?Въпроси всякакви? (2026 г.)

• 19 813
  • 508
  •   1
Отговори
# 495
  • София
Писах ти Мери.

# 496
Боря се с новия единен електронен портал на НОИ.
Някой може ли като на идиот /така се чувствам/ да обясни къде по ягодите да вляза да си проверя болничния?

Това намирам

# 497
  • Другата България
Да, горе -долу е това, Билянка ми го обясни буквално като на идиот стъпка по стъпка, това ако не ти покаже някой или не се ровиш да четеш няма намиране.
Благодаря и на двете.

# 498
И аз това грозотило нито съм го чувала, нито съм го виждала.

# 499
  • Западен парк
Може ли някой да ме светне какво казва закона за еврото - може ли частник или институция да изплати аванс на 15.01 в брой, в лева?
Вече питах жи пи ти-то, но той ми каза, че чак като влезем в еврозоната ще можем да ползваме евро и аз го изключих.

# 500
  • София
По принцип изплащане в брой намирисва на неплащане на осигуровки. Трябва да ги изплати по банков път.

# 501
  • Далечният изток
В евро или в лева.
Тоест в левове може, да.

# 502
  • Западен парк
Благодаря за бързите отговори. То, че намирисва си е вярно, но просто не очаквах, че е възможно - с ведомост попълнена със сумата в лева. Има някаква мошенгия там, изглеждаше ми като да се превалутират "едни пари" за някого, но ме обърква ведомостта и затова питах тук - дали изобщо законът го позволява. Уж всички плащания са официални, с осигуровки на пълната сума, а пък през януари - левове!

# 503
  • here and now
Може да не са си ъпдейтнали софтуера, а може и да нямат еврова наличност....

# 504
  • Далечният изток
Левът си е законно платежно средство през януари. Не знам какво те притеснява...

# 505
  • Западен парк
Е, сега, чак притеснена не съм. Но се учудих. Вярно, че има време до края на юни, но ако продължават да се "вливат" левове и на заплата, опашките пред банките от февруари ще са впечатляващи. А и нали изплатиха пенсиите в евро, реших, че всички изплащания занапред ще са в новата ни валута. И, благодаря за отзивчивостта ви посреднощ.

# 506
  • Далечният изток
Само през януари може да се плаща аванс и заплата в лева.

# 507
Може ли някой да ме светне какво казва закона за еврото - може ли частник или институция да изплати аванс на 15.01 в брой, в лева?
Вече питах жи пи ти-то, но той ми каза, че чак като влезем в еврозоната ще можем да ползваме евро и аз го изключих.

ЗАКОН

за въвеждане на еврото в Република България

Чл. 45. (1) Считано от датата на въвеждане на еврото в Република България възнагражденията за положен труд, обезщетенията, паричните и социалните помощи и пенсиите по част първа от Кодекса за социално осигуряване се изплащат в евро и се преизчисляват съгласно чл. 12. В изключение от правилото на чл. 13, ако третият знак след десетичната запетая е по-голям от нула, вторият знак след десетичната запетая се увеличава с една единица.

https://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp?idMat=224950

Заплатите и други възнаграждения за положен труд не попадат в изискването на двойното обозначаване и няма необходимост да се представят във фишовете в евро и в левове.

# 508
  • Далечният изток
Ето едно указание на ГИТ от сайта им

Общи условия

Активация на акаунт