пак ще ми отвисне. Изписаха ме на следващия ден.

# 7
Моето платно (епигастрална херния) имаше вид на мрежичка и според мен тя се “сраства” с тъканта и няма разместване във времето (можете да го изговорите с хирурга). Операцията беше лапароскопска (освен платното, хернията беше зашита) и платното беше поставено “под ъгъл” , за да може да покрие зоната и на пъпа , където хирургът видя “дупчица” . Тя е останала още при затваряне на зоната на пъпа от бебешки период, но с потенциал в бъдещв да даде рецидив и за това предложи да я обезпечи и нея

“Разрезите” от операцията бяха 3 в ляво, всеки не повече от 5 мм и 2 точки като боднато от игла.

Макар и по-щадяща, лапароскопската операция също изисква своето време за възстановяване. Следвайте насоките на хирурга и задавайте въпроси. Той/тя е с опит и може най-добре да ви обясни какво, защо, как и кога

# 8
Благодаря за споделеното!
Всяко мнение ми е полезно!
Вероятната причина за хернията при мен е от предходните операции.
Имам два пъти секцио и преди това една лапароскапска. И трите са гинекологични.
Болката все още я няма, операцията си е планирана и не знам какво ще реша. Най-вероятно при другия ехограф и  след прием  в болницата ще искам повече подробности и окончателно заключение.

# 9
Моята (епигастрална) подозирам, че се е случила около раждането (нормално) на 1-вото и след това с втората бременност “изпъкна” около 4 -5 месец явно под вътрешното налягане, 4 месеца яко повръщане и “разместване” + второ беше напречно разположено най- заплетения вариянт 🙄и краката също “напъваха” в тази област (родих секцио заради напречно + контракции и стана малко в спешен порядък)

Записвате си всички въпроси и най- щурите Simple Smile и разпитвате

ПП: моята я “отлагах” бременността + 3 г 🫣🫣докато стигна до преглед и очаквах яко да ми се “накара” хирургът. За късмет се отнесе много човечно и ми обясни всичко от-до.. По мое желание отложих още 6 м🫣но имах”едно наум” и се молех да не се стига до спешност..

Последна редакция: сб, 27 дек 2025, 18:45 от fotokod

Общи условия

Активация на акаунт