ChatGPT като приятел

• 2 078
  • 106
  •   6
Отговори
# 90
Mного от младежите спряха да ползват ChatGPT заради проблема с питейната вода, който е огромен и има опустошително влияние върху природата. Не само е неадекватно (по ред причини, които не ми се занимава да изброявам), но е и изключително безотговорно хората да си водят безсмислени разговори с AI, koйто изразходва толкова огромни ресурси за всяко едно питане.
Не искам да звуча като моралист, на всички ни е много удобно да го ползваме, но едно, че трябва да се случва с мисъл, дори заради собственото ни психично здраве и второ - има значително по-безвредни за природата алтернативи.
Наистина препоръчвам да се информирате. Планетата ни е само една (с риск да звуча като Тумберг).
Какво е общото между ChatGPT и проблема с питейната вода? Не се заяждам. Питам, защото и друг път съм го срещала като аргумент, че хаби много ресурси, но не ми е ясен механизма по който действа този изкуствен интелект.

# 91
Скрит текст:
ЧАТ ГПТ ми се струва даже прекалено разтревожен на тема психично здраве. Бях му споменала, че ме е страх да не се разболея физически, тъй като напоследък се тревожа твърде много по една тема и той само ми предлага чайчета, дишане, утвърждения и прочие.

Според мен, са взели мерки след самоубиството на детето, защото наистина е много внимателен дори на тема диети и тн. Веднага съветва помощ ала бала.

Клото,
всъщност писането по форуми също изразходва ценна енергия...а поддържането сървъра за един форум, който пази твоите мнения тук изразходва много енергия далекосрочно. Тоест, в дългосточен  план всяко твое мнение във форума ще има много по-висок карбон футпринт отколкото едно кюри към чатджипити. Планетата ни е една, не забравяй!
Ами тогава напълно да закрием интернет може би? Дали това ще спаси планетата? Или нашият биологичен вид бързо ще намери друг начин да я затрие?

# 92
  • Обран бостан ;)
Току що ИИ ми се обади по телефона.
Затворих му, ама какво от това.
Сигурно е звъннал още на 1000 души.  
Как да се бориш с такова нещо ?

# 93
  • София
Охлаждането на сървърите вероятно.

# 94
Да, много вода се ползва за охлаждането, но все пак това важи за всички дейта сървъри, а не само за тези, ползвани от ИИ. Също така, съвременните дейта сървъри ги държат на студени места, за да бъдат охлаждани по естествен начин. Например, в Норвегия под вода и така намаляват до 90% нуждата от охлаждане.
Бел, не, акзвам, че е лицемерно да се изразява загриженост за околната среда и ефекта от безсмислени питания към чатджипити, пишейки  мнения във форум, което замърсява точно толкова. Всичките ли мнения на Клото са супер смислени? Дали се е замисляла за КПД на всяко мнение, когато ги е писала? Съмнявам се.

# 95
За водата в цифри, дадени от самия ChatGpt:

# 96
Еми, да, но ако сравним АИ дейта център, но потопен във вода water submerged (както сега са основно правени) с неИИ дейта център, непотопен във вода, air-cooled, какъвто е по вс вероятност на бг мамма, отново имаме много сходно ползване на вода.

Side-by-side (per interaction)
Interaction   Approx. water used
AI query (submerged AI data center)   ~0.3–1 mL
BG Mamma page view/post (air-cooled data center)   ~0.1–1 mL

Key insight:
➡️ Per interaction, they are surprisingly similar when the AI data center is submerged.

Тоест, ако се ползва потопен във вода ИИ дейта център, каквито са основно сега, спрямо нормален въздушноизстуден дейта център за бг мама, употребата на водата е много сходна (пак изчислено според чат джипити).

А какво мислите за тези АИ песен и клип
https://www.youtube.com/watch?v=qzKqFy-FZ7U&list=RDqzKqFy-FZ … amp;start_radio=1
За мен не е по-лоша от много други поп-брътвежи, писани от хора. Тоест, дали някаква машина пише или някакви некреативни хора пишат на конвеер, разлика няма май голяма в полза на човешкия труд. Тази песен ИИ е генерирал, използвайки някаква песничка от Ну Погоди. Simple Smile) Аз имам чувството, че половината филми по нетфликс са генерирани от АИ, защото са с подобно качество на евтинджос забавление.

Последна редакция: вт, 27 яну 2026, 13:32 от MariyaHris

# 97
MariyaHris, заяждаш се много извън контекста, но след като си решила да го правиш, нека ти отговоря както подобава.
Мащабът, с който се ползва ChatGpt е напълно несравним с този на който и да е форум, ако ще и с Редит да го сравниш. С бг мама пък е напълно несравнимо и като ресурси, и като ползваемост, съответно тези примери са некоректни и даже смехотворни.
Ако искаш да обиждаш своята интелигентност, свободна си да го правиш, разбира се. Коя съм аз, че да споря с теб?
Няма да влизам в никакви безсмислени спорове на тема трябва или не да има технологично развитие - професията ми е свързана пряко с това и не, не съм лицемерна, а съм разумна, имам критично мислене и опитвам да намаля щетите, доколкото ми е възможо.
Това не означава, че ще се откажа от всички удобства и ще избягам в гората, за да се храня със слънчеви лъчи, само, за да си ти спокойна, че не съм лицемерна.
Надявам се, че ме разбра.

П.П. И още нещо. Сървърите на OpenAI (който прави ChatGPT) не са под вода. С което приключвам темата.

Последна редакция: вт, 27 яну 2026, 14:01 от Клото

# 98
Ползвам го за здравословни съвети, диети, като търсачка. Доволна съм. И между друго е по- добър от психолог, аз ползвам платената версия- разликата е голяма от безплатната.

# 99
  • Sofia
Аз не ползвам ChatGPT. Ползвам Gemini безплатната версия. Доста неща съм го питала. По-удобен и по-компетентен ми се стува от ChatGPT. Освен това си пази историята на питанията и винаги мога да продължа да питам в определена тема.

Последна редакция: вт, 27 яну 2026, 16:55 от Ani Ka

# 100
Като приятел - не точно, но като съветник по теми, с които не искам да товаря близки и приятели - да. По-добре се справя от някои психолози определено.

Едит: Зависи и кой се използва. Аз предпочитам Chat GPT.  Gemini според мен е още доста неук, но и двата много добре усещат с какво настроение се обръщаш към тях. Даже са способни на лека ирония. А Gemini - говорящия, го тествахме със синът ми. Винаги усеща, когато говори той и сменя интонацията точно като на възрастен, който говори с дете.

# 101
Ако някога се появи вариант, който да съхранява информация само на устройството вероятно ще го пробвам и във варианта "приятелче". Сега го използвам да ми търси разни неща, да ме обучава, да ми пише малки програмки и да си водим разни абстрактни разговори като примерно какво би представлявал космически асансьор. За реални идеи в материя, която не разбираш не е много полезен, защото не може да връща обективна обратна връзка. Особено ако попаднеш на 4о модела и за най-голямата глупост веднага казва, че е гениална идея.
Ползвам и други AI, всеки си става за нещо и е полезен, само G** ми се видя напълно смахнат.

# 102
По какви показатели измервате дали ИИ е по-добър от реален психолог/терапевт? Или просто се водите по субективното усещане, че се чувствате по-добре след разговор с него? По-добре може да се чувстваме и след няколко чаши вино, или след кутия сладолед, или след импулсивна покупка на скъпа чанта. Това, че нещо ни кара да се чувстваме по-добре, не значи непременно, че е добра или разумна стратегия.

Целта на психотерапията не е да се чувстваме по-добре или да направи живота ни по-приятен. Това е изгубена кауза. Емоциите и субективните усещания идват и си отиват; днес се радваш, утре си тъжен. Това е едно от двете сигурни неща в живота. Следователно, да се чувстваме добре, не е реалистична цел. 

Напротив, психотерапията приема за аксиома, че животът е често и неизбежно гаден и че негативните емоции са неизменна част от него, като дъждовното време. Целта на терапията и добрият терапевт е да ни направи не по-щастливи, а по-силни, за да срещнем и издържим на живота такъв, какъвто е. Фокусът е изграждането на умения за справяне. Не съм сигурна, че ИИ е способен на това.

# 103
И аз бих споделяла повече и бих говорила с него за по-лични неща, ако беше затворена система. Но в момента той е отворен - тези разговори потенциално могат да се четат от други хора, така че не сме "приятели" Simple Smile
А ми е все едно дали някой ще ми прочете разговорите за таро, козметика или готвене...

# 104
Само да вмъкна,че изненадващо отговаря и на най-странните въпроси светкавично бързо – за четири-пет секунди. Алгоритъмът му е перфектен.

Общи условия

Активация на акаунт