Снимки и спомени от близко и далечно минало - 4

• 10 901
  • 289
  •   5
Отговори
# 240
Беше ми любим тоя фруктов сладолед. Не обичах сметанов.

# 241
Аз пък го помня, този сладолед струваше 23ст. само от него ядех, защото беше без мляко!! и до ден днешен не мога да понасям дори миризмата на кипнало мляко,о почвам да  имам позиви🤢Едно малко магазинче много тясно точно срещу изхода от залата от кино Сердика  ето това дето пише бельо https://www.google.com/maps/@42.6967466,23.3359718,3a,75y,14.75h,76.69t/data=!3m7!1e1!3m5!1ssobDUiil6P2Kvz_4MmKbGA!2e0!6shttps:%2F%2Fstreetviewpixels-pa.googleapis.com%2Fv1%2Fthumbnail%3Fcb_client%3Dmaps_sv.tactile%26w%3D900%26h%3D600%26pitch%3D13.312917851646944%26panoid%3DsobDUiil6P2Kvz_4MmKbGA%26yaw%3D14.745192259298642!7i16384!8i8192?entry=ttu&g_ep=EgoyMDI2MDExMy4wIKXMDSoKLDEwMDc5MjA2OUgBUAM%3D

А и онзи прекрасен чипс от мазни пържени картофки - 15 ст.😂😂

# 242
  • Майничка
Аз обичах млечен. В ресторант "България", днешното "Хепи" до Главната в Пловдив, правеха разкошен млечен с кафе. Ако имаше повече, пускаха за продажба от едно гише към улицата, струпваше се опашка и свършваше до час.

# 243
Това е т.нар. фруктов сладолед, единия светло кафяв, другия тъмно кафяв. Единия повече сладнеше, другия повече киселееше. Правеха го от нещо като нектар, цени не помня .

Kaто прочетох за киселеенето та се сетих - помните ли двата основни десерти в училищните столове? Малеби, полято със сироп и кисЕл. Малебито, особено заради сиропа, го хапвах, ама киселът беше голяма гадост.

# 244
От какво се прави кисела? Аз досега не съм срещала и не съм яла, но съм го чувала. В нашите столове не са правили нито кисел, нито малеби, само нишесте, сутляш и крем карамел.

# 245
Оу, за сутляша забравих. Него изобщо не го хапвах, пълен отврат.

# 246
  • Sofia
Киселът е крем без мляко.
На децата правех често от варени и смляни плодове,вода,нишесте и малко захар.
Като малко обичах/ и още ги ям/всякакви кремчета,мляко с грис/и халва/,сутляш и подобни 😋

# 247
Най често кисела беше крем от нишесте с компот, аз не харесвах никакви нишестета.

# 248
  • София
И аз харесвах киселичкият фруктов сладолед и чипса. Него май в мас го пържрха.

# 249
По мои спомени киселът се правеше от плодове (може пресни или от компот) и нишесте (съответно, ако плодовете са пресни, и вода). Аз не съм го яла (както и малебито, мразех ги), но го давах на сина ми да го яде като бебе, докато още нямаше вербално думата какво да яде Simple Smile

# 250
Значи навсякъде са готвели различно, при нас даваха нишесте, сутляш, крем карамел, а другаде са давали и грис, кисел, малеби, може и нещо друго.

# 251
  • Sofia
Много малко съм ходила на ДГ и единственото което ядях там бяха кремчетата 😀

Последна редакция: пт, 16 яну 2026, 14:36 от Doli

# 252
А аз съм ходила четири години на детска градина и точно кремчетата никога не ядях. 😆
Но аз мразя и домашен крем карамел, та - разбираемо, в мене си е грешката, аз имам извратен вкус, като изобщо не съм злояда, щото единственото, което помня с добри чувства от менюто в градината, е руло Стефани, него го правеха супер - по моя вкус. 😆
Но съм имала свестни учителки и лелки, никога не е имало грубости от рода: "Яж, че иначе ще ти го изсипя във врата" - само съм чувала за такива страшни другарки и лелички. 😱
Само бяха намекнали на майка ми, че не ме учи добре и връщам боба. А той тропаше по купичката, как да го ям - майка ми😍 ме защитила веднага, че вкъщи обожавам зрял боб (и зелен фасул обичам, всъщност него добре го готвеха в ДГ, както и грах).
Помня - за десрерт на обяд ни даваха понякога един компот-мешавица - круши, грозде, не знам още какво - не беше много сладък и много ми харесваше, при все че не съм по сладкото - но беше интересен и плодовете хрупкави, а вкъщи такива никой не е правил/купувал. 🙂

# 253
На мен ми харесваше храната в градината, в училище не съм ходила на стол, но сигурно и там е била хубава.

# 254
Аз пък бях от тия дето ме караха насила да ям и висях над супата, дори веднъж се удави една муха и ме изгониха.

Общи условия

Активация на акаунт