Домашни сладкиши - от старите тефтери до нови вдъхновения, ежедневна тема за сладки раздумки

• 23 471
  • 507
  •   4
Отговори
# 465
Sysly, и това е един от разкошните и бързи стари сладкиши с достъпни ежедневни продукти, благодаря за припомнянето!
 И за мен е най-добър с конфитюр от сини сливи. Правила съм го и с мармалад от смесени есенни плодове - ябълки, сини сливи и круши, също се оказа много подходящ. На този сладкиш имам една разновидност, която е с краве масло и прясно мляко (за млякото не съм сигурна, отдавна не съм го правила) и горната кора не се настъргва/оформя на решетка, а първо се пече долната платка, маже се с мармалад и върху него се излива плътно втората част от тестото, като отново се запича, топъл се поръсва с пудра захар. По-късно ще видя рецептата в тетрадката си, нямам го на файл.

# 466
Ехеее, Sysly, наистина го бях забравила този сладкиш от икономичните времена, когато яйцата бяха за разкош !
Аз се шегувах тогава, че това е "сиромашки лондонски сладкиш". Grinning На вид особено доста го докарва до този на Лондонския, а баща ми беше категоричен, че на вкус е по-хубав от него.

# 467
Аз подобен икономичен сладкиш правя, но след изсипване на сместта в тавата правя едра решетка със сладко от плодове (с консистенция на течен мед), като в квадратчета слагам по една ядка( орех, лешник, бадем).

# 468
Сисли,
В стария тефтер на свекърва ми, този сладкиш е записан като "Сладкиш Криза"
Отдавна не съм го правила, а е много хубав. Забравихме онези времена, дано да не се връщат.

# 469
Да питам за решетката на този сладкиш. За да се оформи се разточва или просто с лъжица пълна със смес се импровизира?

# 470
Да питам за решетката на този сладкиш. За да се оформи се разточва или просто с лъжица пълна със смес се импровизира?
Сместа е течна както за кекс и директно от чашката се изсипва на тънка струйка.  Пална импровизация на шарка подобна на решетка, може и като спирала да се излее, важното е, да не е плътен слой.

# 471
Скрит текст:
Днес майка е правила кекса с карамел и компот от кайсии, който обсъждахме в темата.

Скрит текст:

Това е рецептата от нейния тефтер.

За сместа:
1 чаша смлени орехи
1 чаша брашно
1 чаша захар
1 бакпулвер
5 яйца
На дъното  на форма се слага карамел, отгоре се нареждат плътно кайсиите и се сипва кексовата смес. Пече се на умерена температура. След изваждане от фурната се изчаква малко(около 5 мин.) и се вади от формата, като се обръща.

Хич не обичаме "готвени" орехи. Дали могат да се заменят с бадемово брашно и количеството същото ли трябва да бъде - 1 чаша?
Звънче, аз съм свикнала с този вкус и за мен десерта няма да е същия с бадемово брашно и не бих заменила орехите.

Питах ChatGPT, заместими ли са смлените орехи с бадемово брашно?
Скрит текст:
Кратко: може, но не е 1:1 заместител 🙂

По-подробно:

Смлени орехи → по-мазни, по-едри частици, по-силен вкус

Бадемово брашно → по-фино, по-сухо, по-неутрален вкус

Ако замениш 1 чаша смлени орехи с 1 чаша бадемово брашно, кексът ще стане, но:

може да е малко по-сух

текстурата ще е по-фина

вкусът ще е по-лек

Как да го компенсираш

добави 1–2 с.л. повече мазнина (олио, масло или кисело мляко)

или 1–2 с.л. повече течност (мляко, йогурт)

ако искаш по-ядков вкус — капка бадемова или ванилова есенция

Ако искаш, ми кажи точната рецепта и ще ти кажа най-доброто съотношение.

Написах оригиналната рецепта и получих тази информация

При тази рецепта можеш спокойно да замениш 1 чаша смлени орехи с 1 чаша бадемово брашно, но с една малка корекция, за да не стане сух кексът.

Как да го направиш най-добре

Вариант 1 (препоръчвам):

1 чаша бадемово брашно (вместо орехите)

2 с.л. олио или разтопено масло
(или 2 с.л. кисело мляко)

Вариант 2 (ако не искаш да добавяш мазнина):

използвай малко по-едро бадемово брашно (ако имаш)

или добави 1 с.л. прясно мляко

Какъв ще е резултатът

кексът ще е по-пухкав и фин

вкусът ще е по-нежен от този с орехи

няма да се рони, защото имаш 5 яйца — те държат структурата

Малък трик: ако разбиеш белтъците на сняг и ги добавиш накрая, ще стане още по-лек

Последна редакция: чт, 29 яну 2026, 13:47 от vox

# 472
  • софия
Скрит текст:
Днес майка е правила кекса с карамел и компот от кайсии, който обсъждахме в темата.

Скрит текст:

Това е рецептата от нейния тефтер.

За сместа:
1 чаша смлени орехи
1 чаша брашно
1 чаша захар
1 бакпулвер
5 яйца
На дъното  на форма се слага карамел, отгоре се нареждат плътно кайсиите и се сипва кексовата смес. Пече се на умерена температура. След изваждане от фурната се изчаква малко(около 5 мин.) и се вади от формата, като се обръща.

Хич не обичаме "готвени" орехи. Дали могат да се заменят с бадемово брашно и количеството същото ли трябва да бъде - 1 чаша?
Звънче, аз съм свикнала с този вкус и за мен десерта няма да е същия с бадемово брашно и не бих заменила орехите.

Питах ChatGPT, заместими ли са смлените орехи с бадемово брашно?
Скрит текст:
Кратко: може, но не е 1:1 заместител 🙂

По-подробно:

Смлени орехи → по-мазни, по-едри частици, по-силен вкус

Бадемово брашно → по-фино, по-сухо, по-неутрален вкус

Ако замениш 1 чаша смлени орехи с 1 чаша бадемово брашно, кексът ще стане, но:

може да е малко по-сух

текстурата ще е по-фина

вкусът ще е по-лек

Как да го компенсираш

добави 1–2 с.л. повече мазнина (олио, масло или кисело мляко)

или 1–2 с.л. повече течност (мляко, йогурт)

ако искаш по-ядков вкус — капка бадемова или ванилова есенция

Ако искаш, ми кажи точната рецепта и ще ти кажа най-доброто съотношение.

Написах оригиналната рецепта и получих тази информация

При тази рецепта можеш спокойно да замениш 1 чаша смлени орехи с 1 чаша бадемово брашно, но с една малка корекция, за да не стане сух кексът.

Как да го направиш най-добре

Вариант 1 (препоръчвам):

1 чаша бадемово брашно (вместо орехите)

2 с.л. олио или разтопено масло
(или 2 с.л. кисело мляко)

Вариант 2 (ако не искаш да добавяш мазнина):

използвай малко по-едро бадемово брашно (ако имаш)

или добави 1 с.л. прясно мляко

Какъв ще е резултатът

кексът ще е по-пухкав и фин

вкусът ще е по-нежен от този с орехи

няма да се рони, защото имаш 5 яйца — те държат структурата

Малък трик: ако разбиеш белтъците на сняг и ги добавиш накрая, ще стане още по-лек
Много благодаря за труда Hug
Ще го направя и ще пиша за резултата Simple Smile

# 473
Аз уползотворявам мои  сладка,  които са останали по-редки( поради моя грешна преценка 😉) и директно чертая успоредни линии с тънка струя от бурканчето, а може и с лъжица щом ти е  удобно.

# 474
Какво маскарпоне купувате и откъде?

# 475
  • In transit
Какво маскарпоне купувате и откъде?
Търси да е италианско. В Кауфланд има няколко вида обикновено. Лидълското е хубаво и на прилична цена. Само не купувай маскарпонето на Била с марка Clever. Ужасно е. Не помня дали беше немско или австрийско. Нямаше я кремообразността на италианските, едно леко зърнесто стоеше и последно даже беше тръгнало да  вкисва, хем си беше в срок. Иначе това, което е в малка опаковка х 250 г е хубаво.

# 476
трябва да се внимава, аз така си съсипах цял десерт с тъпата рикота от кауфланд

# 477
Вчера купих маскарпоне от Лидл и ми хареса.
Правих десерт, който Роца ни беше показала тук. Благодаря за рецептата!
Останаха ми 250гр. Може ли някакво предложение за оползотворяване и до колко дни е добре да го използвам?

# 478
Аз правя "фалшиво" тирамису с крем от маскарпоне, заквасена сметана и захар.
В тава нареждам бишкотите, сиропирам ги с топло сладко какао, слагам крем отгоре и пак редя бишкоти, сиропирам и слагам крем. Финално поръсвам с какао.
Бишкотите може да ги напоиш с кафе, да добавиш алкохол и т.н. но аз заради дъщеря ми съм избрала варианта с топло какао.
Моя приятелка пък към крема от маскарпоне добавя нутела.
Снимка нямам, но това е един от често правените десерти в нас. Всички го харесват.

Маскарпоне и заквасена сметана купувам от Лидл.

Последна редакция: чт, 29 яну 2026, 19:40 от vox

# 479
  • София
У нас рецептата за сладкиша с кайсии е съвсем различна. Маслото се разтопява на дъното на тавичката. Отгоре се подреждат кайсиите от компота. Забърква се сместа, която е с други пропорции и се изсипва върху тях. След изпичането се обръща, залива се със сока от компота и се поръсва с орехи (в тестото няма).
Да, и на майка ми беше подобен на описаната от теб. Тестото беше пандишпанено и като се напоеше със сока, ставаше почти, като реване сочно.
А може ли рецептата? На майка също беше такъв, но няма кой да питам вече.
Продукти за Сладкиша с кайсии:
3 яйца
1 1/2 ч.ч. захар
1 1/2 ч.ч. брашно
1 пак. масло (125 г)
1 бакпулвер
2 ванилии
1 буркан компот от кайсии

Общи условия

Активация на акаунт