Войната по пътищата – защо всички знаем проблема, но нищо не се променя?

• 1 968
  • 73
  •   1
Отговори
# 30
Аз имам едно мъниичко предложение - да няма 100% условни присъди, издавани за престъпления по НК във връзка с нарушения по ЗДвП, например 1/4 да се лежи задължително, ама за всичко, дори за шофиране над 1,2 промила. Така масовите 3 г. условни, ще имат 9 м. затвор, точно една бременност време за размисъл как да шофират в бъдеще.

И не се бъркайте - затворническото общежитие си е чист затвор, разликите между тях са мижави (затворническото общежитие няма нищо общо със студентско общежитие).

ЕДИТ: редактирах, че присъдите са по НК за нарушения на пътя. Първоначално вместо юридически изказ, ползвах по житейски. Но някои съфорумки са твърде чувствителни и се редактирах от уважение към чувствата им

Последна редакция: сб, 03 яну 2026, 16:53 от biborana

# 31
А каква е идеята?

# 32
Предполагам въпросът е към мен.
Сега много джигити си нарушават правилата с идеята, че няма да лежат в затвора, а ще минат с условна присъда.
Идеята е проста - за престъпления по ЗДвП задължително ЗАТВОР. Минималните присъди за шофиране с алкохол май е 3 месеца, а 1/4 ще е към 23 дни. На пръв поглед не е много. Но като се качваш на градус, ще имаш едно наум, че може да се наложи да постоиш "на топло".
Да не забравяме, че излиза от затвора си е голямо клеймо. Та така.

# 33
Значи нямам опит, а? Доообреее Joy
Коя съм аз, че да споря какво правя и какво мога с доказани корифеи Joy

Затвор не е опция. На никой няма да му пука дали някой е лежал в затвор за 3 промила. Или че карал без книжка.
Но един обществено полезен труд е добра идея. Вместо да се търсят фирми и да се обявяват търгове - ето готови „боклукчии“!

И все пак да се заявява, че 80 - 90 % зад волана са тъпаци ... Сори, ама е тъпо обобщение.

# 34
Не мога да схвана - колчетата идиотски, 5 км отгоре не е голямо нарушение, затвор не е опция, това е тъпо, онова не става… какво точно искате тогава? Работата явно е пак - за всички правила, за мен изключение.

Последна редакция: пт, 02 яну 2026, 22:27 от Нарцùса

# 35

Няма нужда от анализ - прочетете бавно написаното.

# 36
Затворът не е опция?? Със сигурност трябва да има по-бързи присъди и то точно в затвора + отнемане на книжка и кола.  И не, правото на живот е по-важно от правото на джигит да има кола. И в крайна сметка тези без книжка да не могат да карат наистина, а не както в момента - хванат го и почти нищо. И обществено полезен труд е ок, но ние в момента сме го докарали до там, че за убийство не се дава почти нищо.
Колчетата на места като Кресна са ок. Да, ще си стоиш зад тира, но няма някой безсмъртен да те убие, изпреварвайки на завой.

# 37
Предполагам въпросът е към мен.
Сега много джигити си нарушават правилата с идеята, че няма да лежат в затвора, а ще минат с условна присъда.
Идеята е проста - за престъпления по ЗДвП задължително ЗАТВОР.
Зетка? Предполагам...
Кратък урок. Престъпленията са по НК. А ако всички нарушения по ЗДвП влязат в НК много искам и пресичането на пешеходна пътека докато гледаш или говориш по телефона също да минава без условна. А минимум три години, без право на помилване и без смекчаващи вината обстоятелства като "майка на малко дете"
Значи нямам опит, а? Доообреее Joy
Коя съм аз, че да споря какво правя и какво мога с доказани корифеи Joy
...
И все пак да се заявява, че 80 - 90 % зад волана са тъпаци ...
Нямаш и това, че го осъзнаваш в малка стъпка в правилната посока.
И да. Дори бих заложил на 95%

# 38
  • Пловдив
Малък урок. Биборана, предполагам, много добре знае, че престъпленията са по НК. Та там, в НК, има една част "Престъпления по транспорта", а елемент на състава на повечето от тях е нарушение на правилата за движение, които пък са уредени - къде? Wink
За тях става дума явно, не е нужно нещо друго някъде да влиза.

П.П. Нали се сещаш, че ако се намерят съгласни с тебе по въпроса за 95-те процента, не е сигурно къде ще се причислите взаимно.

Последна редакция: пт, 02 яну 2026, 22:29 от Магдена

# 39
Навита съм за това за пешеходците. Ама задължително тогава за шофьор, минал на червено, присъдата да стартира от 5 години ефективно.
Редовно давам за пример едно кръстовище в Хаджи Димитър - от едната му страна е училище, от другата градинка с бебешка площадка. Там едно на всеки 10 возила минава на чисто червено, когато на пешеходците им свети зелено.
Отделно съм се нагледала на изключителни паркирания пред училището, само и само да не се извървят 10-20 метра, защото всички адски бързат и не знаят къде са им долните крайници. Ама това е за темата за паркоместата, където пак е пълно с бисери.

# 40
Малък урок. Биборана, предполагам, много добре знае, че престъпленията са по НК.
Не знае. Освен това наказанията са за причиняване на смърт и телесна повреда.
Ама задължително тогава за шофьор, минал на червено, присъдата да стартира от 5 години ефективно.
Да, чудесно. Минал си на червено, без да си причинил вреда - затвор. Минаваш по пешеходна пътека докато зяпаш телефона - затвор. Връткаш фейса докато си зад волана - затвор... Joy

# 41
  • Пловдив
Знае, знае. Не са само за причиняване на смърт и средна телесна повреда.

# 42
Щом казваш...че знае.

# 43
Биборана знае какво е НК и престъпление (и просто нарушение). Приемам го като насърчаване на дискусията, а не като подценяване към скромната ми личност.

Даже знае къде да намери статистика, визирам  "Престъпления по транспорта и съобщенията (чл. 340 - 345 и 345а)"

Последна налична година 2024 г.:
1. НСИ, данни по видове престъпления https://www.nsi.bg/statistical-data/158/506. Тук интересен е динамичният ред "JST_3.3.xlsx", защото дава и размер (продължителност на присъдите).
2. НСИ, данни по видове престъпления, условни и ефективни присъди, динамичен ред "JST_1.3.xlsx":
https://www.nsi.bg/statistical-data/160/513

Кратък анализ за "Престъпления по транспорта и съобщенията (чл. 340 - 345 и 345а)"
Осъдени - от файл "JST_3.3.xlsx" - почти 6900 лица, което е почти 1/3 от всички осъдени. Извод: престъпленията на пътя са много, всяко трето дело е такова.
От присъдите - завършили с глоба малко над 300 и пробация 182 (една от мерките е обществено полезен труд, но явно не се прилага много-много).
Присъда лишаване от свобода - 6393 човека, но от тях до 6 месеца са 62%, 6-12 месеца още 33%, от 1г до 3 г. почти 5%. В зона "условна присъда" (т.е. до 3 г.) са 99,72%. Над 3 г. са осъдени точно 18 човека (което е 0,28%).
Това по въпроса за "генералната превенция" (знам какво значи).

Ако видим линка към НСИ от точка 2, ще придобием приблизителна представа колко са осъдени условно и ефективно. Приблизително, защото втората таблица е за престъпления и те са 33% повече от осъдените, много хора ги осъждат по 2 и повече члена, например кара друсан и намират наркотици в колата.
Та за същата глава 26% са ефективни присъди, но поради липса на повече данни можем само да спекулираме (врачуваме) колко от тях са за повторни престъпления само на пътя и колко са комбинирани с други престъпления.

Извод: за престъпления на пътя по НК с условна присъда минават към 75% от осъдените на лишаване от свобода.

ПП: Не съм предлагала да се разшири обхватът на престъпленията по НК (като минаване на червено и ЖиСиЕм на пешеходна пътека), а само за вече вписаните в НК престъпления да има някакъв процент задължителна ефективна присъда.

Последна редакция: пт, 02 яну 2026, 23:46 от biborana

# 44
Все едно тези пътища не съществуват от години и нямаме никаква идея какво се случва при катастрофа и без колчета. С колчета обаче катастрофите чудодейно намаляват.
Тъй ли? Я кажи къде чудодейно са намалели или си го измисли? Как да не е като тунел - караш напрегнат да не опреш колче, а камионите не знам как траят. Ако комбинират колчета и легнали полицаи ще стане супер, но желателно да няма маркировки или предупреждения за легналите полицаи (също както колчетата започват внезапно без знаци).

Общи условия

Активация на акаунт