Домашни сладкиши - от старите тефтери до нови вдъхновения, ежедневна тема за сладки раздумки

• 5 665
  • 138
  •   14
Отговори
# 120
  • софия
В тефтера на майка "Жадната монахиня" е записана като "Ненаситната негърка". Задължително разбиваше кофичка заквасена сметана със захар и покриваше отгоре. Много го обичам. Така го знам и така го правя, когато го правя, което е много рядко. Толкова много хубави рецепти има.

# 121
Честит рожден ден, 𝒀𝒂𝒏𝒂𝑫𝑮! Здраве, благополучие и късмет пожелавам! И, разбира се, да вървиш напред в майсторлъка, докъдето ти душа иска!
Прекрасна е тортата, дори и да си имала други планове. Ние не ги знаем, пък и всеки друг, освен теб Simple Smile
Момичета, (къде е момчето, впрочем?!) хубаво днес не влизах до този момент, че имам много работа, обаче вие направо сте се разпищолили и сега ще чета накуп. Всичко е толкова идейно, толкова добре поднесено и обяснено, че ми иде да хвърля лаптопа и да хвана миксера и бъркалките, ама ще чакат...
А за атмосферата в темата Yellow Heart

# 122
  • In transit
Яна, честита да си! Така сте майсторките, все нещо искате да доусъвършенствате!

Айде сега, тук най-големия майстор си ти, недей да скромничиш, твоето си е талант. Heart

Яна, честита да си! Здрава и все така креативна! Разкошна торта.

Усещам, че с тази тема сгрешихме, защото постоянно се чудя какво да направя сладичко. Добре, че засега мързелът ми надделява пред желанието за сладко. Joy

Досега издирвах стария си тефтер, имам една рецепта, която отдавна ме вълнува, но не съм сигурна какво ще се получи и това ме спира. Някой има ли такава или подобна рецепта?
Казва се "Владишка пита" и съм я преписала от бабата на приятелка. Помня само, че жената е от Ломско. Нямам спомен дали съм я опитвала дори, но защо ще съм я записала иначе..

# 123
  • Варна
Аз съм я срещала в книгите у дома, мога да я кача по-късно. Ама много авторитетно звучи!
Bowtie

# 124
  • Euskal Herria
Благодаря на всички за пожеланията!
При мен проблемът е, че няма кой да яде. Иначе правя, голяма страст ми е.
Скрит текст:
нямам блог, но ако някой иска, може да разгледа - в профила ми има линк; ще изтрия по-късно, не знам доколко е уместно
Когато пробвам нова рецепта, обикновено след това отбелязвам дали ни е харесала, или не. Т.е. ще се прави ли, или само с опит ще остане.
Интересна е тази Владишка пита. Ама като чета съставките, защо са я кръстили пита? Тя си е направо сладкиш.

# 125
Мики, вярно, че прегрешаваме (и искаме още Simple Smile ), ама това да са ни прегрешенията!
За мен тази пита по-скоро е нещо като голям обогатен пандишпан, но с бакпулвер, като гледам съставките и пропорциите между тях. Името ми е познато (нищо чудно да е от някой стар тефтер), но не съм правила.
Количеството е като за големи грешници, давай смело! Simple Smile

# 126
  • София
В нашия тефтер, в съставките на "Дунапрененият кекс", освен яйца, захар и нишесте, влизат и олио, и бакпулвер, че то иначе си става чист пандишпан.

𝒀𝒂𝒏𝒂𝑫𝑮, да си жива и здрава! Hug

# 127
Мики, сигурна ли си, че е "Владишка", а не Влашка? Май някъде съм я срещала и аз, тя си е местен специалитет.

𝒀𝒂𝒏𝒂𝑫𝑮, честита да си си! Тортата ти е разкошна! Heart Eyes
И аз да питам къде се изгуби Пейч?

Присетила съм се за Лондонският сладкиш, но нямам рецепта, а беше голяма фръцня навремето.
И за една бъркана торта. Беше някакъв маслен крем с фино смлени орехи, нямаше блатове, а само оформената смес на елипса, поръсена с орехи и оставена в хладилник да стегне. Така и не я записах, една приятелка на майка ми я правеше, но почина. Помня, че обясняваше, че се бърка бавно, защото можела да се пресече.

За сега кротувам, но едва се удържам и аз да забъркам нещо. Утешавам се с по някой бонбон Мостачоли. Satisfied

# 128
  • Варна
Аа, сега се усетих! Дори и голям грешник да си, като почерпиш владиката с такава пита и ще ти опрости всичко. Joy

# 129
Скрит текст:
Айде сега, тук най-големия майстор си ти, недей да скромничиш, твоето си е талант. Heart

Мики, как можа да го напишеш това?!!! В присъствието на толкова истински майстори сладкари в темата, включително и ти! Категорично не съм съгласна и направо се засрамих. Flushed

Кубратова, да, и аз забелязах, че Пейч го няма. А той винаги се включва с интересни предложения, лични и от старите книги. Бързо да идва!

Аз съм в усилено събиране на идеи за десерт. Трябва да е красив и здравословен Grinning
ММ скоро има РД, а той не одобрява захарни изделия и винаги ме критикува за моите торти, че пак със захар храня децата! Rolling Eyes

# 130
  • In transit
Аа, сега се усетих! Дори и голям грешник да си, като почерпиш владиката с такава пита и ще ти опрости всичко. Joy
Ох, не мога! Joy Joy

Сисли, така съм я преписала. Имам я от 30+ години записана, не ме карай да си спомням неща. Joy

# 131
Аз имам този кекс без брашно (с нишесте) в рецептите си, за малка форма е и не помня откъде ми е рецептата, обикновено пиша. Ако някой си я разпознае, му благодаря!
Бухва много добре, не е дунапренен на текстура и е много фин. Трябва да се внимава при ваденето от формата, защото е много крехък. Увеличила съм двойно по наш (по-скоро мой Simple Smile ) вкус количеството на глазурата в сравнение с посоченото в рецептата. 

Шоколадов кекс без брашно
 Продукти:
•   150 г. черен шоколад
•   150 г. масло
•   4 яйца
•   150 г. захар
•   2 с. л. какао
•   100 г. царевично нишесте
За глазура:
•   70 г. черен шоколад
•   3-4 с. л. течна сметана (30% масленост)
•   филирани бадеми или други ядки по избор
Приготвяне: Яйцата се разбиват със захарта /от нея се отделят 2 супени лъжици/. Отделената захар се смесва с какаото. Маслото, шоколадът и захарта с какаото се разтопяват на слаб огън, като се разбъркват непрекъснато /не е необходимо сместа да завира, достатъчно е да се хомогенизират съставките/. Шоколадовата смес се прибавя на части и при непрекъснато разбъркване /на ръка с шпатула или на най-слаба степен на миксера/ към яйцата, накрая се добавят нишестето и ванилията, като се разбърква на ръка леко, за да не спадат яйцата. Формата се облицова с хартия или се намазва с масло и посипва с какао. Пече се на предварително загрята до 170-180 градуса фурна до готовност /проба до суха клечка/.
Глазура: сметаната се загрява до кипване, но без да завира. Шоколадът се начупва на блокчета и се залива с горещата сметана, разбърква се добре. Оставя се малко да се охлади и се залива кексът. Поръсва се с филирани бадеми или други ядки по избор.

# 132
Мики, не я знам Владишката (или влашка) пита, но почеркът ти е много хубав.

# 133
...........................................
Аз съм в усилено събиране на идеи за десерт. Трябва да е красив и здравословен Grinning
ММ скоро има РД, а той не одобрява захарни изделия и винаги ме критикува за моите торти, че пак със захар храня децата! Rolling Eyes

vox, я погледни тази рецепта дали няма да ти допадне и да отговори на изискванията на ТМ.

# 134
2в1, благодаря за предложението  Hug Запазвам рецептата, доближава се доста до това, което си представям.

Общи условия

Активация на акаунт