Домашни сладкиши - от старите тефтери до нови вдъхновения, ежедневна тема за сладки раздумки

• 26 671
  • 588
  •   1
Отговори
# 555
Честити да сте, момичета! Показали сте страхотни торти! Пожелавам ви сладък живот!

# 556
  • Русе
Здрави и много щастливи да сте, момичета! Чудни торти сте направили!

# 557
  • Euskal Herria
Честит рожден ден, момичета! Здрави, щастливи и обичани да сте!

# 558
Честит рожден ден, vox, MayGodBless ! Бъдете здрави и щастливи! Пожелавам ви живот красив и сладък като тортите, които приготвяте. 🤗

# 559
  • In transit
Честит рожден ден Vox и МауGodBless! Да сте здрави, щастливи, обичани и все така креативни. Разкошни торти сте направили. Heart

Mалее Vox, двама водолеи вкъщи как се търпите? Joy Ние със сина имаме по един в къща и ни стигат, като за двама. Joy

Рейна, майка ми най-сетне ми прати нейната рецепта за обърнатия сладкиш с кайсии.

2в1,Шоколадова торта с круши, меренг и ванилов крем.

# 560
Благодаря на всички за пожеланията! Направихте празникът ми още по-хубав! Heart

MayGodBless, честита да си и ти! Желая ти здраве и да си заобиколена с безкрайна обич. Heart Eyes
И още много вкусни и красиви торти да направиш за любимите ти хора.

Кубратова, за тортата концепцията се смени няколко пъти и финално се получи това.
Скрит текст:
Шоколадови блатове(4 бр.) поръсени леко с тъмен ром и издълбани на няколко места дупки, които напълних с карамел. Намерих рецепта по която се получи страшно вкусен карамел от 200 гр. захар, 85 гр. масло, 120 мл.сметана и чаена лъжица сол.
https://sallysbakingaddiction.com/homemade-salted-caramel-recipe/
Крем за измазване направих от маскарпоне, пудра захар и карамел.
Външно "облякох" тортата с млечна шоколадова паста. Прави се много лесно от чаша пудра захар, чаша сухо мляко, с.л. какао, ч.л. глюкоза и 150 гр. сладко кондензирано мляко. Като се разточи изглежда така.

Най-дълго се занимавах с цветята от ананас. Хиляди пъти съжалих, че не извадих дехидратора, ами се вързах да ги суша във фурната.
Като цяло съм доволна, че в крайна сметка всеки един детайл от тортата беше вкусен и се хапна с удоволствие.

Mалее Vox, двама водолеи вкъщи как се търпите? Joy
Всъщност Mikkey, май не сме си задавали този въпрос.. Simple Smile

Последна редакция: пн, 02 фев 2026, 10:16 от vox

# 561
  • под тепетата
vox, с рома ме спечели окончателно! Само да попитам кондензираното мляко за пастата подсладено или не?
 Защо винаги най-красивите и вкусни торти са с размер да ги опиташ, гурме Yum

# 562
  • Mediterraneo
Честит рожден ден, момичета!

Рецептата за кhir е като за нормално мляко с ориз. Разликата е, че оризът трябва да се развари, да придобие консистенция на каша, с подправки - ванилия, канела, кардамон, шафран. Добавят се накиснати предварително стафиди ( аз ги кисна в алкохол, бренди или ром, че оставят аромат), обелени и накиснати също предварително бадеми, шам фъстък, аз слагам и орехи и лешници, каквото имам.

# 563
bilqna_69, сладко е кондензираното мляко, от Лидл. Сега ще допълня предния пост.
В дълбока купа изсипвам всичко и замесвам пастата задължително с ръкавици. В началото стои на трохи, но постепенно се събира и става чудесен шоколадов моделин.
Като каза гурме, това което бях замислила първоначално беше наистина в стил гурме. За някой друг повод ще я направя, не съм се отказала. Simple Smile

# 564
  • Euskal Herria
На всяка цена ще опитам този шоколадов моделин.
Тарти, това много ми прилича на арменския ануш абур (всъщност е ашуре). Много го обичам, свекървата на сестра ми му е майсторка.

# 565
  • под тепетата
Иии, Наполеона за домашна употреба, демек без визия

# 566
Честити рождени дни на водолейките, творящи красота! Бъдете здрави и нека животът ви е изпълнен със сладост (буквално и преносно)!

Тихо ви следя откакто ми е попаднала темата и исках да ви споделя възхищението си от дискутирания тук сладкиш Криза. Вчера го направих (с конфитюр от боровинки), признавам, че бях много скептична какво ще излезе, но се получи супер.

Сетих се, че имам няколко буркана шипков мармалада. Имате ли препоръки за оползотворяването му?

P.S. Намерих ви малко след като правих сладкиша с бисквити и ябълки, после видях, че сте го обсъждали по същото време.

# 567
Билянче, точно си набор на мама🤗 Тя обаче не е по сладкотворството, макар че обича да дегустира. Но пък въпреки, че не я влече от 8 годишна ми даваше карт бланш да творя в кухнята и насърчаваше опитите и желанието ми. Та развитието на това хоби го дължа на нея, защото имам приятелки, които до ден днешен нямат увереност, че могат да готвят, защото вкъщи Властелин на кухнята е майка им и просто не са имали поле и свобода за изява. А тя на мен на 10 години ми подари миксер със стойка, голяма радост беше.

Наполеонът ти се е получил супер и визуално си изглежда като Наполеон. 🫶🤗 При мен целта беше по-тортени парчета, затова се стремях към стегнатост за чист разрез.

# 568
Тарти, стафидите и ядките се пекат заедно с ориза?

# 569
  • София
IriS`, шипковият мармалад можеш да го използваш за руло, кифлички, козунак, тарт и др.

Общи условия

Активация на акаунт