Пациенти на Д-р Александър Калчев - 2

• 805
  • 28
  •   1
Отговори
Доктор Калчев е репродуктивен специалист, практикуващ в собствена клиника: https://doctorkalchev.bg/

Не практикува инвитро, правил го е в миналото. Препоръчва други специалисти в България и чужбина при нужда.
Прави стимулации при естествени опити и специализира в подготвяне на средата (матката) за бременност.
Извършва хистероскопии, биопсии и други интервенции и манипулации.
Възможна е подготовка при него за трансфер, когато правите инвитро в чужбина.

В центъра работят и други АГ специалисти, вкл. за проследяване на бременност, както и специалисти от свързани дисциплини.

Информация можете да видите в сайта, записвания стават по телефона, посочен там. Клиниката е в София. За първичен час често се изчаква минимум 2 месеца.

Предишна тема: https://www.bg-mamma.com/?topic=1546341.1095

Последна редакция: сб, 10 яну 2026, 16:01 от Semirra

# 1
Здравейте,
Някой правил ли е стимулация с кломифен цитрат и ако да, може ли да разясни повече и имал ли е успех и кога?
Благодаря ви и успех на всички в процеса🌸

# 2
  • Sofia
С кой хематолог работи д-р Калчев?

# 3
Здравейте,
Някой правил ли е стимулация с кломифен цитрат и ако да, може ли да разясни повече и имал ли е успех и кога?
Благодаря ви и успех на всички в процеса🌸

На мен вчера ми дадоха рецепта за друго лекарство, тъй като им казах че преди години кломифен не ми подейства изобщо.

Някоя имала ли е успешна бременност след стимулация за овулация?

Аз имам хашимото и спкя, и 5 неуспешни инвитро

# 4
Мисля, че Тончев преглежда в центъра, но не мисля, че Калчев задължително държи да сте при него. Аз съм била другаде.

# 5
  • София
Здравейте,

Преди няколко дни бях на преглед при д-р Калчев и бих искала да споделя моето впечатление.
Отидох без големи очаквания, тъй като следя отдавна неговата тема тук във форума и както за всеки друг специалист и за него имаше много положителни, но и отрицателни мнения.

Апаратурата, с която разполага наистина е впечатляваща, но това, което си потвърдих от личен опит е, че предписва ендометриален микробиом на всички пациентки. На мен ми препоръча също физиотерапия и иглотерапия, не влезе в детайли, но предполагам, че за тях ще ме изпрати при жена си. Та за микробиома искаше направо да ми запише час за след няколко дни, тъй като цитирам „тъкмо му се освободил час и било подходящо да го направим сега“. Аз отказах, тъй като през тази седмица имам планирани ангажименти, които не мога да отложа и поради това микробиома ще остане за следващия месец. Забравих обаче да питам каква е цената, а не го намирам в ценоразписа, който е качен на сайта на клиниката.
За резултатите от него и вероятна последваща терапия каза следното: ако лактобацилите доминират (са 100%, така се изрази в разговора) се фокусираме само върху качеството на яйцеклетките. Ако обаче лактобацилите са под 50% - терапия 1 месец преди трансфера. Точно тук визираше физиотерапията и иглотерапията или поне аз така го разбрах.

Това, което не ми допадна е, че не ми даде възможност да разкажа цялата си история, а се получи малко накъсано, тъй като той започна да ми разглежда папката с документи и ми задаваше отделни въпроси.
Другото, което ми беше странно е, това че според него неблагоприятната комбинация от KIR профилите ни, не била толкова ключова, въпреки мнението на проф. Михайлова. Тук смятам да се доверя на нея, като специалист в тази област и да неглижирам неговото мнение. Освен това хематоложката, с която се консултирах заради тромбофилия, сподели същото мнение като проф. Михайлова.

Нещото, което обаче много ми хареса е, че споделя мнението на моята репродуктивна лекарка относно ендометриозата и по-конкретно, това че в моя случай не е необходимо да се прави лапароскопия. Обаче се размина с нея относно блокирането с антагонист преди следващ трансфер. Според д-р Калчев и това не е необходимо да се прави. При мен ендометриозата била толкова нищожна (показа ми я на монитора, хем че аз вече я бях виждала) и каза, че е категоричен че по никакъв начин не оказва влияние при имплантацията.

Другото, което ми допадна е препоръката, която направи да следя ежемесечно Estradiol и FSH и ако вторият е над 15 да не правя пункция.

Той се фокусира върху грейда на нашите ембриони и думите му бяха, че са много лоши предвид морфологията им. Първият беше 3АВ, а вторият 3ВВ, двата бяха минали ПИД и съответно бяха балансирани. Даже ми обясни как морфологията била по-важна от генетиката, което малко ме озадачи, тъй като навсякъде където съм чела се казва точно обратното. Много ми е интересно да видя и вашето мнение по този въпрос.

Цялостното ми усещане е, че все пак цената за този преглед е оправдана.

Малко дълго стана, за което се извинявам, но се надявам да съм била полезна.

Последна редакция: нд, 11 яну 2026, 17:04 от NaniG

# 6
Ендометриален микробиом правих в края на ноември и цената беше 450лв/230евро. Лактобацилите ми излязоха супер, но излезе и един вирус hhv7.
На мен не ми е препоръчвал иглотерапия и физиотерапия. Питах го за първото, но беше казал, че няма смисъл.
И аз оставам с впечатление, че на всички предлага ендометриален микробиом/офис хистероскопия, но си мисля, че точно тези неща дават пълната картина.
Естрадиол и фсх не се ли пускат преди всяка стимулация така или иначе? През останаото време защо ти е да ги изследваш всеки път?
За останалите неща не мога да изкажа мнение.

# 7
На моя приятелка декември не взе микробиом. Тя имаше сраствания - причина за аборти и премахна тях.

Май и грейдът е важен, защото дава индикация за физиология/енергия на ембриона да оцелее, но чак по-важен от генетика не ми се вярва. Simple Smile

# 8
  • София
Ендометриален микробиом правих в края на ноември и цената беше 450лв/230евро. Лактобацилите ми излязоха супер, но излезе и един вирус hhv7.
На мен не ми е препоръчвал иглотерапия и физиотерапия. Питах го за първото, но беше казал, че няма смисъл.
И аз оставам с впечатление, че на всички предлага ендометриален микробиом/офис хистероскопия, но си мисля, че точно тези неща дават пълната картина.
Естрадиол и фсх не се ли пускат преди всяка стимулация така или иначе? През останаото време защо ти е да ги изследваш всеки път?
За останалите неща не мога да изкажа мнение.

Аз не правя стимулации, вадим яйцеклетки на спонтанен цикъл. Хормони ми следят в клиниката, в която ходя. Просто отбелязах това, което ми е дал като препоръки доктора.

Semirra Да, грейдът е важен, но той точно така се изрази, че морфологията е по-важна от генетиката. Това ме обърка, защото съм чела доста информация за нисък грейд и генетично здрави ембриони, от които са родени здрави бебета.

# 9
  • Sofia
Не мога да изкажа мнение за Калчев, понеже не съм ходила, но специално това, което съм чела и са ми казвали двете репродуктивни, при които съм била е, че ембриони 3АБ са си напълно адекватни и добри ембриони с не малък потенциал за успех. Да, не са най - добрият грейд, но пък никак не са за подценяване, още по-малко,  че са и генетично здрави.

Също така, хормоните, които на мен са ми пускали по време на стимулациите са Естрадиол, LH и прогестерон. FSH до сега не са ми пускали.

# 10
  • София
Не мога да изкажа мнение за Калчев, понеже не съм ходила, но специално това, което съм чела и са ми казвали двете репродуктивни, при които съм била е, че ембриони 3АБ са си напълно адекватни и добри ембриони с не малък потенциал за успех. Да, не са най - добрият грейд, но пък никак не са за подценяване, още по-малко,  че са и генетично здрави.

Също така, хормоните, които на мен са ми пускали по време на стимулациите са Естрадиол, LH и прогестерон. FSH до сега не са ми пускали.

Точно това и на мен са ми казвали за грейда. По принцип съм с намален резерв и ЛУФ синдром от другите теми сигурно сте запомнили и не съм очаквала някакви чудеса, но това, което знам че тези грейдове не са перфектни, но да кажем са нещо средно като качество.

# 11
  • Sofia
Не знам каква му е идеята на Калчев по тая линя. Реално това, което аз знам е, че буквичките са с по-голямо значение от цифрата отпред, като първата буква означава реално самото бъдещо бебе, а втората буква идва от плацентата, всичко що е А или Б тук е приемливо, като А- то е идеално. Цифрата показва просто степента на разширение на ембриона. Като тя е просто момента величина преди трансфера или замразяването, като ембриона си се разтваря и разширява след това. Примерно ембрион 4 или 5 BC е многократно по-зле от да речем 3АА или 3АБ.
Един такъв ембрион от 3аб има около 50-60% шанс за успех. Докато цифрата 4 или 5 означава, че просто е по- широк и разгърнал се, шансове не са много по-големи.
На мен и ембриолога и тогавашната репродуктивната много се зарадваха на ембриончето и казаха, че било много хубаво на картинка нали (не го изследвхме, беше на свеж трансфер). Като сменихме репродуктивната също каза, че сме имали много хубав ембрион.

# 12
Цифрата обаче пък индикира скорост на развитие и да е 3 на ден 5 не е супер показател. Моите наречени идеални бяха 4аа (стана 5аа при размразяване в деня на трансфера), 6аб и 4аб. Приоритизираха 4аа пред 6аб за трансфер. По табличките също 4 и 5 се водят по-добре, че 6 е вече пък твърде хачнат. Третият ми е мозайка.

# 13
Здравейте,

От няколко месеца посещавам д-р Калчев.
За момента съм преминала през проверка на тръбите с ex em foam, след което ме посъветва 2-3 месеца да правим опити и ако пак не се получават нещата да се обадя да си запазя час за стимулация на овулацията. Може ли да споделите какво представлява стимулацията, тъй като не сме коментирали никакви детайли, даже онзи ден от жените на регистратурата разбрах, че трябва да се направи между 1-3 ден от цикъла..
Също така според вас нормално ли е след 3 посещения докторът да не ме е изпратил на  кръвни изследвания- дори на половите хормони, тъй като доколкото знам проблеми с тях могат да бъдат причина за неуспешно забременяване?

# 14
Здравейте,

От няколко месеца посещавам д-р Калчев.
За момента съм преминала през проверка на тръбите с ex em foam, след което ме посъветва 2-3 месеца да правим опити и ако пак не се получават нещата да се обадя да си запазя час за стимулация на овулацията. Може ли да споделите какво представлява стимулацията, тъй като не сме коментирали никакви детайли, даже онзи ден от жените на регистратурата разбрах, че трябва да се направи между 1-3 ден от цикъла..
Също така според вас нормално ли е след 3 посещения докторът да не ме е изпратил на  кръвни изследвания- дори на половите хормони, тъй като доколкото знам проблеми с тях могат да бъдат причина за неуспешно забременяване?
Здравейте, ние бяхме на преглед при него за първи път в края на септември. От тогава имам направена офис хистероскопия края на октомври,  с назначени лекарства след нея. Сега (януари) имам 2 обливки с лактобацили. След което ми казаха че февруари ще започна прием на лекарства за предизвикване на овулация. Пият се между 3 и 7 ден.
Откакто мина първичният преглед, не са ми записвали час при доктор Калчев,а разговарям само с регистратура. Миналия петък на обливките питах доктор Бояджиев,  да ми обясни какво представлява стимулацията , кой ще ми я назначи и колко време отнема. Но не ми стана много ясно и тази седмица ще го питам пак като отида.  Часа ми за февруари е при друг доктор тъй като за калчев нямаше свободни до края на февруари.
До сега не са ми назначавали никакви кръвни изследвания,  нито са ми казали какви витамини или добавки да приемам. Специално витамин Д ми е под долна граница и до сега нищо не ми подейства за покачване, и това ме притеснява.
Не трябва ли да проверят и как са ми хормоните преди първата стимулация?

Има ли други жени които са били при калчев само веднъж и всички следващи часове са при други лекари?

Общи условия

Активация на акаунт