Отговори
Здравейте мами,

Нашето бебоче е момиче, на 7 и половина месеца в момента, доносено, здраво, родено със секцио.

Проблемът ни е, и винаги е бил храненето.

От раждането си, бебчето ни приемаше мляко наполовина (че и по-малко) от количествата, които трябва да пие и пият деца на нейната възраст.

Разбира се, посетили сме лекар, даже доста - УНГ (срязахме къса юздичка), невролог (направихме ЕЕГ), кардиолог, гастроентеролог, постояхме в Токуда 5 дни, направиха и всички необходими изследвания и изводът е, че детето е здраво.

Понеже пиеше толкова малко (като сме правили контролна везна) бях посъветвана да се цедя и да и давам от бутилка и така вече 7 месеца се храним с кърма от шише.

Изключително игриво, забавно бебе, много енергично, постоянно си играе с нещо и си намира занимания, смее се, радва се, почти изобщо не плаче.

На пръстите на едната ми ръка се броят пътите, в които е плакала от глад и дори тогава хапва малко. Веднага щом се прибрахме почна да си спи по цяла нощ и едвам я будехме, със сто зора, да яде.

Два пъти следваме стъпките в книгата “Your baby with bottle aversion”, защото съвсем отказва млякото и се връщахме в ритъм, но все така си хапва по малко. Не я насилваме, не я бутаме бутилката, толкова предпазливо я храним, за да не се задави или нещо да и стане неприятно и да откаже пак.

На 5 и половина месеца започнахме захранване с надеждата, че ще се подобрят нещата, но уви, същото си е, даже по-зле.

В момента режимът и е такъв:

1. 7:30 буди се и хапва към 100 мл кърма от бутилка
2. 10:30 пак кърма от бутилка, пак към 100 мл
3. 13:30 - 14:00 предлагаме пюре, опитите варират от едва няколко лъжички до 140 грама пюре, но това е по-скоро рядкост
4. 16:30-17:00-17:30 (опитвали сме различни варианти) предлагаме каша, кус-кус, пюре, плодове, кърма - отказва всичко и то категорично, не си и отваря устата да пробва
5. 19:00 обикновено сама поисква с помрънкване и пак изяжда в добрите случаи към 100 мл
6. 21:00 - 21:20 преди лягане изяжда 100-120 мл, но напоследък и това не иска

Събират се към 500-550 мл за 24 часа общо. Вече и даваме и по малко водичка след пюрето.

Зъбки още няма, и за това сме се хващали, но реално продължава твърде дълго това с храната и още нямаме и едно зъбче, така че едва ли е свързано.

С развитието си (физическо, социално, ментално) се справя страхотно, нямаме забележки.

Не е и слабичка, като я види човек никога няма да каже, че е бебе, което не яде добре. На последното измерване (6 месеца и половина) беше 70 см и 8.100 кг.

Пробвали сме и с АМ - няма разлика.

Някой друг да се е сблъсквал с такова нещо? Някой друг с такова “злоядо” бебче? Някой са е минал през това, през което преминаваме ние?

Изморително е, крайно изтощително, вкъщи се говори само за това дали е яло бебето и колко. Опитвали сме всичко, изчетох целия Интернет, но не намирам решение. Ако някой знае как да се справим ще бъда безкрайно благодарна за съвети.

Благодаря предварително!

# 1
Не виждам кой знае какъв проблем. Опитайте ЗВБ. Дайте ѝ нещо мекичко да пробва сама. Забелязвам, че така проявяват по-голям интерес към храната. Дори само да го мачка и да опита може да потръгнат нещата. Аз съжалявам, че не приложих това захранване на моето дете.

# 2
  • Ю Ес ъф Ей
Нашето 9 месечно+ бебче доскоро не ядеше нищо друго освен АМ. Почнахме да пробваме с каква ли не храна откакто навърши 6м. Жената сигурно й предложи поне 20 неща докато открием нещо, което не се отблъскваше при всеки опит за хранене.
Отказваше всичко, което й давахме без значение как се представя храната -  с лъжичка, с ръка, чиния или излизаща от тубичка. Най-накрая открихме, че харесва Happybaby teethers. След около няколко седмици открихме, че харесва препечена филийка с намазано сирене. В продължение на месец ядеше само тези + АМ.

Като цяло всичко, което е под формата на пюре, мокро е или лъзгаво се отказваше.  Т.е. ядеше само неща, което може да хване с ръка и са твърди. Все още отказва меките храни, но от около 2-3 седмици лека полека започна да яде и други неща - резенчета киви, парчета от кюфтенце или пилешко.

# 3
На килограми за 6 месечно бебе не виждам повод за притеснение. Моята беше злоядо бебе като вас и беше на тези килограми на една година...Мен също ме посъветваха да я храня от бутилка защото първия месеца наддаде само 200 грама. Тя така или иначе продължи да не се храни добреи като количество и като разнообразие докато не премина в пубертета. Тогава храненето се рестартира и нормализира. Независимо от лошото хранене, никога не е изглеждала недохранена, ленива, апатична и вяла. Нямала е забавяне във физическото развитие. Дори проходи по-рано - на 10 месеца. Много е психически изтощаващо е да гледаш такова дете, разбирам ви, но ако детето няма някакви отклонения, то просто трябва да приемете че е такова. Има и злояди деца.

# 4
Според мен, това че няма нито един зъб си е фактор отвсякъде. Зъбоникненето променя много храненето на бебетата.

# 5
Според мен, това че няма нито един зъб си е фактор отвсякъде. Зъбоникненето променя много храненето на бебетата.
Не мисля, че зъбите са чак такъв фактор! На моето дете (недоносено!) първите ѝ зъби излязоха около годинката.Първите две седмици преди рожденният ден, а следващите седмица след. А от 10-ти месец бе на детска кухня 😁 Започнах да я захранвам на 4+++ месеца комбинирано.Пюрета правих и звб. Сега е на 2.4г и яде буквално всичко. Най-обича чесън и туршия 🤣

# 6
Не мисля, че зъбите са чак такъв фактор! На моето дете (недоносено!) първите ѝ зъби излязоха около годинката.Първите две седмици преди рожденният ден, а следващите седмица след. А от 10-ти месец бе на детска кухня 😁 Започнах да я захранвам на 4+++ месеца комбинирано.Пюрета правих и звб. Сега е на 2.4г и яде буквално всичко. Най-обича чесън и туршия 🤣
И аз изобщо не смятам, че са фактор. Моят син имаше вече доста зъби на 1 г. и пак си беше злояд.

# 7
Някои бебета правят по-големи интервали между храненията още от по-малки. Пробвали ли сте да храните не на 3 часа, а на 3:30/45/4?
Щом иначе е добре не виждам проблем.

# 8
Да ви успокоя, че моята на годинка тежеше толкова, колкото вашата на 6 месеца 😂
Сега е на 1.7 и не се спира на едно място. Ходи, говори, започна да има претенции…
Просто всяко дете си има собствена норма и понякога тя е различна от препоръчителните.
Моята е кърмена и от ден 1 сучеше на 3-4 часа. Нямам представа какви количества е приемала, но едва ли са били повече от вашите.
Супер сте си, не си го слагайте на сърце. Щом бебето е щастливо и енергично си е напълно нахранено.

Общи условия

Активация на акаунт