Снимки и спомени от близко и далечно минало - 4

• 128 230
  • 3 455
  •   3
Отговори
# 2 115
  • Наблизо
Аз само половинките помня,явно е продължило през 90тте.

# 2 116
При нас черния хляб беше наполовина на големината на Добруджа. Големи не помня да са предлагали или аз да не съм улучвала.
Иначе само половинки продаваха, четвъртинка не поне там, откъдето пазарувах.

# 2 117
  • Deutschland/HE
И във Варна нямаше четвъртинки, цял хляб или половинка. Сега има една фирма, която предлага пакетиран хляб и при тях има също половинка. Регионален производител е.

# 2 118
  • Наблизо
Честно казано немските черни опаковани хлябове също се продават на половинка.

# 2 119
  • Deutschland/HE
Да, продават се немските така, те и на грамаж продават в бекераите. Аз говорех за България прези 35+ и сега.

# 2 120
  • Sofia

1951год

Последна редакция: нд, 17 май 2026, 13:37 от Doli

# 2 121
  • Варна
Да, типовият хляб беше по-малък от белия, четвъртинки не помня, фурна имаше май във всеки по-стар квартал на Варна, а поне веднъж месечно с автобус отивах до Виница (не се водеше квартал) и от тяхната купувах 3 ,,селски" пити, супер вкусни! Едната начевах , докато чакам на спирката за града, по пътя за дома  още и пред блока, ако има деца, ако не - баби и дЕдовци дежуряха, та разчупвах останалото. За нас 2 броя.

# 2 122
  • София
И аз помня четвъртинките в София. Не беше особено вкусен заводския хляб. В провинцията имаше "селски" от фурна и беше хубав.

# 2 123
На Заимов имаше една фурна и продаваха хляб с мляко. Така съм го запомнила, може и друго име да е имал. Страхотен беше, много по различен на вкус от другите хлябове.

# 2 124
  • София
Ся ако се сетите и за опашките за козунаци по великден ... Grinning

# 2 125
  • София
Майка ми и баба ми правеха козунаци, но аз в 7 клас си купувах от будката на колелото на 72 на Пирогов.

# 2 126
# 2 127

Тази снимка е от Стара Загора.

# 2 128
Ех, че ме удари една носталгия от тия снимки на кина! От дете ходех на детски филмчета в събота преди обяд, после като ученичка редовно. Не пропускахме нов филм. Сега в провинцията почти няма останали кина. В нашия град бившето кино е търговски център.

# 2 129
Едната снимка е от кино "Култура", салонът откъм "Славейков", защото имаше и още един салон откъм "Солунска".
А и в София имаше кино "Млада гвардия", на "Витошка", почти до кръстовището със "Солунска" (която тогава се казваше "Васил Коларов".

В селската фурна, където имахме вила, продаваха топъл ръчен хляб, но честно казано предпочитах заводския. Ръчният имаше много дебела кора, често загоряла.

Общи условия

Активация на акаунт