Домашни сладкиши - от старите тефтери до нови вдъхновения, ежедневна тема за сладки раздумки

• 33 113
  • 717
  •   1
Отговори
# 705
  • Euskal Herria
Тукашната извара няма нищо общо с нашата. Та много рядко прибягвам до нея.
Все се каня, като се приберем за отпуска в България, да опитам каква е тази следкарска извара, която някои препоръчват.

Мики,  примерно крема, който си дала, за тортата Червено кадифе. Дали ако е изцяло с крема сирене, ще се промени вкуса на крема?

Биляна, честно казано продуктите за сладките ми излязоха по-малка сума, отколкото това, дето платих за колет Испания - Австрия.

# 706
Еее, за тиква - най-най-вкъсната торта Heart Eyes
http://www.vkusnoteka.bg/2014/10/blog-post_27.html?m=1

Аз я правя без боровинки, без вода в тиквата и не топя бисквитите. Уникална и неповторима.
Обожавам да правя торти и десерти , но и при нас няма кой да ги яде.

# 707
𝒀𝒂𝒏𝒂𝑫𝑮, по принцип кремът за Червено кадифе е само крема сирене, така че действай смело.

А сладкарската извара  на консистенция е по-креместа като маскарпонето, а вкусът е като на извара, та може да се сработите.

# 708
  • In transit
Яна, за Червеното кадифе ще стане и само с крема сирене, както са ти казали.

Сладкарската е доста по-рядка консистенция от маскарпонето и почти, като на рикотата. За мен прилича на кварк (немската извара), ако има такъв при вас, само, че има малко повече масленост от него.

Sysly, и от мен две идеи с тиква: Grinning

Огретен с тиква, ябълки и стафиди

Бучница - хърватски пай с тиква

Или кекс, бриош питки, хляб с тиква, тиква с моцарела, флан, ризото.... само тиква да имаш достатъчно. Joy

# 709
Благодаря за всички идеи и предложения, момичета, чудесни сте! За това я обичам тази тема - дори и с различни вкусове всички тук сте толкова.... благи! Relieved
Няма друга такава тема, да знаете. Пу-пу, само да не я урочасам. GrinningHug

Проблемът е, че поне още два дена ще съм без фурна, иначе одма щях да си врътна моя тиквеник, показвала съм ви го, винаги се получава превъзходен.
Надали ще устискам да не забъркам нещо до тогава, но ми хрумна да направя щрудела като пролетни рулца - само с една кора, без мазнина и да ги изпържа за кратко. До довечера има време, все ще измисля нещо...

Последна редакция: вт, 10 фев 2026, 10:41 от Sysly

# 710
Здравейте, сладкотворци в най - сладката тема, която следя с удоволствие ! Имам нужда от Вашата помощ. В заведението до вкъщи правят "скир с малини и бял шоколад", което въпреки моята дълбока резервираност, се оказа уникално вкусно. Сега искам да го направя вкъщи, но нещо не намирам подходяща рецепта. Вкусът на десерта, който ядох, е много балансиран на сладост - достатъчно сладко е, но не и прекалено. Има вкус на плодово кисело мляко, но по-плътен и нежен вкус. Малините не знам дали са протеин на прах или нещо друго. Белия шоколад предполагам, че е разтопен и вложен в общата консистенция. Та търся рецепта за този десерт, плюс разбира се препоръки какъв скир да избера. Много ми се иска да зарадвам един човек Blush

# 711
  • In transit
metone, може да използваш рецептата за крема от тази рецепта, като замениш маскарпонето със скир. Мисля, че ще се получи точно както си го описала.
Малини може да ползваш пресни или лиофилизирани. Ако искаш да се получи червен на цвят, да не се вижда, но усеща вкуса на малините, ги смели в машинка за мелене на кафе (например) или в блендер и така ги добави към крема. Ще му даде чудесен аромат. Такива малини продават в ДМ. Ако сложиш пресни, може да ги нарежеш на парченца. Пак ще се оцвети, но ще се усещат и парченца.

# 712
  • София
Аз съм на режим без захар и брашно, но си угаждам от време на време 😁
Шоколадов чийзкейк без печене
https://nosugar.bg/chijzkejk-bez-pechene/#wprm-recipe-container-950

Вместо какаова маса използвам черен шоколад и отгоре го залях с разтопен черен шоколад смесен с пукана киноа.
Чуден чийзкейк! Благодаря за сайта, не бях попадала на него, много хубави неща има без захар и глутен.

Следя ви и аз, но съм забранила сладкото в къщи и нищо не съм правила. Това обаче не пречи на младежът да започне да се вихри в  кухнята с "полезно" сладкарство. В резултат на което и ние ядем. Astonished

# 713
Идвам с едни нездравословни, но пък вкусни и радващи очите "прасковки". Ако не ме е срам, цялата щайга мога да изям! Yum

Скрит текст:

За първи път правя такива сладки, тестото е по тази рецепта:
https://-spam238-/sladki-praskovki/
Лесно се работи с него, не е лепнещо. Направих топчета по 15 грама. Изпекох ги и после почва една врътня...внимателно да се издълбаят, да се напълнят с плънка, да се слепят, боядисат и овалят в захар.
Два дена ги правих, за половин ги изядохме Laughing (е, раздадох и две кутии на приятели).

# 714
  • Бургас
Ауууу,че са красиви и нежни!!!!
Грехота е да ги изяде човек!
Браво, vox !
Аз признавам си, нямам нерви за такива врътни! Дето ще ги опустошат за части от секундата!

# 715
  • под тепетата
Мммм, красота! Добре, че си хапнах дозата сладичко преди да ги видя.

# 716
  • София
Малеее, красота! Ей, признавам си, никога не съм ги правила. Но са си класика от старите тефтери. Даже си спомням и за едни сладки “Калии” - за балове и сватби се правеха😅

# 717
Разкошни праскови!
Аз днес съм болна и не ми се яде, инак щях да се въртя в леглото след тая снимка  Simple Smile
Голямо удоволствие беше да ги топя в боите и захарта, когато мама ги правеше в детството ми и ми бяха сред любимите сладки. Обичам ги и сега, ама и те имат един кусур - чак на другия ден се ядат...

Общи условия

Активация на акаунт