Мили родители, търсете правата на децата си! - тема 2

• 56 417
  • 679
  •   1
Отговори
# 420
Добавката за достъпна информация е целева за задоволяване потлебностите на лица с нарушени сетивни функции /загуба на зрение, слух или говор/.

# 421
Т.е. няма нищо променено? Защото ми казаха, че вече щяла да се отпуска на всички деца с хронични заболявания и увреждания.

# 422
Нямам идея, но ЗИХУ и ППЗИХУ не са променяни от доста време насам.

# 423
Ия, днес  бях в СП да пускам документите, защото минавахме на ТЕЛК и соц. работник ми пусна и  за достъпна информация. Спомена нещо ,че на всички деца с чужда помощ се полага, и ние като вас сме с диабет.

# 424
Ия, днес  бях в СП да пускам документите, защото минавахме на ТЕЛК и соц. работник ми пусна и  за достъпна информация. Спомена нещо ,че на всички деца с чужда помощ се полага, и ние като вас сме с диабет.

Мерси Hug и аз така разбрах, че ще трябва да се подават и за това молби.

# 425
Кати, и аз ти благодаря  много за инфото  Hug Hug Hug  bouquet

Ние сега подновяваме ТЕЛК-а и ми предстоят нови срещи със СП Wink

# 426
Кати, синът ми през февруари навършва 7 г. , с 93% инв. е, спомням си че имаше някакви промени за деца над 7 г? newsm78

# 427
Има право на добавка за транспорт, ако правото не се ползва на друго основание /карта за безплатно пътуване и т.н./. Трябва да подадеш молба за нова социална оценка. Гледай да я подадеш февруари, за да стане по-навреме и да не губиш.

# 428
Кати, а гарант.минимален доход същия ли си остава и тази година.

# 429
Мили,мами ,да попитам защо все още когато изчисляват дохода за да станеш личен асистент включват и парите на детето по чл.43,а също така и интеграциооните?
ДОКОГААААА?

# 430
Мили,мами ,да попитам защо все още когато изчисляват дохода за да станеш личен асистент включват и парите на детето по чл.43,а също така и интеграциооните?
ДОКОГААААА?
pogar , това не е вярно. Сигурно нещо не си разбрала,  newsm78, поне на мен ми обесниха, че точно те не се включват.

# 431
ГМД остава същия - 55 лв.
pogar, сумите от подпомагане съгласно чл. 43/ЗИХУ и чл. 7, ал. 8от ЗСПД /двойните детски/ НЕ са доход при определяне правото на достъп до Национална програма "АХУ". За доход се считат при определяне правото по чл.9 от ППЗСП. Това значи, че докато чакаш за назначаване като личен асистент не можеш да получаваш месечна помощ съгл. чл.9, но не и че нямаш право да станеш личен асистент.
Интеграционните добавки /за транспорт, телефон и т.н./ пък не се считат за доход по никой закон - нито за детски, нито за социално подпомагане, нито за НП "АХУ.

# 432
Видях,че има промяна публикувана в Държавен Вестник с някакво решение на 19.12,но при нас не се отваря.,но ме отрязаха-да излезе новото решение и-тогава...
Айде стига, де. Нови молби не е нужно да се подават.[/color]

Айде по-полека. На мен ми казаха,че трябва да подам нова молба,както винаги-навсякъде е различно...

# 433
  • в полите на Балкана
Интересно Thinking на мене ми сметнаха и детските за доход когато направих опит да подам  молба за преустроиство на жилище,тъй като детето ми е на инвалидна количка и имаме 3-4 стъпала се налага корекция. Дали само детските за детето с ТЕЛКК/РЕЛКК не са доход или и за здравите.  newsm78 Както и да е с 11лв. надвишихме сумата и не ми приеха молбата,защото предварително се знае че нестава. Така работят при нас.

# 434
 newsm78, много интересно, защо детските ги включват за доход, след като в декларациите за данъците такива суми не се включват за доход.
Мамо Раче, къде подаде тази молба? Имаш ли право да я обжалваш пред по-висока инстанция като например областната дирекция социално подпомагане?

Общи условия

Активация на акаунт