Отговори
# 660
  • София
За  ДаФ  хартиен  никой не е казал  със  сигурност,  предположихме само, че е като с  ДСД2,  понеже и двата са на  хартиен носител.  Тук има  доста  деца медицина  с ДаФ,  понеже  са  били  в лайстунг на  НЕГ  и няма как да  имат  ДСД 2, но вероятно  са  с дигиталния (с QR  code) и затова никой не  се  включи  тогава. В  края на всяка индивидуална  кандидатурата  в АнТон   нали  излиза  списък с  документите  за изпращане, в  него имаше  ли нещо  пояснено за  сертификата по немски ? Аз лично се  сещам  за  три -четири  възможни  действия  ПРЕДИ да  пуснете  документите  към  Дортмунд.
1.  Питане  във  фейсбук  групата  дали  някой е  с ДаФ на  хартиен носител и  дали  знае  съответно  защо  посолството не  го  заверява като  ДСД.
2.  Обаждане  в  централата на hochschulstart  и  директно  питане какво  трябва  да  е копието на  ДаФ,  заверено  или не  + обяснение, че  посолството е   отказало заверка.
3.  Някоя  дама  тук  да  се в ключи,  дори и  детето й  да не кандидатства медицина,  просто  да  е с  хартиен  ДаФ,  та  да  сподели как  е било  при тях.
4. Да се пробвате  със  заверка  в  Гьоте  Институт. Ако и там  откажат,  значи  просто  ДаФ не  се  заверява.   Сега  потърсих  инфо  по  въпроса.  За  ДаФ  се оказва, че има  централна  система, в  която  да се провери  веднага  легитимността на сертификата (Казва  се g.a.s.t - Gesellschaft für Akademische Studienvorbereitung und Testentwicklung).

Залагам на  това, че  ДаФ  просто  не се заверява,  тъй  като и хартиеният  се проверява  в същата платформа  като  дигиталния. Предполагам, че  самият  файл,  (примерно  pdf), си има  код,  който остава и на  хартиения носител,  тоест не е  просто хартиен  като някогашните..  И  тук идва  разликата  с  ДСД 2,  при  който от години няма  промяна.

Та  просто звъннете  да  сте  сигурни и  пускайте  Simple Smile

Последна редакция: чт, 02 юли 2026, 09:40 от Просто русалка

# 661
И ние изпратихме документите към Дортмунт,но без сертофиката за език, защото синът ми каза, че не се изисква.Дано всичко е наред и утре да са там🙂

# 662
Русалка, много благодаря!
Дъщеря ми твърдеше, че не се заверява, защото имало код, но аз нали чела-недочела друго тук, реших, че не е разбрала.
Иначе Антон ни изкара, че трябва да изпратим само Zulassungsantrag-a и преведено и заверено копие от дипломата. Не е попълвала никъде какъв сертификат има, защото нямаше такова поле.

# 663
  • София
Ема, да, може  да не  искат сертификата сега. Но  това посолството не  го   знае,  а и да го знае, не  е причина  да  откаже  да  завери  копие,  което на  по-късен е тап  ще му  трябва на  кандидата.  Ето при  вас  е  заверило  3-те  копия.  Тоест  проблемът не е  в  това  дали сега  ще се пуска или  по-късно,  или  чак  при  записване, а   защо не  го  заверява  посолството. Явно  си има  причина. Оставам  с усещането,  че хартиеният  ДаФ не е  баш хартиен, а  си съдържа  също  код  за  директна  проверка като  дигиталния,  затова и не  го  заверяват.  Тоест  тази  хартийка,  за  paзлика  от  ДСД2, не е  оригиналът, някъде  зад  нея  стои и  дигитална  версия.

Дъждец, нормално  е  да  е така.  Аз  и назад  писах,че хората  пращат сертификата за  всеки случай, макар  че  е  ясно, че не  се иска сега.  Разни удостоверения  също...  И никой  не ги гледа, хаха. Даже  преди  две-три  години  в онзи  случай  с изгърмялото  дете ,  дало  потвърждение  за уни с  ниво  С2,   а имащо  С1, се коментираха  варианти за  вместаване на изпит  за  С2  до момента  на  записване... Не  че имаше  такива,  де.

Последна редакция: чт, 02 юли 2026, 10:04 от Просто русалка

# 664
Ема, да, може  да не  искат сертификата сега. Но  това посолството не  го   знае,  а и да го знае, не  е причина  да  откаже  да  завери  копие,  което на  по-късен е тап  ще му  трябва на  кандидата.  Ето при  вас  е  заверило  3-те  копия.  Тоест  проблемът не е  в  това  дали сега  ще се пуска или  по-късно,  или  чак  при  записване, а   защо не  го  заверява  посолството. Явно  си има  причина. Оставам  с усещането,  че хартиеният  ДаФ не е  баш хартиен, а  си съдържа  също  код  за  директна  проверка като  дигиталния,  затова и не  го  заверяват.  Тоест  тази  хартийка,  за  paзлика  от  ДСД2, не е  оригиналът, някъде  зад  него  стои и  дигитална  версия.

Дъждец, нормалано  е  да  е така.  Аз  и назад  писах,че хората  пращат сертификата за  всеки случай, макар  че  е  ясно, че не  се иска сега.  Даже  преди  две-три  години  в онзи  случай  с изгърмялото  дете ,  дало  потвърждение  за уни с  ниво  С2,   а имащо  С1, се коментираха  варианти за  вместаване на изпит  за  С2  до момента  на  записване... Не  че имаше  такива,  де.
Благодаря, Русалка❤
Ние проверихме всички университети поотделно, относно сертификата, за да не допуснем същата грешка🙂

# 665
  • София
Правилно  Simple Smile  Интересно ми стана,  колко бяха такива  -  3, 4 или  5? Аз не че помня  кои  точно бяха  преди  3  години, когато  ги  поверявахме  дружно с  дъщерята на  съфорумка, но..Joy

Последна редакция: чт, 02 юли 2026, 10:16 от Просто русалка

# 666
  • тук-там
ДАФ и на нас ни отказаха да заверят в посолството. Вече съм забравила детайли, но със сигурност действахме с виртуалния вариант.

# 667
Франкфурт, Грайфсвалд, Мюнстер, Регенсбург и вторият кампус на Регенсбург искат 5х5 ДАФ.
В Берлин може с 3х5 и една 4. Може и други да е имало, но ги нямам пред мен. Девойката проверява половината.

Общи условия

Активация на акаунт