Отговори
# 615
Благодаря на всички за отговорите за DHL - сега изпратихме документите до университета в Австрия от офиса им на Патриарх Евтимий 2а за 27 евро и утре преди обяд ще са в университета.
Оства ни да чакаме прием.
Успех на всички кандидат студенти!

# 616
  • София
Щерката завери дипломата и ДСД-то. Качила е дипломата в Униасист за Берлин.
Днес и е излязъл резултата от Бапсито - 46%. Не е доволна. Тя се беше насмела на едната част на изпита и оплескала и следващата, въпреки големия опит от състезания и олимпиади. Притеснява се, че вероятно няма да се класира за Мюнхен. Frowning1
Но каквото такова. Сега остава да си качи всички кандидатури по университетите.
После да тръпнем в очакване на класиране.
Сещам се за една мама която беше казала, че цялата година е стресираща - разбирам за какво говори. Blush
Добре че бях взела билети за Мама Мия днес за двете щерки малко да се разведри голямата. Много им е харесало.

# 617
Днес и е излязъл резултата от Бапсито - 46%. Не е доволна. Тя се беше насмела на едната част на изпита и оплескала и следващата, въпреки големия опит от състезания и олимпиади. Притеснява се, че вероятно няма да се класира за Мюнхен. Frowning1
Сещам се за една мама която беше казала, че цялата година е стресираща - разбирам за какво говори. Blush
Добре че бях взела билети за Мама Мия днес за двете щерки малко да се разведри голямата. Много им е харесало.
Колко време отне заверката в посолството?

# 618
geriger, доколкото помня твоята дъщеря е с диплома 1.0, така че тя най- вероятно ще влезе още по квотата за Абибесте, без да използва дори резултата от BaPsy-DGPs. Моят младеж е с 1.1 и ще се бори за място в AdH₁ квотата. Той е с 69% от BaPsy, 105 пункта, което е над средния резултат (на което се надявах), пак повтори, че му трябвало още месец за подготовка. Имало е максимален резултат 100%. Когато попитах, на момче или на момиче е, не можа да отговори, но ми каза, че в залата в Кьолн били само няколко момчета, останалите били момичета, а бяха около 250 деца. Та така си беше, де. Голямо състезание с момичетата.
Веднага подаде заявление за Хайделберг, за да пробваме платформите и продължава с останалите. За там мисля, че няма шанс, може би няма да му стигне. Повечето университети, за които иска да кандидатства, са в NRW, а там тази година ще завършат доста по- малко деца, заради реформите в продължителността на обучение, та шансовете му биха се увеличили, теоретично.
Подаде диплома, преведена, без заверка от посолство и резултат от BaPsy. Сертификатът за език беше със срок за качване до август месец и се появи като изискване  в профила чак след изпращане на заявлението. Предполагам, че и при другите унита ще е нещо подобно с техните платформи. Иначе си чакаме “спокойно” VPD- то за Билефелд, срокът за обработка в момента е 6-7 седмици!
Емоционално си отдъхнах вчера, за малко, сега продължавам със седмокласничката до понеделник…

# 619
  • София
Колко време отне заверката в посолството?
В 8 ч. имаше 7-8 човека, в 8:10 отвориха и отне около 10 минути за оставянето. Толкова и на следващия ден за взимането.

# 620
  • София
Нищо  ново  под  слънцето,  значи,  от  години  е  така,  от  днес  за утре. По- назад  във  времето, може и  вече  да  ми изневерява паметта, бяха  сякаш още  по-експедитивни  -  сутринта подаваха децата,   следобяд си получаваха  заверките. Но и така  си е  супер. Simple Smile

# 621
  • София
Момичета, моля Ви помагайте,
Имаме спор с щерката какво да качва на платформите на университете.
За пример - дали да качи българската си диплома сканирана в оригинал или да качи преведеното заверено копие? Дали да е ДСД-то оригинал или завереното копие от посолството?
Murmoranka, браво на твоето момче! Отличен резултат!  Вие кои точно документи качвате за кандидатстването?
Аз все си мисля, че трябва да са заверените копия.
IvaD,
Щерката подаде в четвъртък сутрин и ги взе в петък сутрин, но тя ходи рано около 7,30ч, защото я предупредиха, че са с много кратко работно време и може да не се дореди от агенциите с големите папки.
В петък не приемали, само издавали.

Последна редакция: нд, 28 юни 2026, 18:10 от geryger

# 622
geriger, моят син качва сканирано, преведено, преди това нотариално заверено и с апостил на НАЦИД, копие на дипломата си. Тоест това е “оригинал” на дипломата в немски превод. Когато трябва да представим хартиено копие някъде (което не е нашият случай на кандидатстване за психология, защото дори записването в университета е електронно), то трябва да е заверено от немското посолство. Това, ако съм разбрала правилно. Някой да ме поправи, за да не подвеждам някого. Ние ще си организираме заверяване на 3 копия тези дни, не сме от София и става малко по- сложно, дали да пътуваме до там или до Варна например. Така или иначе, неразделна част от превода е копието на дипломата на български най- отзад.
Неговият сертификат е TestDaf 4x5 и прикачва директно файла, който е получил за него.
Има разлики в платформите на университетите. Той досега е подал за Хайделберг, Кьолн, Мюнстер и Улм. Е, на Улм е имало искане отделно на диплома в оригинал, на български,  а след като си подадеш заявлението, не можеш да добавяш нищо повече…
…..Та, исках да кажа, че на университетите им трябва немски превод, за да могат техните отдели за кандидатстване да обърнат оценките по посочената скала на нашия превод (от 6 до 3) в немска оценка по баварската формула. Те с кирилицата ни на дипломата няма да се оправят.

Последна редакция: нд, 28 юни 2026, 17:53 от murmoranka

# 623
  • София
geryger, качвайте  сканираните...Нали затова  е  това упражнение с посолството  Simple SmileНа никой  друг  вариант на  дипломата няма негов печат,  дори и на този с превода  и апостила (от  който са копията). Няма  за какво да  ви пипнат.

# 624
  • София
Русалка, да разбирам да качваме заверените от посолството копия, нали така?

Последна редакция: нд, 28 юни 2026, 22:18 от geryger

# 625
  • София
geryger, качвайте  сканираните...Нали затова  е  това упражнение с посолството  Simple SmileНа никой  друг  вариант на  дипломата няма негов печат,  дори и на този с превода  и апостила (от  който са копията). Няма  за какво да  ви пипнат.
Русалка, да разбирам да качваме заверените от посолството копия, нали така!
Да, това  е "оригиналът",  съдържащ  всички възможни  атрибути от -до, с който няма  за какво да  ви върнат.  А като я  приемат в уни  Х или У,  ще  видите  вече какво конкретно искат, те  си  пращат списък  с необходимите  документи.

# 626
  • София
Дами, според вас тук искат ли да се приложи академична справка за последната година
Това са документите които трябва да изпратим по куриер за кандидатурата ни в Мюнхен?

# 627
  • София
geryger, трябва малко да  се успокоите у  вас  Simple Smile,  стресът не е добър  съветник, имате и време.   Щом  още не сте  прикачили  документите (допускам го това на база питането  ти кое  да прикачвате),  значи няма как и  това по-горе  да  е списъкът  с исканите после  документи  за изпращане.  На мен  каченото ми  прилича на  автоматично генериран от  ЛМУ Anschreiben на  подал  вече онлайн кандидат. Тоест трябва  да сте  приключили първо с  процеса по  бевербунга  (кандидатурата) онлайн, а после в края  му системата ще генерира  такъв  Anschreiben и за  дъщеря  ти  конкретно.  Ако е това, което мисля  (а съм почти  сигурна, че е ),  това нещо  ще го  получи  след като се е бевербнала вече в  портала. Ще го разпечата,  ще го подпише и  ще го пусне  заедно с  онези документи, които са упоменати  конкретно  за нея. Няма гаранция, че  ще са   досущ  като горните,  понеже не знаем  какъв  е и  откъде е  кандидатът с този Anscheriben.
Ако все пак е нещо  друго това на  снимката, кажи  Simple Smile

Последна редакция: нд, 28 юни 2026, 22:39 от Просто русалка

# 628
  • София
Русалка,
Много бих искала и аз да се успокоим 😀.
Дъщеря ми се е регистрира в сайта на университета и попълни кандидатура - форма. Не сме качвали нищо. И след това получи в портала този документ “Antrag auf Zulassung zum Studium”. Като според данните от портала и информацията от документа за нея важи изпращане на документи по пощата. А това от снимката са изискваните документи.
Нашето чудене е дали “letztes Jahreszeugnis” за нас е еквивалент на академична справка за последната година, тъй като ние притежаваме само дипломата за средно образование (“Zeugnis des Schulabschlusses”)?
А питането за качването важеше за униасист.

# 629
Здравейте, и аз имам един въпрос относно кандидатстването. Синът ми ще кандидатства медицина и в момента се чудим дали при изпращането на документите по пощата до hochschulstart ще трябва да изпратим и сертификата DSD. Ако е необходимо да го изпратим, също искаме да знаем дали и на тази диплома трябва да се направят заверени от посолството копия или просто можем да направим нормални такива, тъй като тя се издава от немското посолство и има неговия печат върху оригинала.

Общи условия

Активация на акаунт