Боледуването на децата ни - тема 94

• 11 671
  • 796
  •   9
Отговори
# 780
Момичета, имате ли опит с HMPV? Каката доста се разкашля от днес на обяд. Вчера й правих два пъти инхалации с Пулмикорт, 2 мл + малко физиологичен разтвор, но днес вече кашля повече от вчера. Въпросът ми е, 2 пъти на ден с по 2 мл Пулмикорт дали са достатъчни? Днес сутринта й беше третата инахалция, след малко ще направим 4-тата... Почвам да се притеснявам да не стане като с RSV-то.

# 781
Днес беше много отпуснат за деня,затова попитах за Ериуса.Надявам се да го приеме по добре,защота май ще му помогне.
Барбалена нямам опит със този вирус.При нас ако кашля много или бият един урбазон,или просто инхалации както казваш ти.Ако и детето е отпуснато,вяло и с температура в болница.

# 782
Той не е като фенистила да препарира децата, но може да има леека сънливост. Аз като го пия съм свежарка през диня, но спя чудесно, което иначе не е така.
Имам питане към оптините с астма. Ако примерно товапе диагнозата и детето като цяло е понамалило кашлицата, но кашля при физически усилия, тогава кое е правилно да го стимулираме да се движи или да си почива повече? Като са били с пневмонии ни казваха все до се движат повече, да тичат.

# 783
Честно ако това е диагнозата и лечението действа,аз бих спряла за известно време физическите движения.Нали това е целта на терапията като цяло да нямя епизоди със тираж,да не се инхалира всекидневно вентолин,а да се избегне неспирната кашлица.

# 784
  • shumen
Ваня,ако това е диагнозата според мен трябва да се намалят физическите движения.При моя например и голямата влага му действа зле.
Барбалена,моя сега последния път с бронхита му бяха изписали Пулмикорт 2 мл.с 2 мл.физиологичен.
Ние Понеделник сме на кожен.На ръката му се появи голямо петно като на вратлето и расте.Според педи е лишеи,мажем с Елуком,но не минава.

# 785
Ваня дори да не е вярна диагнозата би било хубаво дроба да си почине малко,да не се претоварва и чувствителните бронхи за се успокоят.Желая на дъщеря ти най скоро време да си възвърне старото си ежедневие,и на теб по леки тревоги.

# 786
Не виждам цъфнали дървета, но някъде нещо витае във въздуха, просто детето го усеща и чеше очи..
Моето понеже беше така при физическо натоварване и започваше да кашля и препоръчваха преди спорт и дори преди игра веднъж да инхалира салбутамол за да се отворят бронхиите. Помагаше. Това беше в острата фаза, те са деца, не можеш да ги ограничаваш. После с Фликсотида се успокоиха бронхиите и пристъпите дори бяха спрели. Сега инхалира салбутамол при нужда и има изписан един кортикостероид на прах пак за вдишване вечер, но нещо несериозно го прави.

# 787
Какво значи при нужда? Извинявай за тъпите въпроси, ама за мен е ново.
А сега не е на кортикостероид ежедневно, така ли?
Тя моята девойка напоследък сама избягва физическите натоварвания, за да не кашля. Преди малко подсачаше 3 минути из къщата и се позакашля. Не е правила пристъпи с неспшрна кашлица от седмица поне. Днес даже доста малко кашляше и не звучи така кънтящо вече.
Пулмолога говори нещо и за възможността да е на психична основа, но не разбирам как свиване на бронхите ще е на психична основа. Някой знае ли нещо по темата?

# 788
  • shumen
Ваня,то вкъщи ще я ограничиш,но в училище трябва и физическо да не играе.Дано не е астма,но с тия оплаквания точно натам ми бие.
Според мен няма как свиване на бронхите да е на психична основа.
Аз не знам при мен какво е това чудо.Уж бях по-добре,а от днес пак кашлям,имам храчка на гърлото и носа ми е запушен.

# 789
Ами при нужда означава при всеки различно. Като получи пристъп. Според ситуацията, салбутамола отваря веднага бронхиите.
Астмата наистина се влияе от емоционалното състояние. Габор Мате има писано по темата в една от книгите си. От емоции, притеснение, страх се свиват бронхиите да, но сега подробно не ми се обяснява, извинявай. Наблюдавам го и при детето си.

# 790
Ваня, при нужда значи при пристъп, неспираща продължителна кашлица. Наблюдавай кога се разкашля - при физическа активност, на затворено, само в къщи ли кашля, в планината навън, опитай се да намериш някакъв провокатор на кашлицата. (Мухъл, прах, цъфтящи и полени, мъгла, храна). Това след като се поуспокоят дробовете и мине седмица, две терапия и рядка кашлица. Свекървата все ми разказва как мъжа ми като е бил дете, излезли навън в мъгливо време и той още в първите минути се разсвирил - прибрали се и спрял. В семейството имате ли история с астматици? Често е наследствено. По рано ли е родена, имала ли е атопичен дерматит като бебе, алергии към храни? Често са свързани. Как е боледувала досега, има ли слабо място, нещо което да подсказва за вероятна астма?

Аз лично бих спряла спортовете за известно време, да дам възможност на дробовете да се възстановят. Не за постоянно със сигурност, но е ясно че е дете и няма как да я ограничиш да не лудува вкъщи. Търпение, тоя пулмикорт за продължително време би трябвало да стабилизира нещата. Ако той не го направи, вероятно ще го сменят с друг кортикостероид. Налучква се лечение, гледа се кое дава ефект, трябва търпение. И все пак не забравяй, че сега лекувате последствия след остра фаза боледуване/пристъп. Това сега, не означава че ще е същото след 1 месец. Може изобщо да не се наложи последващо лечение, да не е астма, а просто да трябва повече време да се възстанови.

# 791
Честно казано никога не съм чела нищо за астма, това е и причината да питам и то препатилите.
Като беше имаше атопичен дерматит, но той беше алергия към Биогаята. Измъчи се тогава докато го разбера. Имаше алергия към кашу, вече няма, макар че тя не го харесва и не го яде, та не е ясно. Не е родена по-рано. При боледеване кашля като мен, сирич по много и спастично, но никога с хрипове. При мен винаги е дразнене на гърлото, при нея не мога да съм сигурна. Баща ми има астма, но я отключи на дърти години след операция в близост до белия дроб. Не съм го разпитвала какво усеща, не мисля че прави пристъпи, но все има някакви помпички и ги ползва. Не бих казала, че му.личи че има нещо, аз и за това не съм проявявала прекомерен интерес. При него проблема е като се разболее, тогава кашля здраво.

# 792
Аз лично мисля, че е моментно при вас и ще отшуми.
Аз кашлях 8 месеца след пневмонията. И инхалирах и аз 2 месеца кортизон, спрях го и тогава се разкашлях за 8 месеца. Започнах Манука мед и още на третата седмица спрях.

# 793
Рийна, и аз се надявам че ще е временно. Ще го видя този мед.

# 794
  • shumen
Ваня,дано е нещо моментно и скоро да мине.При моя влагата влияе също.

Общи условия

Активация на акаунт