Токсични гости

• 3 474
  • 112
  •   8
Отговори
# 105
Измекярите, авантаджиите, обикновените нахалници наричат домакините "сърдечни" хора, реално с това ги манипулират, за да им мине номерът. А зад гърба им ги наричат балъци.
 В детството ми освен посрещане на гости, някои хора се натрисаха лично или децата си на семейните ни почивки и екскурзии, още тогава ги делях на 3 категории:

1. Свестни хора - идват рядко, ако наистина имат някаква работа и стоят само колкото да си свършат делата. Полагат усилия да не пречат много. Родителите ми никога нямаше да приемат пари. Но гостите поне се включваха в домакинстването - гостите може да са уморени като кучета от цял ден обикаляне, но поне ще измият чиниите след вечеря. Тези хора винаги отправят настойчиви покани за обратно гостуване. И ако се случи, полагат свръх усилия в посрещането.

2. Чаровни авантаджии  - не крият, че идват за разнообразие и почивка, че очакват да им се прислужва поне 90%, но в замяна сипят похвали и най-вече намират начин да разнообразят домакинята - със стари истории, клюки и де да знам какво. Тези поне съгласуват кога е удобно да се самопоканят. Не е от тактичност, а за да са център  на вниманието. След като си тръгнат, у домакинята остава усещането "уморих се, но беше приятно". Имах такава леля, беше виртуоз - всяка година гостуваше по 2-3 седмици на 3-4 места. От тях при майка ми само 2-3 пъти, но не всяка година. Е, тя си беше нахалничка и понякога минаваше в 3-тата категория.

3. Нахални и нагли авантаджии - винаги са роднини. Много приличат на гостенката на авторката, но има и по-безочливи - да си поръчват какви забавления трябва да им организираш, какво искат за ядене и т.н. Държат се като шефове, понякога дори просташки. При опит деликатно да им кажеш, че прекаляват, почват да го играят обидени или опитват да вменяват вина.
Има само един начин да се отървеш от такива хора - директно казваш "Не идвай вече", без обяснения.

Майка ми беше от най-най-"сърдечните" балъци. Уж добър човек, но към чуждите. Причиняваше неудобства на семейството си, но очакваше и ние да го играем балъци. Наречете ме лош човек, но още като дете ми писна.
За категория 1 бях ОК, помагах с кеф. Дори и аз като студентка пратих на гости при нашите подобно семейство.
Но за точка 2 и 3, не'ам нерви. С невинни детски въпроси си казвах нещата право куме в очи. Отне години, но се получи. Отидохме сами на семейна почивка, когато бях на 16 г! И гостите от т. 2 и 3 продължиха да ходят при майка ми, но в удобен период - когато ние децата не сме вкъщи. Това силно разреди посещенията до 2-3 годишно.

Последна редакция: чт, 15 яну 2026, 12:59 от biborana

# 106
време е за "извън града ще сме" или "изскочи нещо неотложно", като й се прииска да гостува.

# 107
  • sofia
Казваш , че роднина на мъжа ти/майка , леля, братовчедка / ще живее у вас в тази стая или вече живее и не е удобно вече да гостува !

# 108
Цитат
Малко останаха сърдечните хора като вас.

О, не! Никак не съм сърдечна вече. Не сте прочели внимателно! Сега има квартири, хотели - да се оправят. Много близък може да преспи у нас за вечер, две, ако му се налага по сериозни причини и дотам!  
Гости с преспиване не искам. И без преспиване не искам - на заведение навън.

# 109
  • Обран бостан ;)
Бай Ганьо у Иречека

https://www.litclub.bg/library/bg/aleko/baiganio6.htm

Цитат
Мисли си бай Ганьо от кого да узнае де живее Иречек, нашият историограф. Иречек е живял в България, обича българите, ще иде бай Ганьо у него: „Добър ден“ — „Дал ти бог добро“ — и може да го покани в къщата си;
защо ще си дава паричките по хотели?

Та така. Wink

# 110
  • София
Въпросното Gauru е тролче. Сто процента от навлеците, които искат да ги обгрижват безплатно.

# 111
Като бивш сърдечен човек, отрязах една проекто гостенка. Писа ми в месинджър да се оплаче от мен, очаквала повече, пък аз какво що съм казала, по друг повод и изведнъж реква “ама нали поканата остава” ? Ами не остава, чак такова нахалство…

# 112
  • София
Като чета такива теми и се радвам, че още преди години се научих да казвам "не" и да режа нахалниците. Особено когато живеех сама и някои хора се бяха объркали, че в нас е хотел.

Общи условия

Активация на акаунт