Домашни сладкиши - от старите тефтери до нови вдъхновения, ежедневна тема за сладки раздумки

• 22 202
  • 477
  •   8
Отговори
# 450
Аз също правя червено кадифе по рецептата на Люси, но крема ми е с маскарпоне и сметана.
https://lussisworldofartcraft.blogspot.com/2015/05/best-red-velvet-cake.html?m=1

Скрит текст:

Днес майка е правила кекса с карамел и компот от кайсии, който обсъждахме в темата.

Скрит текст:

Това е рецептата от нейния тефтер.

За сместа:
1 чаша смлени орехи
1 чаша брашно
1 чаша захар
1 бакпулвер
5 яйца
На дъното  на форма се слага карамел, отгоре се нареждат плътно кайсиите и се сипва кексовата смес. Пече се на умерена температура. След изваждане от фурната се изчаква малко(около 5 мин.) и се вади от формата, като се обръща.

Последна редакция: ср, 28 яну 2026, 20:14 от vox

# 451
  • In transit
2в1, не съм още...може би утре ще успея. Blush

# 452
  • Euskal Herria
Аз също не ги ям бисквитите с айсинг, изключение са само меденките, ама то там е малко.
Въобще обичам да правя, но не ям. Тръпката е в правенето. И това е проблемът у нас - няма кой да яде. Мъжът ми, горкия, се жертва, ама... Ако си бяхме в България, друга работа - всичко изчезва в рамките на деня. Simple Smile

Благодаря за рецептите, момичета! Ще ги разгледам.

# 453
О, Mikkey, няма проблем, когато имаш време Hands V. Мислех, че евентуално може да си я правила и публикувала преди Simple Smile.

# 454
  • Бургас
Янче, страхотни меденки! Страхотни!
Аз избягвам да правя сладки неща у дома, че не трябва да ядем захар. Издирвам само здравословни рецепти.
А как ми се прияждат разни нездравословни неща.....но не! Не бива!

# 455
𝒀𝒂𝒏𝒂𝑫𝑮, такива мили зайчета и пиленца! Нали не даваш да се ядат?! Плясвай през ръцете, който им посегне (без децата, разбира се) Simple Smile
Аз съм един пишман художник и ако изобщо направя подобно нещо, наопаки - трябва бързо да бъде изядено, за да не тормози естетичното чувство на свидетелите на творението Simple Smile

# 456
  • софия
Аз също правя червено кадифе по рецептата на Люси, но крема ми е с маскарпоне и сметана.
https://lussisworldofartcraft.blogspot.com/2015/05/best-red-velvet-cake.html?m=1

Скрит текст:

Днес майка е правила кекса с карамел и компот от кайсии, който обсъждахме в темата.

Скрит текст:

Това е рецептата от нейния тефтер.

За сместа:
1 чаша смлени орехи
1 чаша брашно
1 чаша захар
1 бакпулвер
5 яйца
На дъното  на форма се слага карамел, отгоре се нареждат плътно кайсиите и се сипва кексовата смес. Пече се на умерена температура. След изваждане от фурната се изчаква малко(около 5 мин.) и се вади от формата, като се обръща.
Хич не обичаме "готвени" орехи. Дали могат да се заменят с бадемово брашно и количеството същото ли трябва да бъде - 1 чаша?

# 457
  • София
У нас рецептата за сладкиша с кайсии е съвсем различна. Маслото се разтопява на дъното на тавичката. Отгоре се подреждат кайсиите от компота. Забърква се сместа, която е с други пропорции и се изсипва върху тях. След изпичането се обръща, залива се със сока от компота и се поръсва с орехи (в тестото няма).

# 458
  • In transit
У нас рецептата за сладкиша с кайсии е съвсем различна. Маслото се разтопява на дъното на тавичката. Отгоре се подреждат кайсиите от компота. Забърква се сместа, която е с други пропорции и се изсипва върху тях. След изпичането се обръща, залива се със сока от компота и се поръсва с орехи (в тестото няма).
Да, и на майка ми беше подобен на описаната от теб. Тестото беше пандишпанено и като се напоеше със сока, ставаше почти, като реване сочно.

# 459
  • София

И в тетрадката на мама е такава рецептата. Тя поръсваше с орехи и сиропира със сока на компота, но аз не винаги харесвам сурови орехи. Преди години в някое от готварските предавания известна личност прави този популярен сладкиш и след като изсипа тестото върху плодовете с масло - просто с ръка поръси с едри орехови ядки. Като се навдигне тестото те остават вътре и в крайна сметка се изпичат малко, което на мен ми допада повече. Отделно, и мама, и аз, и в това предаване, сладкиша го правехме с компот от праскови. Прасковата е по-твърда, по-едра от кайсията и запазва формата си, както и може винаги да я обелиш, докато плодовете на компота от кайсии са много меки, много нежни и се размазват при такава термална обработка, остават обелките.

# 460
Да, и на майка ми беше подобен на описаната от теб. Тестото беше пандишпанено и като се напоеше със сока, ставаше почти, като реване сочно.
А може ли рецептата? На майка също беше такъв, но няма кой да питам вече.

# 461
  • Бургас

Тарталета, направи му торта Капрезе и я украси с крем от маскарпоне + леко затоплен шоколадов крем, тип Нутела. Мисля, че Галдучо наскоро прави подобна и се получи ефектна, а е лесна за приготвяне. В блата може да замениш бадемовото брашно с фино смлени орехи, ще се получи добре. Друг вариант за блат само от орехово/лешниково брашно и яйца е торта Пиемонтезе.

И аз щях да я предложа. Аз съм любител на гараш и всякави шоколадови торти, сладкиши и определено тази торта я поставям наравно с браунито. Аз я покрих с шоколадов ганаш и препечени белени бадеми от Лидъл, разделих на две и посредата сложих от същия крем+ крема сирене.

Червено кадифе съм правила по рецептата на Dani's cooking, никога не ме е привличала и ми се е струвала ужасна, но се оказа, че беше много вкусна.
https://daniscookings.com/bg/healthy-red-velvet-cake/

Последна редакция: чт, 29 яну 2026, 10:43 от Галчудо

# 462
  • Mediterraneo
Благодаря на всички за предложенията, изчистих концепцията, започвам я, ще покажа после. Ще е пълна импровизация, нещо нетипично за мен. Ама днес имам време и ще си поиграя.

# 463
И аз тези дни се присетих за един стар сладкиш, който навремето ми беше "за спешни случаи". Grinning
За всякакви поводи съм го правила когато нямам време или не разполагам с голям избор от продукти. На едно летуване го пекох на котлона, а отгоре го запекох на една скаричка за сандвичи - винаги се получава. Grinning
Отгоре е с хрупкава коричка, а блата е сочен и свеж, и е без яйца.
Не знам дали сте го правили.
Скрит текст:
Кофичка кисело мляко, 1/2 ч.ч. олио, 1 ч.ч. захар, 1/3 ч.л. сода, 3 ч.ч. брашно и кората от 1 лимон. От сместа се отделя една чаша за след това, а останалото се пече. Когато е готов, се намазва със сладко по желание /най-хубав е със сини сливи/поръсва се орехи и се прави решетка от отелената сурова смес. Запича се само отгоре до златисто и се поръсва с пудра захар.
Фасулска работа, а  колко комплименти съм отнесла с него....Хем е лесен и бърз, хем на вкус и вид си съперничи с доста по засукани сладкиши.

Сладкишът с компот от кайсии, както и с компот от дюли майка ми правеше често, тя и сега си го прави, но аз не съм му почитател. Все се мръщех навремето, че ми е много "хлебен", въпреки, че е сиропиран. Grinning

Последна редакция: чт, 29 яну 2026, 11:08 от Sysly

# 464
  • под тепетата
Ехеее, Sysly, наистина го бях забравила този сладкиш от икономичните времена, когато яйцата бяха за разкош !

Общи условия

Активация на акаунт