Естествен паркет или SPC

• 62
  • 2
  •   2
Отговори
Здравейте,
Предстои да направя избор на настилка на кухн и хол в едно помещение. Иска ми се да е изцяло в един стил и затова се колебая дали да сложа плочки в кухнята.
Първоначалната идея беше плочки в кухнята и преход към дъбов паркет в хола, но все повече виждам завършени помещения с SPC, което стои красиво, НО:
- чува ли се тракане както при ламината? Има ли същото евтино усещане след няколко години употреба?
- има ли някой, който е ползвал SPC повече време и да даде реална съпоставка за предимства пред паркета?

# 1
Aз нямам SPC, но имам дъбов паркет. Усещането от ходене по дърво е супер, там спор няма. Обаче естественият паркет лесно се драска, наранява се отпаднали тежки неща, трябва да се прелакира, отварят се фуги...  А аз много се дразня от тези натрупващи се с времето дребни повреди.
Иначе съм ходила в апартамент с по-лошия вариант на SPC  - PVC... Стоеше красиво, никакви повреди, никакво обслужване... И ходенето беше приятно, защото основата беше стар паркет. Минусът беше, че старият паркет не беше оправен и фугите и неравностите избиваха и си личаха.

Та от днешния си опит с голям кеф бих направила следното - облицовам навсякъде пода с ПДЧ плоскости и отгоре лепено СПЦ. Така ще имам усещането за ходене по дърво и трайността на СПЦ-то.

# 2
  • Melmak
За естествен паркет ти трябва отличен майстор и доста добри финанси. Хубаво нещо си е паркета за хол, стая, а в кухнята лесно ще сложиш плочки. Обаче с годините се отварят фуги, може да почне да скърца и тн. Като слагаш естествен паркет то са замаски, циклене, лакиране.. страшна разправия. Ако имаш време и пари вече е друго. Един приятел успя да пренареди стар паркет и добре му се получи, но той е мнооого вманиачен в тия неща.
Аз лично харесвам spc в целия дом, изглежда много стилно. Понеже сме в ремонт доста се чудехме какво да правимс настилките. В крайна сметка слагаме плочки в кухнята и ламинат по стаите. Имахме един стар и грозен паркет, който можехме да реставрираме в хола и стаята, но тотално се отказах. Грам не ми се занимава.
На spc ми харесва това, че след някоя година без много къртене можеш да го смениш. Дълговечните решения не са моето. После махането на едни плочки е много по-трудоемко.

Общи условия

Активация на акаунт