Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отново за джобните пари на децата

 • 2 313
 • 12
 •   1
Отговори
 • Мнения: 69
Джобните пари са не само възможност за детето да реализира своите желания, но и да се научи на полезни навици. Какви обаче са те?

Прочетете днешната публикация Джобните пари на децата от нашия блог и споделете мнението си по следните въпроси:

Нужни ли са на децата джобни пари? Защо?
Какви суми им даваме и колко често?
Какво им е забранено да си купуват и как ги контролираме?
Как ги учим да харчат разумно и да спестяват?


Сигурни сме, че това ще бъде интересна и полезна за всички родители дискусия!

Последна редакция: чт, 20 яну 2022, 17:55 от Редактор (Петя)

# 1
 • Мнения: 6 850
Нужни ли са на децата джобни пари? - да, определено
Защо? - за да се учат да боравят с пари да покриват някои свои нужди
Какви суми им даваме и колко често? - 200 лв /месец (10 клас). От 5 клас е на месечен бюджет, 1-4 беше на седмичен
Какво им е забранено да си купуват и как ги контролира ме? - нищо не съм забранявала, спестява си по-голяма част
Как ги учим да харчат разумно и да спестяват? - сам си стигна до тоз извод, в началото просто го мързеше да ходи до лавката 😁 После започна да си събира за нещо конкретно, което искаше...

# 2
 • България, Русе
 • Мнения: 126
И аз имам петокласник, пробвах седмичен бюджет, наистина пести. Веднъж на 3тия ден му свършиха парите (всеки ден правя закуска за училище, не е оставал гладен). Парите свършили, защото е искал да пробва нови неща в магазинчетата срещу новото училище. Вече знае кое не си заслужава и не се набутва 😃
Понякога му давам всеки ден пари- 3лв. и на 5тия ми казва-  имам спестени, не ми трябват.
Хм не съм мислила за месечен бюджет, но може да пробвам и също не забранявам нищо.
Но много е важно до колко детето осъзнава стойността на парите и доколко е самостоятелно. Имам познати родители с деца на същата възраст, които не им дават сами да ходят до училище или до магазина... пък да им дадът джобни... няма да се случи скоро. Нямат доверие на децата си. При нас всичко започна с магазина... пращах го да купи нещо с 10лв и искам ресто и касова бележка. После го научих да си брои рестото и ако останат пари как да прецени дали ще му стигнат да си купи нещо, ако съм позволила.

# 3
 • София
 • Мнения: 60 519
Не можем да ги научим да харчат пестеливо, особено ако са н по-малка училищна възраст. Харченето е по-скоро нагласа на човека, а децата нямат идея за толкова дълъг период като седмица и да се контролират. Дългосрочното планиране и сдържане на импулсите "няма да похарча/изям сега много, за да има за после" не работи, защото са незрели като самоконтрол и планиране и изпълнение на плана.. Затова не искайте и не очаквайте от детето повече, отколкото е способно да направи. То не е малък възрастен. Ако по душа е скъперник, ще си ги къта и ще спестява, а ако по душа е с широки пръсти - няма да пести, а ще похарчи всичко наведнъж.

Последна редакция: сб, 22 яну 2022, 08:58 от Andariel

# 4
 • Мнения: 6 850
Такова е, децата са различни. Дъщеря ми е 3 клас - НЕ иска да й давам пари за училище. Опитвала съм се във времето да дам 2 лв за деня или 5 примерно ако иска за 2-3 дни, или няколко монети на стотинки - категорично отказва да ги вземе. Дори я съветвам все пак да ги прибере, ако не иска да ги харчи, да си ги спести в касичката - не й трябвали, толкоз.
Единствено след някое състезание таксата, ако остане ресто - тя ми го връща, аз й казвам да го задържи, тогава се съгласява, да има за друг път, ако госпожата събира пак пари 🤣🤣
На магазина я пращам - винаги връща ресто, батко й си удържаше малко за него 😁
И на двамата правя кутийки със закуска от ден 1, всеки ден. НО двамата съвсем различно виждане към парите имат.
Обаче усещам как ще ми излезе през носа това девойче, още малко да порастне...

# 5
 • Мнения: 1 238
В началото на първи клас не давах нищо. След 2 седмица почнах да слагам по 1-2 лв. за всеки случай, след като споделиха че приятели са им купили нещо. Винаги имат закуска и вода, и записан обяд в стола.
Големия - рядко си купуваш нещо. До 4 клас просто следях да има 2-3 лв. поне в портмонето. От 5 клас е на седмичен бюджет, който в повечето случаи спестяваше. Харчи разумно и си събира за нещо желано, което отказвам да взема заради цената в повечето случаи.
Малката - 1 клас - за сега процедирам по същия начин. Да има малко пари за всеки случай.

# 6
 • Мнения: 5 253
Нужни ли са на децата джобни пари? Защо?
Да, за да се научат да боравят с пари и да придобият базова финансова култура.
Какви суми им даваме и колко често?
Има детска дебитна карта (по подсметка към моята разплащателна сметка, но с името на детето върху картата). Зареждам я с определена сума на месец. Има ограничение на сумите, с които може да се рапорежда - на дневна база.
При нужда, когато знам, че няма да има възможност за разплащане с карта, давам джобни пари - за екскурзии в планината напр.
Какво им е забранено да си купуват и как ги контролираме?
Предварително коментираме за какво служат джобните пари, както и начини за справяне с импулса "покупка заради самата покупка". Получавам съобщение за всяка транзакция на детето и виждам къде и колко харчи.
Как ги учим да харчат разумно и да спестяват?
С разговори за предназначението на парите като средство да се задоволят определени нужди. Включвам децата в планирането на част от семейния бюджет, напр. изготвянето на списъци за пазаруване и придържането към тях, коментираме дали имаме нужда от някоя нова вещ или наличната все още ни върши работа, избора на кратки ваканции с определен бюджет и т.н.
Спестяването оставям на преценката на детето, като събраната сума може да ползва по свое усмотрение за нещо "голямо", което иска да има (специално луксозно издание на любима книга, музикален инструмент, посещение на концерт на любима група, по-скъпа дреха...).

# 7
 • Мнения: X
Разведен съм от скоро. Нямам връзка с бившата от 3мес. и си говоря само с детето. Пращам около 100€ за мес. за джобни. Тя е 4-клас. Май всичко отива в касичката. Като мен е на тия години. Дева. Но и казах и 10лв да е водата в лавката" да имаш пари за вода". При мен е различно, но този които няма цени и това е истината. Истината е, че ние обгрижваме прекалено много нашите деца и ставаме роби на децата ни....

# 8
 • Мнения: 1 317
На моите деца давам пари седмица за седмица. Едното си ги събира до стотинка, другото ги харчи всичките още в понеделник. То и в живота е така. Едни си събират левче по левче и накрая апартамент си купуват, други живеят ден за ден и се оплакват в колко скапана държава живеят. Характери.

# 9
 • Мнения: 924
Темата е много полезна. Имам две деца. Иска ми се повече родители на по- големите деца ( гимназисти) да споделят колко пари са достатъчни за тази възраст, за да е разумно.
Давам 10 лв на ден, Рождени дни, кино или нещо друго се дава отделно. Дрехи, материали за училище и други разходи също се плащат отделно. Дъщеря ми твърди, че не и стигат.
Хич не е пестелива.....
Има повишение на цените последните месеци и затова моля да споделите с какви пари разполагат децата в  8- 12 клас.
Живеем в София.

# 10
 • Мнения: 1 238
Много е относително колко пари са достатъчни. Според мен зависи от семейния бюджет и детето. Ние сме определили 25-30 лв. за седмица, но детето не обича да ходи по заведения, магазини и прочие. Рядко се случва да го пусна без поне един сандвич на училище, нищо че е 9 клас. И той предпочита да не губи време да излиза да търси какво да си купи. Допълнително даваме за тренировките, карта за транспорт или кино. Дрехи все още купувам аз, след като понеса мрънкането му да мери дрехи. Спестовен е, даже понякога го моля за пари в брой, ако не съм изтеглила. Даже докато бяха онлайн се случваше да забравим да му дадем седмичните пари, а той не се сеща да си ги поиска. После му даваме да си ги прибере в спестяванията.

# 11
 • Мнения: 6 850
10 клас 200 лв/месец, на месечен бюджет е от 5 клас.
Слагам и кутия за храна всеки ден.
Изкарва си малко и негови 😁

# 12
 • Мнения: 1 317
Иска ми се повече родители на по- големите деца ( гимназисти) да споделят колко пари са достатъчни за тази възраст, за да е разумно.
Давам 40 лв на седмица. Незнам дали е разумно, просто това са ни възможностите.

Общи условия

Активация на акаунт