Домашни сладкиши - от старите тефтери до нови вдъхновения, ежедневна тема за сладки раздумки

• 5 948
  • 143
  •   12
Отговори
# 105
  • Euskal Herria
MayGodBless, благодря!
Там, където откри книгата на Добрина, видях, че има качени още доста книги и рецепти за сладкиши. Ако се регистрираш и качиш 5 пдф файла, това дава ли ти право след това да ползваш всичко, което искаш, или е само за едно изтегляне?
Скрит текст:
Черпя виртуално с тортата за моя РД, не стана точно както исках, ама ще се изяде

# 106
Ооо, да сега се разрових, има много😍 но за всеки файл изисква да качиш 5 нови.

Честит рожден ден!
Здрава бъди и много творческо вдъхновение! Тортата е удивителен уникат!😍😍😍🥂

И е грехота да е в скрит текст 😭

# 107
  • Euskal Herria
Благодаря ти!
Мина ми рождения ден, а тортата я направих малко по-късно, така се получи. Ама доста отдавна не ми се беше случвало такъв невървеж от началото до края.

Ако всеки път трябва да се качват по 5 файла, май по-лесно ще е да се плати абонамент. Трябва да го разуча. И ще погледна в една виртуална библиотека, която съфорумка сподели, в папката "Кухня" какво има.

# 108
  • Русе
*sve*, чудни оформления! Може ли рецептата, че няма да я намеря лесно в коледната тема?
sofyia, благодаря! Написах рецептата, заповядай!

Торта с бишкоти и крем с маскарпоне

Крем:
        500 гр.маскарпоне
        400 гр. заквасена сметана
        5-6 с.л. пудра захар
        1 с.л. течна ванилия /или 2 ванилии на прах/
        1 желатин
        бишкоти
        сладко по избор

За приготвянето на крема използваните продуктите са със стайна температура. В купа обърках маскарпонето и пудрата захар, добавих заквасената сметана и ванилията. Накрая прибавих разтворения на водна баня желатин и смесих добре.
            Използвах ринг, който обвих с опаковъчно фолио за по-лесното му отделяне впоследствие, поставен върху подходяща подложна чиния, но може да се използва и форма за торта. Подредих бишкоти плътно наредени по дъното като основа и върху тях разпръснах по малко сладко. Изсипах ½ от крема и заравних. Върху него поставих внимателно плътно наредени втори ред бишкоти, малко сладко и останалата половина от крема. Покрих добре формата с опаковъчно фолио и оставих в хладилника до втвърдяване на желатина, най-малко една нощ. След като тортата стегне добре, премахвам ринга и украсявам както реша. Тортата е най-вкусна на 2- 3 ден, ако остане толкова време.
Скрит текст:
𝒀𝒂𝒏𝒂𝑫𝑮, страхотна торта!

# 109
  • Балчик
За Харманли и Симеоновград плюс прилежащите им села знам със сигурност 🙏☺️ до ден днешен има и цех в Симеоновград където поръчват родителите на проходило бебе, после я раздават на близки и далечни роднини, приятели и съседи за здравето му, а те в замяна му дават парички.

Благодаря! Това е много интересно, не съм я чувала тази пита.

# 110
Нямам актуален разрез, но ето така изглежда отвътре. Долните слоеве са така напоени със сироп, че стават чак кремообразни, а последния е хрупкава захарно сусамена коричка. Като се прави с олио, е подходяща и по време на пости.🤗

За Харманли и Симеоновград плюс прилежащите им села знам със сигурност 🙏☺️ до ден днешен има и цех в Симеоновград където поръчват родителите на проходило бебе, после я раздават на близки и далечни роднини, приятели и съседи за здравето му, а те в замяна му дават парички.

Благодаря! Това е много интересно, не съм я чувала тази пита.

# 111
  • под тепетата
И на мен ми стана много интересно, че е без яйца и мляко. Но там е регион за сусам, така че си е точно за техния край.
 YanaDG, страхотна торта! И ти си се борила с бял шоколад. На ацетатна лента ли го прави?
Честита да си на патерица ! Жива и здрава, обичана и вдъхновяваща!

# 112
  • Euskal Herria
Благодаря, Биляна! Не, не ползвам ацетатна лента. Ако имаш предвид украсата - ползвах шаблон, а измазването беше с шоколад+маслен крем. Още работа ми трябва, че да стане точно както го искам.

# 113
  • под тепетата
Да, за борда имах предвид, Яна. То си личи, че е релефно и без шаблон трудно ще се постигнат толкова еднакви елементи.

# 114
  • София
*sve*, много благодаря! по принцип не ме е страх да работя на око, даже не харесвам изобщо резепти от типа /добавете 385 г брашно", но все пак е хубаво да имам рецептата. Simple Smile
Yana DG, здрава и щастлива да си!

Относно какаото, за което писах, да не подведа някого, това не е черно какао, каквото показахте в следващите постове. Но е много тъмно, ароматно и високомаслено.

# 115
Тази пита със сусам има да я сънувам...
Янче, прекрасна е тортата, не ѝ търси кусури.

# 116
Яна, честита да си! Така сте майсторките, все нещо искате да доусъвършенствате!
Аз всичко си харесвам, ако пък нещо не ми се получи съвсем, го слагам в графа "опит". Grinning

Биляна, твоята торта много идейна е била! Понеже знам, че имаш чувство за хумор ще си позволя да дам предложение за име - торта "Един път". Буквално и преносно! Предвид колко занимавка си имала с нея, предполагам, че не си я повторила в този и вид. Heart Eyes

Забравих да благодаря на Мики и 2в1 за подробната информация за коктейлните череши. А черното какао от Амазон тъкмо ще ми допълни до БД една поръчка, ако се реша. Голям мерак имам за тези самополивни саксийки за билки.
https://www.amazon.de/-/en/gp/product/B00S17UAS6/ref=ox_sc_act_i … JWKAKR8XB7XF&th=1

# 117
  • под тепетата
Ооо, със сигурност ще си остане неповторима откъм дизайн Joy Струва ми се, че такива коктейлни череши съм виждала по магазините за алкохол.

# 118
И от мен за запис в тази сладка тема един любим сладкиш от старите тефтери:                                                                                              Сладкиш с бонбони " Лакта"                                                                                                                                            1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.ч. захар
1,5 ч.ч. брашно
Чаената чаша е с вместимост 250мл.
Объркваме продуктите (не е нужен миксер) до разтопяването на захарта. Печем на 180-200ºС до суха клечка. Като изстине заливаме с:
125гр. краве масло + 1 пакет бонбони " Лакта" разтопени на водна баня. Поръсваме с орехи.

# 119
Направих “Жадната монахиня” от линка, пуснат по-рано. Ами, страхотно се получи, благодаря за рецептата!
Сложих Гран Марние, вместо чист коняк и имах по-различна тава от тази в рецептата, но пак се получи вкусно.

Общи условия

Активация на акаунт