Отказ от Телк за дете

• 300
  • 9
  •   3
Отговори
Здравейте,
има ли други като мен, които не искат да вземат ХХХ сума за Телк за дете, на което по медицински причини се полагало?
Моята причина да не искам тези "грешни" пари е, че детето не е инвалид!!, няма нужда от помощ и има хронично заболяване, което не му пречи да тренира и да е пълноценен в училище и сред приятели.
По медицински показания имал право на Телк, което за мен е показателно как касата може да се точи от наистина не-нуждаещи се хора - и възрастни, и деца.
Разбира се, изключвам децата с инвалидност и реална нужда.

В тази връзка да напиша, че ми е омръзнало да срещам възрастни пълноценни хора с телк !!

# 1
Хроничното заболяване предполага лечение/ рехабилитация и/или някакви ограничения обикновено. Да подадете документи за ТЕЛК е Ваше право, както и да се окажете да подавате.
Получаването на пари от държавата за дете с хронично заболяване е помощ. Като нямате нужда от нея - ок, не подавате към социалните и не получавате тази помощ. Но за дете с ТЕЛК Ви се полага и тройно данъчно облекчение.

# 2
В България ТЕЛК се полага само на здрави, подкупни и мързеливи хора.
За истински болните хора се отказва!

Имам познат на който не му дадоха ТЕЛК, защото виж ти може след време да проходи отново... Здравната система в България е блато, на най ниско ниво... Отвратен съм!

# 3
Здравейте,
има ли други като мен, които не искат да вземат ХХХ сума за Телк за дете, на което по медицински причини се полагало?
Моята причина да не искам тези "грешни" пари е, че детето не е инвалид!!, няма нужда от помощ и има хронично заболяване, което не му пречи да тренира и да е пълноценен в училище и сред приятели.
По медицински показания имал право на Телк, което за мен е показателно как касата може да се точи от наистина не-нуждаещи се хора - и възрастни, и деца.

В тази връзка да напиша, че ми е омръзнало да срещам възрастни пълноценни хора с телк !!

Зависи за какво здравословно състояние става въпрос.
Ако хроничното заболяване изисква някакви допълнителни дейност - рехабилитация например, постоянен прием на някакви лекарства и т.н. примери давам, то ТЕЛК е възможност да се подпомогне семейството финансово за тези дейности.
Щом диагнозата е включена в списъка за заболявания за ТЕЛК - има смисъл. Особено предвид степента на състоянието.
Но все пак решението е ваше - ако имате достатъчно средства, за да покривате всички нужди на детето, никой не ви задължава за да се явявате на ТЕЛК.

На мен също ми прави впечатление колко хора има с ТЕЛК  и знам от първо лице за два случая на хора със 100% ТЕЛК  - които първо са доста заможни, второ се водят по документи напълно слепи.
Не само не са слепи, ами си карат скъпите коли.
Не знам не са ли длъжни ТЕЛК да уведомяват КАТ, когато издават такива решения да се отнемат шофьорските книжки на такива хора?
От друга страна няма къде да се подаде сигнал за тези неща - споделих с познато семейство полицаи и те ми казаха въобще да не се опитвам, нито някой ще обърне внимание, нито нещо ще се направи по въпроса.

# 4
А защо не помислите, че тези пари, които ще получите, вместо да ги харчите, можете да му ги спестявате/инвестирате за по-добро бъдеще? Отделно се лишавате от двойно намаляване на данъците върху доходите, които пак можете да му спестявате/инвестирате! Честно, според мен много тъпо разсъждавате!

П.П. Думата "инвалид" е крайно неуместна! Използва се "трайно намалена работоспособност"!

# 5
Моето дете е с обучителни затруднения и нарушена привързаност, т.е попада в спектъра на ГРР. На пръв поглед нормално, здраво, право дете. При общуване с детето започват да се забелязват "странности". На челото му не пише какво е състоянието. Има шанс за пълноценен (дай боже) самостоятелен живот, но ще функционира като човек с под среден интелект. На този етап парите от ТЕЛКа помагат за уроците, за допълнителните дейности, на които е ходило през годините. За мен това е важно, за да може да се дипломира и да има шанс за нормален живот. Не смятам, че отнемам нещо от някого или, че е неправилно да ползвам тези средства, все пак работя на светло и плащам данъци.

# 6
Здравейте,

Зависи за какво здравословно състояние става въпрос.
Ако хроничното заболяване изисква някакви допълнителни дейност - рехабилитация например, постоянен прием на някакви лекарства и т.н. примери давам, то ТЕЛК е възможност да се подпомогне семейството финансово за тези дейности.
Щом диагнозата е включена в списъка за заболявания за ТЕЛК - има смисъл. Особено предвид степента на състоянието.
Но все пак решението е ваше - ако имате достатъчно средства, за да покривате всички нужди на детето, никой не ви задължава за да се явявате на ТЕЛК.

На мен също ми прави впечатление колко хора има с ТЕЛК  и знам от първо лице за два случая на хора със 100% ТЕЛК  - които първо са доста заможни, второ се водят по документи напълно слепи.
Не само не са слепи, ами си карат скъпите коли.
Не знам не са ли длъжни ТЕЛК да уведомяват КАТ, когато издават такива решения да се отнемат шофьорските книжки на такива хора?
От друга страна няма къде да се подаде сигнал за тези неща - споделих с познато семейство полицаи и те ми казаха въобще да не се опитвам, нито някой ще обърне внимание, нито нещо ще се направи по въпроса.
КАТ, МВР, ТЕЛК всички институции са в играта, за съжеление не можем да направим нищо, а и те работят за чужди служби

# 7
  • USA
А защо не помислите, че тези пари, които ще получите, вместо да ги харчите, можете да му ги спестявате/инвестирате за по-добро бъдеще? Отделно се лишавате от двойно намаляване на данъците върху доходите, които пак можете да му спестявате/инвестирате! Честно, според мен много тъпо разсъждавате!

П.П. Думата "инвалид" е крайно неуместна! Използва се "трайно намалена работоспособност"!
+1
Ако наистина сте финансово заможни и нямате нужда от тези пари, също така може да помислите да ги давате като благотворителност на деца, които имат нужда.

# 8
И на кого ще накривите? Държавата ви дава пари, а вие не ги искате. Ако даде пари рев, ако не даде пари, пак рев.
Вземете парите, отворете едва сметка на детето и му ги събирайте. Сумите месечно хич не са малки.

# 9
Като родител на дете с ТЕЛК. ТЕЛК се издава от лекарска комисия, а парите се отпускат от социалните, след като подадете молба и занесете решението. Т.е може детето да има ТЕЛК и да не подавате за обезщетение/ помощ, щом нямате нужда. Освен това, суми се изплащат над 50%, а комисията може да определи и по-малък процент. Можете да ползвате и данъчно облекчение, т.е да си намалите данъците. Това също не е задължително..Ваше право е, а дали ще се възползвате си е Ваше решение. Трето, не знам колко е голямо детето Ви и с какво хронично заболяване е, но някои състояния и заболявания подлежат на класиране за гимназия от ЛКК, като по този начин се спестява на детето стресът да се яви на НВО.
Да обобщя:
1. Процент ТЕЛК се определя от лекарска комисия. Първоначално за 1 година, след това за 2-3. Не се подновява автоматично, т.е ако не искате да подновявате.
2. Основното, на което имате право е:
- данъчно облекчение, което е тройно на това за здраво дете
- месечна помощ за дете с трайно увреждане - размерът е според процентите, които са определени
- безплатно пътуване на детето в ГТ
- две безплатни пътувания годишно с БДЖ
- данъчно облекчение за имот на името на детето
- винетка
- паркомясто
3. Освобождаване от НВО, ако заболяването попада в списъка на РУО за класиране извън / преди първо класиране.
Правата се заявяват, никой не Ви ги дава насила, ако Вие не искате. Не е задължително да ги вземате и в пакет.
На въпроса дали има и други родители, които не искат да вадят ТЕЛК на детето си - има. Обикновено са хора, които не са готови да приемат, че детето има специфични нужди и смятат, че ТЕЛК ще постави клеймо на детето им.

Последна редакция: нд, 01 фев 2026, 09:47 от Mama Ru

Общи условия

Активация на акаунт