Снимки и спомени от близко и далечно минало - 4

• 9 693
  • 230
  •   5
Отговори
# 60
  • Sofia
Радиоточка?

# 61
  • софия
Радиоточка?
Майка ми работеше в инженерен институт и във всяка стая около вратата имаше монтирани. Мисля, че по нея пускаха радио, но не съм обръщала внимание.

# 62
Не е радиотиочка това.
Нискочестотен радиоприемник?
Не знам как се казваше, но го притежаваха  военни, полицаи др, които в случай на тревога да ги извикат.
Пак е радиопредавател, но на други честоти. Но започнеше ли да вие няма спиране.

Последна редакция: пн, 05 яну 2026, 09:05 от *Биле омайно

# 63
А знаете ли какво е това? Когато бях дете здраво ме стресна... Smile

https://bazar.bg/obiava-50662107/sots-radiopriemnik-spektar-m-za … D1%80%D0%B7%D0%BE.

# 64
  • Sofia

Кукли от ‘60-те год.

Последна редакция: пн, 05 яну 2026, 20:40 от Doli

# 65
  • софия
Скоро споменахме Чешкия център срещу Пощата:

# 66
Бебешката количка от снимката! В къщата на прабаба ми имаше такава, колко съм си играла с нея... Беше цялата от метал, прозорчетата бяха от стъкло и беше много тежка. Гюрукът също беше метален.

# 67

Тази прекрасна сграда и до днес се ползва като болница в София.
Дело е на архитектите С. Белковски и Й. Данчов, 1933 г.
Днес, там е Многопрофилната болница за активно лечение "Сердика". Намира се на ул. „Бъкстон“ (дн. „Дамян Груев“). В двора е поставен паметник на загиналите във войните евреи.

# 68
  • Sofia

Ул.Жданов,’70-те год.

Пловдив

Последна редакция: пн, 05 яну 2026, 20:40 от Doli

# 69
  • София

Имали сте военен у вас. Това е радиопремникът, по който се пускаха сигнали за тревога и спешна мобилизация.

# 70

Тоя панер за хляб си го спмням от почивните станции / столовете по морето.

# 71
Интересно за какво е опашката пред чешкия център. Отдавна не съм виждала такава.

# 72
Понякога имаше опашки пред магазините, просто защото получават стока. Чакаха си хората, без да са наясно какво точно се зарежда и дали ще им трябва, но това си беше особен вид тръпка.

# 73
Може да е за чешки кристал например. Или други чешки изделия, които са били дефицитни и ценни тогава. При увеличаване на снимката ми се струва, че на витрината май пише "порцелан", което е вероятно обяснение.

# 74

Имали сте военен у вас. Това е радиопремникът, по който се пускаха сигнали за тревога и спешна мобилизация.
Нещо такова. Татко беше викач(мисля, че така ги наричаха), ходеше по адреси и предаваше съобщения. Понякога го придружавахме с мама. Бях някъде пети клас и задълбочено учех уроците си(татковото нещо беше качено най-отгоре на шкафчето в кухнята и го забравихме, защото дълго не се е включвало) в кухнята на масата. И неочаквано това чудо така изпращя в тишината, че чак подскочих. В следващия момент се чу мъжки глас:"Ляв крак, десен крак!Едно, две, три, проба!" 🤣 Ама хич не очаквах такова включване и няма да ви кажа каква тревога беше. 😆 Та такива ми ти работи с техниката на възрастните.  Smile

Общи условия

Активация на акаунт