Заслужава ли си ?

• 364
  • 12
  •   8
Отговори
Здравейте. Търся мнение и съвет.
Мъж съм на 38 г., семеен, с дете на 9 години. В момента съм в период на смяна на работа и преход. Вместо подкрепа от партньорката си, получавам постоянни обиди, скандали и пълна липса на уважение – реплики от типа „нищо не става от теб“, заплахи, че ще ме изгони, ако „не се променя“...случи се веднъж да ми удари шамар ,(едвам се сдържах да не върна )
Търпя основно заради детето, но се чувствам психически сринат. Имам и съмнения, че тя си пише с други мъже, което още повече подкопава доверието между нас.
Въпросът ми е: Бихте ли търпели системни обиди и унижение само заради детето? Къде е границата между компромис за семейството и самоунищожение?
Ще съм благодарен за реални, честни мнения – особено от хора, минали през подобна ситуация.

# 1
Не, ме бих търпяла.Кратко и ясно.

# 2
  • София
Не. Бих си тръгнал и направил всичко възможно, да имам споделено родителство.
Жената ще зарежа, детето си никога.

# 3
  • София
Какво значи заради детето? Нали детето ще го попие този модел и ще го приеме за норма? После или то ще раздава шамари, или ще ги яде? Да се живее в скандали и насилие е недопустимо и при първото такова, връзката трябва да се прекрати.

Иначе ми стана интересно, какъв е този преход? Колко дълго трае? Жената каква промяна търси и очаква от вас? (няма оправдание за физическо посегателство, но ми е интересно какъв е източникът на напрежение, защото едва ли нещата са били такива изначално)

# 4
Аспектите са два:
1. Подложен сте на насилие;
2. Не става ясно дали не спестявате тази част от историята, заради която бихме заключили, че жена Ви има право да е недоволна от нещо (без да има право да бие шамари). В какъв контекст са обидите и скандалите? Да не би да сменяте поредна работа и никъде да не можете да се задържите? Пиете ли, играете ли хазарт? Участвате ли в домакинските задачи или тя прави всичко?

# 5
Не съм била в такава ситуация, но не бих търпяла. Все пак на твое място първо бих се опитала да поставя жената на мястото й. Бих изисквала уважение - разбира се, с думи, не с насилие. И ако не става - не става, един живот имаме все пак.
Предполагам, че при раздяла тя ще се опита да откъсне детето от теб. Виж как по съдебен ред да предотвратиш това.

# 6
Не бих търпяла описаното отношение, даже се сещам за бивша съседка, която проявяваше подобно отношение към съпруга си,без шамарите доколкото знам.
Човекът търпя заради децата и накрая си тръгна.всяко търпение е до време.

# 7
  • София
Много елементарна пързалка.

# 8
Понеже има замесено дете:
1. Търся семейни консултации
2. Хващам първата работа, която ми попадне и внасям своя дял в семейния бюджет.
3. Докато съм на борсата/ у дома поемам домакинската работа и детето на 100%
4. Ако гореописаното не помогне се разделяме.

# 9
Не знам темата пързалка ли е, но хъресвам съветите на мама Ру.
Освен това няма информация смяната на работа , колко време трае - ако е месец-два - ок. Ама ако седиш без работа месеци наред и чакаш всичко на другия не е ок.
Ако не помагаш и вкъщи - пак не е ок.
Детето не е добре да расте в такава среда, където мама бие тати и му казва, че нищо не става от него.
Ако ситуацията е реална, аз се чудя тази жена пък как не е предприела развод до сега, щом е толкова непоносимо.
Нещо не се връзва в тази история.
Ако авторът се появи и даде повече информация, ще получи по-адекватни съвети.

# 10
  • Deutschland
Колко време трае този преход?
Ако ще ми лежи някой вкъщи на дивана без работа, изобщо не бих го търпяла.

# 11
Жените истерясват, когато те не получават подкрепа от много дълго, месеци и години. От описаното заключавам, че спестяваш нещо съществено за състоянието си - трайно безработен, изкарваш значително по малко от жената, не участваш в ангажиментите по дома. И трите са класически прояви и истерясала жена с мъж и дете означава, че е налично поне едно. Обикновено са комбинирани две. За много дълъг период.
Та, кое от трите е?

# 12
Много зависи. Има ли си причини да реагира така, да бъде толкова изнервена? От колко време си без работа? Вие знаете най-добре какво се случва в семейството ви. Едва ли крещи и вдига скандали, само защото ти предстои смяна на работата! И, стига с това ТЪРПЯ САМО ЗАРАДИ ДЕТЕТО. Омръзнало ми е да го чувам от хората, кога ще ви дойде акъла в главата на всичките не знам. Мислиш, че детето е по-добре да живее в отровна обстановка ли? Или е по-добре разделени, но поне да сте спокойни всички и да ви е мирна главата. Кое е по-добре, според теб?
Няма как да отговорим на въпроса в заглавието, по простата причина, че разполагаме с много оскъдна информация.

Последна редакция: нд, 18 яну 2026, 13:26 от Borqna Sto 771419

Общи условия

Активация на акаунт