Войната по пътищата – защо всички знаем проблема, но нищо не се променя?

• 1 950
  • 73
  •   1
Отговори
# 45
  • 🌊
Да се изфукаш, че действаш по правилата, предизвиква подигравки, защото наистина почти никой не спазва правила и ти си балък. Лекото нарушение на правилата е в реда на нещата, пък и по-тежкото не е голяма работа - почти всички смятат така, значи е вярно. Типична българска проява Simple Smile
Ей това страшно ме дразни. На нашия окаян булевард Левски ако караш в ограниченията трябва да си някакъв нещастник, ако пък не си за това да стане 80-100 скоростта си идиот.
Групите от типа "Виждам те КАТ-Х" пълни с публикации как ги снимали, скобели, глобявали, то те ли били най-големия проблем в държавата, били нарушили правилата, ама то правилата били малоумни. И масово тия специалисти при един дъжд или сняг им потъват гемиите

# 46
Биборана знае какво е НК и престъпление (и просто нарушение). Приемам го като насърчаване на дискусията, а не като подценяване към скромната ми личност.
Знае как да ползва ChatGPT, това е сигурно.
Идеята да се води дискусия е добра, но дай за начало да уточним за НК ли дискутираме или ЗДвП? И поясни тезата си. Трябва да има ефективни присъди, каквито вече има или нещо друго.

# 47
Ама задължително тогава за шофьор, минал на червено, присъдата да стартира от 5 години ефективно.
Да, чудесно. Минал си на червено, без да си причинил вреда - затвор. Минаваш по пешеходна пътека докато зяпаш телефона - затвор. Връткаш фейса докато си зад волана - затвор... Joy
Превенция. На матрял с мислене ‘е ко толкоз съм напрайл, ве, дан съм убил някого’ понятието не е познато.

# 48
Абе, Санди, ти сериозно ли? Ще чакаме да причиниш вреда и после...качулка?
 Нищо, ама нищичко, което да оправдае емотикона накрая не виждам в изброените от теб действия.

# 49
Аз откакто имам книжка (към 4-5 г) винаги си карам по правилник. Нямам рискови изпреварвания, ПТПта, отнемане на предимство, засичания и тн. Може да се кара и така, просто се стремиш все пак да следваш И трафика, за да не правиш колони извън града. Ако попаднеш в среда с напиняци, периодично отбиваш да пуснеш колоната и толкова. Вече от поне 3 г не ми се е случвало да правя колона или да ми свирят, сигурно карам достатъчно предсказуемо. Най-натегнатите да бързат изпреварват в удобен момент, останалите явно карат по подобен начин.

Иначе защо стават все още доста ПТП с фатален изход? Защото у нас има нещо като вроден мачизъм на тема коли. Трябва да си гъзе, колата трябва да е мощна, газ до дупка, тоя ли ще ти препречва пътя, за теб все ще има изключение, всеки е длъжен да те пусне, винаги си с предимство, щото си топ шофьор и тн. Когато пуснат в някоя група видео с видимо и явно нарушение на правилника едно 70% от коментарите са: "Е, не можа ли да го пуснеш, кво щеше да ти стане", "Сигурно жена му ражда", "Така става като караш като бабичка" и прочие. Манталитет. У нас е страшен срам да си караш спокойно и без да препсуваш до девето коляно предната кола, ако забави за 2 секунди камо ли, ако е учебен автомобил или кола със стикер "Млад шофьор". Дистанция не се спазва изобщо, мигачите са за украса. Хвалбите за това къде си дигнал над еди колко си км/ч са си част от ежедневието и хората си го намират за яко. То си ни е част от разбиранията за умение да шофираш. Умението не е да управляваш автомобила предсказуемо, адекватно и да го контролираш както на сухо, така и на лед, в мъгла и тн. Умението е да можеш да влиташ в завоите с 70-80 км/ч и да не ти дреме, да не те е изпреварил никой на магистралата и тн. Наистина - манталитет.

# 50
 Нищо, ама нищичко, което да оправдае емотикона накрая не виждам в изброените от теб действия.
Абсолютно сериозно. Когато поставяш равенство между различни нарушения и причинени вреди.
П.с. Прочети мнението след твоето. За 4-5 години откакто има книжка и вече има самочувствие. Аз карам от 1988 и в момента вероятно въртя повече за три месеца толкова колкото авторът е навъртял за целият си стаж като шофьор.

# 51
Абе ти май не си по-различен от шофьорчетата навън. Просто въртене на волана го изкара ракетно инженерство, а до онзи ден у нас можеше да имаш книжка със завършен едва осми клас, и то без да си отличник. Дай малко по-скромно, бастуни със самочувствие има достатъчно.

# 52
Съгласен. Повечето смятат, че шофирането е едно просто въртене на волана

# 53
Хората в Америка измислиха как да сглобят ракети  с по хиляди компоненти които изпращат в космоса , а ние тука не можем да измислим как да спрем или да намалим катастрофите! Ама разбира се че легналите полицаи са добра идея - освен това са евтини и не изискват поддръжка - ами кръговите те също са много добра идея!
Шофьорите са подложени непрекъснато да подтискат желанието си да се движат с по висока скорост - от една страна са колите който могат да се движат с доста по голяма скорост от разрешената и различните ограничения в различните участъци - но колко време могат да го правят ден, месец, година или докато са живи - или го правят докато решат че сега ще направят като тези който изпреварват при нулева видимост или днес ще мина на червено като някой други!

Често минавам покрай училище където се получава доста голяма права отсечка като на някой софийски булеварди и всеки път изтръпвам щом чуя някой да изреве двигателя до край! А сега като сложиха легнали полицай не се случва нищо подобно! Я се опитайте да минете през легнал полицай със 100 км - може и да го направите но едвали ще ви се приска да го повторите!

Колко пъти хората ще излизат на протести на кръстовища където са се случвали катастрофи само за да разберат по късно че нищо не се е направило или променило! Така че следващия път можете да вземете две торби цимент и пясък и да направите жива верига докато цимента изсъхне! Така де ако тези който се имат за компетентни не знаят какво трябва да се направи и не правят нищо по въпроса вие им покажете!

Последна редакция: нд, 04 яну 2026, 17:36 от nedialka12

# 54
Защото вечно откриваме топлата вода, вместо да вземем челен опит от другите страни и да го приложим.

# 55
  • Другата България
Скрит текст:
Аз откакто имам книжка (към 4-5 г) винаги си карам по правилник. Нямам рискови изпреварвания, ПТПта, отнемане на предимство, засичания и тн. Може да се кара и така, просто се стремиш все пак да следваш И трафика, за да не правиш колони извън града. Ако попаднеш в среда с напиняци, периодично отбиваш да пуснеш колоната и толкова. Вече от поне 3 г не ми се е случвало да правя колона или да ми свирят, сигурно карам достатъчно предсказуемо. Най-натегнатите да бързат изпреварват в удобен момент, останалите явно карат по подобен начин.

Иначе защо стават все още доста ПТП с фатален изход? Защото у нас има нещо като вроден мачизъм на тема коли. Трябва да си гъзе, колата трябва да е мощна, газ до дупка, тоя ли ще ти препречва пътя, за теб все ще има изключение, всеки е длъжен да те пусне, винаги си с предимство, щото си топ шофьор и тн. Когато пуснат в някоя група видео с видимо и явно нарушение на правилника едно 70% от коментарите са: "Е, не можа ли да го пуснеш, кво щеше да ти стане", "Сигурно жена му ражда", "Така става като караш като бабичка" и прочие. Манталитет. У нас е страшен срам да си караш спокойно и без да препсуваш до девето коляно предната кола, ако забави за 2 секунди камо ли, ако е учебен автомобил или кола със стикер "Млад шофьор". Дистанция не се спазва изобщо, мигачите са за украса. Хвалбите за това къде си дигнал над еди колко си км/ч са си част от ежедневието и хората си го намират за яко. То си ни е част от разбиранията за умение да шофираш. Умението не е да управляваш автомобила предсказуемо, адекватно и да го контролираш както на сухо, така и на лед, в мъгла и тн. Умението е да можеш да влиташ в завоите с 70-80 км/ч и да не ти дреме, да не те е изпреварил никой на магистралата и тн. Наистина - манталитет.
Съгласна съм с всичко написано.
Категорично манталитет.
Пълно е по пътищата както с “гъзета“ с мощни автомобили, за които важат единствено законите на джунглата, така и със застаряващи чичаци със самочувствие най-малко на пилот от някоя Формула, за които всички останали са втора категория шофьори.
Шофьор не се раждаш, такъв ставаш с опит, търпение, старание, грижа за автомобила, за себе си и за останалите на пътя, толерантност, мисъл, и все такива едни “дребни“ нещица, които липсват в част от приматите или т.нар. задкормилни устройства.
Много може да се дискутира по темата, но смисъл никакъв.

# 56
Абсолютно сериозно. Когато поставяш равенство между различни нарушения и причинени вреди.
П.с. Прочети мнението след твоето. За 4-5 години откакто има книжка и вече има самочувствие. Аз карам от 1988 и в момента вероятно въртя повече за три месеца толкова колкото авторът е навъртял за целият си стаж като шофьор.
Какво значи има самочувствие? Наистина не разбирам. Просто спазвам правилника и карам внимателно. Не си избирам кои правила е ОК да спазя и кои не, а просто си спазвам всички, и това е. Рефлекси имам прилични, но не желая да се поставям редовно в ситуации да ги тествам. Затова гледам да съм предсказуема и да не се правя на Харли Куийн по пътищата.

# 57
Да, ускоряват като невидели и по завои и влизат в другата лента. Също в града пред червен светофар и после набиват спирачки. Газ, спирачка. Искам да си карам нормално, отзад поредният натиска. Понякога форсирам заради такива и малко след това - спирачки.
Много бързат и после като излязат едвам движат шкембето.
Затова трябва да има сигурни и бързи наказания.

# 58
Какво значи има самочувствие? Наистина не разбирам. Просто спазвам правилника и карам внимателно.
Звучиш като последна инстанция, като някакъв морален Ultima Ratio. При теб няма средно положение - преценката ти се основава само на "карам внимателно" като автоматично не допускаш, че и другите могат да карат внимателно и пак да как беше влитат в завя с 80.
Така разбираш ли?

# 59
Твоята преценка се основава на ‘карам от 88ма и затова разбирам повече’. Ако ти трябват около 40 години да се усъвършенстваш в дейността ‘въртене на геврек’, значи си зле.
Доколко след едно натрупване на възрастови физически и ментални изменения е редно някой да върти геврека е отделен въпрос.

Общи условия

Активация на акаунт