Снимки и спомени от близко и далечно минало - 4

• 167 537
  • 4 435
  •   10
Отговори
# 4 395
Ние кризата не сме я усетили толкова, защото сме близо до граница и имаше паркинги, които бяха като нерегламентирани пазари и там всичко се продаваше, преди и след демокрацията- 5ти километър, Герганата.

# 4 396
Моите спомени са купони. Даваха по 1 купон на член от семейството. Имаше купони за захар,брашно,ориз,мляко,олио.

# 4 397
Ние кризата не сме я усетили толкова, защото сме близо до граница и имаше паркинги, които бяха като нерегламентирани пазари и там всичко се продаваше, преди и след демокрацията- 5ти километър, Герганата.

Това е доста по-различно от: кризата се усещаше само в големите градове, ще ме извиняваш.

# 4 398
Само прах за пране съм купила с въпросните талони. Пакетите бяха големи и ни се полагаше половината за един талон. С едно непознато младо майче взехме един пакет и   отидохме у нас да го разделим. Повече не се видяхме.

# 4 399
Аз помня и как даваха бебешки пюрета и каши по списък от ГРАО в детския магазин. ...
Скрит текст:
Това никога няма да забравя. Отивам с бебето, редя се на опашка и о, изненада, някои е взел пюрето за моето дете... просто сме отметнати в списъка. ММ си взима ден и обикаля цяла София , на връщане се среща с майка си на спирката, тя носи нашите пюрета на другия си внук. ММ се прибра с 5-6 пюрета пуешко с ориз и цели пет пакета бананова каша.

# 4 400
Бебешки пюрета купувах през 90- та с бележка от детската консултация. 1 кашон - еднакви, разбира се.  После с комшийки, приятелки и познати си разменяхме, за да ядат децата разнообразна храна. Така купувах и Хумана - с рецепта от педиатърката.
Не искам да се сещам.

# 4 401
Аз помня и как даваха бебешки пюрета и каши по списък от ГРАО в детския магазин. ...
Скрит текст:
Това никога няма да забравя. Отивам с бебето, редя се на опашка и о, изненада, някои е взел пюрето за моето дете... просто сме отметнати в списъка. ММ си взима ден и обикаля цяла София , на връщане се среща с майка си на спирката, тя носи нашите пюрета на другия си внук. ММ се прибра с 5-6 пюрета пуешко с ориз и цели пет пакета бананова каша.
Точно това и аз никога не бих забравила!

# 4 402
И аз през 90-та взимах от детската консултация бележка за мляко и пюрета, също там раздаваха Хумана от някакви помощи идваха.

# 4 403
За кога по-точно на 90-те става въпрос? Моят син е роден 96 и не сме взимали такива неща.

# 4 404
За 1990 година говорим ние и може би 1991.

# 4 405
Да, някъде 90-та, 91-ва бяха талоните, но вече не съм била с бебе и сега разбирам за рецепти за каши и бележки.
Наистина беше трудно за семейства с бебета.

# 4 406
  • оттам, откъдето започва България
1991 г. родих в друг град, различен от града, в който живеехме. За да ни прибере, съпругът ми занесе в Общината акта за раждане на детето, откъдето му дадоха купон за бензин.
Останалото (относно храната за бебето) е описано по-напред.

# 4 407
  • София
1990 г. бяха талони. Спомням си, че за яйца се полагаха 15 бр. на месец, на човек.
Дъщеря ми е родена 1990 г. Покрай нея изкарахме кризата в изобилие. На улицата имахме магазин за хр. стоки и плод-зеленчук. Докато се разхождах първо с бременния корем, а после  с количката без опашка си вземах всичко дефицитно. Просто заставах най-отпред и продавачите ми даваха. Бяха много активни и постоянно получаваха дефицитни за тогава храни и други стоки.
Аз също им се реванширах, работех в туризма - водех им автобуси с гърци  и те купуваха директно от склада. Плащаха с долари, после от магазина ми даваха %.
1996 - 97 г. хляба беше дефицитен, редяха се на опашки. Пак не съм чакала - до обменното ми бюро имаше хр. магазин. Снабдяваха ме със всичко, постоянно сменяха левовете в марки и долари при мене. Помня и бързото качване на валутните курсове в началото на 1997 г. , народа обръщаше всяко левче без да се пазари.

# 4 408
  • София
Лукановата криза (1990-1991 година) направи тогавашните родители истински герои. Аз вече имах дъщеря и Декември 1990 г. се роди синът ми. Обаче сме се справяли, как ... сега дори и не мога да си помисля, но не сме оставили децата си голи, боси и гладни.

Тъстовете имаха имот, там садехме повечето зеленчуци. Майка ми тя родена в едно село, там пък вуйчо ми даваше месо и мляко, обачееее вика идвате да помагате, щото аз сам не се справям. Те тогава точно разграбиха и разрушихаТКЗС-тата.

Имахме едно приятелсто семейство, той и тя пълни сираци, израстали в дом. Той стана лекар (сега от световна величина), тя инжинер, но си нямаха роднини и жена ми вика, айде няма да обеднеем ще помагаме на хората.

И така ... кооперацията му е майката. Grinning

# 4 409
И аз все се чудя какво сме яли, бяхме с две деца едното родено 1989, а другото 1990. На дъщеря ми една сутрин беше около годинка дадох леко прокиснало кисело мляко с повече захар, просто нямаше нищо друго, тя го изплю и повече не опита мляко и до сега.

Общи условия

Активация на акаунт