ЕНДОМЕТРИОЗА - тема 18

• 2 500
  • 67
  •   1
Отговори
# 60
Някой има ли впечатления от д-р Бояджиев като специалист по ендометриоза/аденомиоза, преглежда в МЦ Калчев и в Щерев.

# 61
  • Варна
В гр. Варна д-р Анелия Тодорова ми я откри на 35 г. съм. Имах болезнена менструация и доста обилна, по 6-7 дни. При мен имаше и външни кафяви шоколадови кисти. От DroPyl 500 ми изчезнаха. Останови се и фиброаденом на едната гърда. Предложиха ми противозачатъчни или тази добавка.

# 62
Здравейте,
На 24 години съм и от 1 година с мъжа ми правим опити за дете. Преди около 2 месеца се потвърди диагнозата ендометриоза при мен като в последствие получих усложнение(изпусна кръв малко преди цикъла, което беше най-болезнената болка в живота ми) и се реши, че предвид големината на кистата, която следяха, да се оперира. Операцията беше лапароскопска, премахнаха цели 2 кисти и другите сраствания, в следствие на ендометриозата. Изчакваме още хистологията, за да се знае степента, но със сигурност всичко е било доброкачествено. При изписването докторката ми обясни, че за да се изчисти и всичко, което е било невидимо за тях повреме на операцията е необходимо да мина хормонална терапия, която ще представлява изкуствено поставяне в менопауза за 3 или 6 месеца. Попитах я с опитите за бебе какво правим в такъв случай и тя каза само, че ако искаме сега да правим опити, да изчакаме цикъла, да пробваме щом държим да е сега.
Въпросът е следният-някой минавал ли е през всички тези неща и може ли да сподели мнение за това изкуствено поставяне в менопауза-усещания, плюсове и минуси.
И другото важно-щом може, мислим да пробваме, но след това ако не стане може ли да се направи терапията да кажем 3 месеца след операцията.
Изобщо опитвам се да направя списък плюсове и минуси.
Докторката предполагам, че изчаква резултатите преди окончателно да ме посъветва какво да правим, но предвид че каза, че можем да пробваме от следващия месец, не мисля да отлагаме.
Нямам представа какво ще се случи след най-малко 6 месеца. Сега се казва, че шансовете са ни най-големи.
Наистина много мечтаем вече за дете и 1 година го преживяваме. Знаем, че уж сме млади и има време, но малко даже вече ни омръзна да го чуваме и се опитваме да направим всичко възможно.

# 63
Съжалявам за това, през което си минала. След такава операция наистина има най-голям шанс за забременяване 1-2 месеца, защото в последствие ендометриозата отново се разраства, прави кисти, сраствания. Изкуственото поставяне в менопауза е стандартна процедура в такива ситуации. По този начин хормонално се подтиска ендометриозата и след такъв курс има големи шансове да се получи бременност.

Подтискането обикновено се случва с по 1 инжекция месечно, най-често Золадекс. Страничните реакции са индивидуални, но най-често горещи и студени вълни, зацапвания. Аз съм правила подтискане 2 месеца и не се чувствах много добре, но много момичета почти не усещат странични реакции.

Честно казано, в твоята ситуация, бих си дала 2 месеца за опити и ако не се получи, подтискане. Но най-добре да обсъдиш подробно плюсове и минуси с доктора си.

Не се отчайвай, много момичета забременяват след операция Simple Smile

# 64
Аз пък бих отложила опитите. Прекалено млади сте, по-добре я приспи тая ендометриоза и след няколко месеца действайте.
Аз се лекувах по същата схема - лапароскопия, ЗОладекс, опити. Забременях на третия месец опити. Лекарят, който ме оперира (много добър оператор и АГ) ми каза, че можем да правим опити, но репродуктивният ме посъветва да мина на Зол@декс 6м. Така и направих. И явно след всичко добре се е повлияла тази ендометриоза, тъй като освен че забременях веднъж, сега, 5 години по-късно, съм пак бременна, от първи опит, със супер нисък АМХ заради рязаните ми яйчници вероятно. Вие си преценявате, разбира се, но аз не бих предлагала инжекции, а опити, ако бяхте на 40 например. Що се отнася до страничните ефекти, има ги, но не е нещо, което толкова да не може да се изтърпи.

# 65
Cactus, аз на 24г минах през лапароскопия заради огромна киста, като после бях 6м на инжекции за спиране на цикъла. Страничен ефект беше постоянната жега, зимата ходех по потник Grinning Но моите бяха лукрин, а вече рядко ги използват. Тогава нямах намерение да забременявам.
11г по-късно направих втора лапароскопия за премахване на сраствания от ендометриозата, като докторът искаше пак да мина лечение, но със зафрила, но отказах. Той се съгласи, защото правехме опити. Съответно забременях два месеца след операцията.

# 66
Здравейте!

Наскоро бях диагностицирана с ендометриоза и е възможно скоро да се наложи лапароскопска операция.

В момента проучвам опитни и надеждни специалисти в София, които извършват операции за ендометриоза, като същевременно запазват фертилността и избягват ненужно увреждане на органите, тъй като съм още млада и искам да имам деца в бъдеще.

До момента попаднах на д-р Стаменов и д-р Николай Николов, като и за двамата виждам много добри отзиви.

Ако някой е бил опериран при някой от тях или има опит с операции за ендометриоза в София като цяло, ще съм много благодарна да сподели впечатления, резултати, възстановяване и цялостно мнение.

Благодаря предварително!

# 67
Разгледайте темата малко назад, обсъждат се лекари.
Успех!
Здравейте!

Наскоро бях диагностицирана с ендометриоза и е възможно скоро да се наложи лапароскопска операция.

В момента проучвам опитни и надеждни специалисти в София, които извършват операции за ендометриоза, като същевременно запазват фертилността и избягват ненужно увреждане на органите, тъй като съм още млада и искам да имам деца в бъдеще.

До момента попаднах на д-р Стаменов и д-р Николай Николов, като и за двамата виждам много добри отзиви.

Ако някой е бил опериран при някой от тях или има опит с операции за ендометриоза в София като цяло, ще съм много благодарна да сподели впечатления, резултати, възстановяване и цялостно мнение.

Благодаря предварително!

Общи условия

Активация на акаунт