Това са необходимите продукти:
250 г масло
2 ч.ч. захар
4 бр. яйца
1 ч.ч. прясно мляко
1 бр. портокал (сокът)
1 бр. голям лимон (кората)
3-4 бр. ванилия
1 с.л. (с връх) амонячна сода
1 с.л. (равна) бакпулвер
1.3 кг брашно
За намазване:
2 бр. жълтъци + 3 с.л. вода
Мекото масло се разбива със захарта, докато се получи пухкава смес. Добавят се едно по едно яйцата, а след това настърганата лимонова кора, ванилията и портокаловият сок. Млякото се загрява леко и в него се разтваря амонячната сода. След това се добавя към сместа. Брашното се смесва с бакпулвера и с него се омесва тесто. От него се късат парчета и се правят дълги фитили, които се оформят по избор (осморки, плитки, спирали, форми тип *Сълзица* и др. ). Подреждат се в тави, застлани с хартия за печене (трябва да се има предвид, че увеличават обема си). Намазват се със сместа от жълтъци и вода. Пекат се в предварително загрята на 170С градуса фурна, около 20-25 минути, на средно ниво.





Източник: cretangastronomy.gr