Ние и здравето

• 342
  • 34
  •   3
Отговори
Честно казано, не знам къде е правилната подгрупа за темата, доста се чудих да пускам ли, да не пускам ли. Ама пускам.

Малко предистория - от доста години живеем в Германия и винаги ми е правило впечатление, но след корона пандемията се засили още повече. Кое? Следното - една особено силна тревожност, често необоснована, по отношение на здравето в повечето ми познати в България. На моменти направо нездраво отношение към здравето.

С малко дете сме и съответното немската му педиатърка лекува всичко почти с ибупрофен и капки за нос. До антибиотик е стигал само два пъти, заради отит и едно възпаление на пикочните пътища, ама и двете доказани с микробиограма. Което направо води до конфликти с роднини и познати в България: "Ама само на капки за нос ли е?", "Ама заведето го на друг лекар тогава". Едно желание да се води детето на лекар, докато не му се изпише антибиотик поне.  Или му се повиши температурата до 37,2 - "Оооо, ама той вдига температура, това не е добре хич, почвайте да му давате нещо". Питам "Какво нещо да му даваме?", обикновено се отговаря "Еми не знам, ама с температура как ще го оставите ей така просто".
И да кажа, че са моите роднини само така. Еми не са. Масово се взимат хапчета, имуностимуланти, не знам си какво, дават се луди пари за продукти, които дори нямат изследвания, доказващи някаква ефективност.
Температура от 38 градуса, вече казах, че се приема като края на света. Всеки сопол е повод за национална трагедия. Деца не се пускат навън в дъжд, вятър, под 10 градуса и какво ли още не.
И в същото време, нито децата, нито възрастните са по-здрави, особено тези около мен, които най-много се борят за възможно най-много ходения на лекар, лекарства, сиропчета, имуностимуланти и т.н. Детето ни кихне два пъти и на третия ден му няма нищо, възрастен човек (около 35-40) от описаните ляга с температура и 10 дни не може да стане от леглото. При децата същата работа - през месец болни, спирания от градина превантивно дори и т.н. и т.н.
После пускам телевизора в България - лекарства, лекарства, лекарства. Ама простата, ама ишиаса, ама имунистимулант, ама не знам какво. Пуснете си която и да е от националните телевизии и вижте, че когато пуснат рекламите, няма да има две реклами една след друга, които да не са на лекарства. Обикнобено са лекарства, нещо друго, лекарство, нещо друго.
А може и последни абзац да е причината за всичко преди това. Ако е така, направо си е страшно.
Пуснах темата ей така за размисъл, в крайна сметка всеки от нас носи отговорност за здравето си и всеки гледа от своята камбанария, знам че има и хора, които наистина са с отслабена имунна система по различни причини, но просто, когато човек идва от място, където нещата не са така, прави много силно впечатление.

# 1
Не ти разбрах идеята за темата. Каква е?
Ти реално даваш за температурата ибопрофен.

# 2
Не ти разбрах идеята за темата. Каква е?
Ти реално даваш за температурата ибопрофен.

Над 39 градуса му я сваляме с ибупрофен, така е. Идеята на темата е ей така за размисъл просто и за един поглед отстрани.

# 3
  • София
Четеш ми мислите.
Пият се антибиотици прибързано, като следствие от това имунната система отслабва, пак антибиотик... И се стига до абсурдното твърдение, че без антибиотик не може.
Или добавките. В 95% от случаите са напълно излишни, но понеже разни фирми трябва да продадат "природните" си продукти, произведени в някоя лаборатория, се пробутват твърденията как всичко е химия и явно физиката ще ни спаси, стига да я купим.
Или детоксикацията. Ако кожата, бъбреците и черният дроб "работят" нормално, няма нужда от такава. Но пък тогава няма да купиш съответните продукти.

Синът ми е на 14 г. Досега само веднъж е пил антибиотик. Беше тригодишен, организмът му не се справи с вируса и направи усложнение – пневмония, доказана със снимка. Буквално само тогава е пил антибиотик. Не му давам никакви добавки. Температура съм сваляла над 38 и малко, преди това не. В момента се опитвам да се сетя кога е бил болен последно.

# 4
Различно е положението в България.
Някои се тъпчат с лекарства, други с добавки превантивно, трети с хомеопатия, четвърти нищо не пият.
Иначе да, прекаляват с рекламите по тв.
Тук също има родители които си извеждат децата в лошо време.

# 5
Различно е положението в България.
Някои се тъпчат с лекарства, други с добавки превантивно, трети с хомеопатия, четвърти нищо не пият.
Иначе да, прекаляват с рекламите по тв.
Тук също има родители които си извеждат децата в лошо време.

Това с рекламите ми е и най-големият "проблем". Просто са нон стоп и доста хора се влияят от тях. Но е и факт, че сме сред четирите държави в Европа с най-висок прием на антибиотици.

# 6
  • София
Проблемът не е в българите и не е необходимо да вадиш изводи за всички само от твоите познати.
Ние сме българи и в момента живеем в България с най-малките ни деца.
Умишлено търсихме педиатър, който не изписва АБ без нужда. Общо 5 деца имаме с големи разлики и сумарно са пили сигурно 10-тина пъти АБ и то при операции, бактериални инфекции и т.н. След направени антибиограма. Най-малкият е на 3,5 г. и още не е пил. Ние със съпруга ми не сме пили за болести АБ. Аз пих последните години пих слаби такива 2 пъти след гинекологични операции, което е нормално - по схема за няколко дни.
Вкъщи лекарства няма. Ааа, излъгах. Има мазе от конски кестен, магнезий, витамин Д и един ибупрофен за всеки случай.
Също до 38 градуса температура не прилагаме нищо. После пробваме с чорапи с оцет и чак след това ибупрофен.
Правим си 1-2 пъти в годината профилактични изследвания и си следим проблемите, за които знаем.
Аз напоследък пих хормони и кръвосъсирване препарати, но заради сериозна необходимост, застрашаваща живота ми. След консултация с гинеколог и хематолог.
Ежедневно сме навън. Децата и като бебета сме държали навън, с изключение на мъгла и буря.
Спортуване всички, храним се здравословно и сме при всяка възможност сред природата.
Не изпадам в паника от вятър и лед, нито през лятото тичам да сменям бански след плуване, докато сме по 2-3 месеца ежедневно на плажа, дори и в лошо време.
Деца не навличам излишно и не тичам да ги гонят с чорапи и жилетка, когато не искат.
Не боледуват. Личния лекар обикновено го виждаме за бележки в началото на учебната година, за ваксини и подобни.
Иначе и мен ме възмущава лесното изписване на АБ и многото реклами на добавки. Все се надявам да ги забранят.

# 7
Черно-бяло е насочена темата, а всъщност е (твърде) много по-сложна. Да, и на мен ми се е случвало да изумявам в чужбина как за абсцес на венеца не изписват антибиотик - ама лекуващия зъболекар тогава викаше сестра ми всеки божи ден на преглед и промивка. Та искам да кажа, че ако има ангажираност и на двете страни, може и без антибиотик - но ако на едната (или и на двете) не им се занимава/нямат възможност да се ангажират, се трепят комари с базука. А всички знаем и колко е "достъпно" здравеопазването у нас, и колко на хората им се занимава да ходят по лекари (т.е не им се, дори при проблем), и колко в крайна сметка е ефективно цялото нещо (->0). Което в крайна сметка ескалира в точно такова поведение като описаното в 1ви пост.
Друг въпрос е дали е много хубаво и това анатемосване на аб, което се наблюдава на запад, както и другите им дефицити. Нито нашата, нито тяхната система са идеални, въпросът е че у нас липсва поне някакъв адекватен минимум.

# 8
  • София
Проблемът не е в българите
Скрит текст:
и не е необходимо да вадиш изводи за всички само от твоите познати.
Умишлено търсихме педиатър, който не изписва АБ без нужда.
Скрит текст:
Общо 5 деца имаме с големи разлики и сумарно са пили сигурно 10-тина пъти АБ и то при операции, бактериални инфекции и т.н. След направени антибиограма. Най-малкият е на 3,5 г. и още не е пил. Ние със съпруга ми не сме пили за болести АБ. Аз пих последните години пих слаби такива 2 пъти след гинекологични операции, което е нормално - по схема за няколко дни.
Вкъщи лекарства няма. Ааа, излъгах. Има мазе от конски кестен, магнезий, витамин Д и един ибупрофен за всеки случай.
Също до 38 градуса температура не прилагаме нищо. После пробваме с чорапи с оцет и чак след това ибупрофен.
Правим си 1-2 пъти в годината профилактични изследвания и си следим проблемите, за които знаем.
Аз напоследък пих хормони и кръвосъсирване препарати, но заради сериозна необходимост, застрашаваща живота ми. След консултация с гинеколог и хематолог.
Ежедневно сме навън. Децата и като бебета сме държали навън, с изключение на мъгла и буря.
Спортуване всички, храним се здравословно и сме при всяка възможност сред природата.
Не изпадам в паника от вятър и лед, нито през лятото тичам да сменям бански след плуване, докато сме по 2-3 месеца ежедневно на плажа, дори и в лошо време.
Деца не навличам излишно и не тичам да ги гонят с чорапи и жилетка, когато не искат.
Не боледуват. Личния лекар обикновено го виждаме за бележки в началото на учебната година, за ваксини и подобни.
Иначе и мен ме възмущава лесното изписване на АБ и многото реклами на добавки. Все се надявам да ги забранят.
Фивър, изброеното от теб са точно проблеми в България.
При нас наистина се злоупотребява с антибиотиците и добавките, вместо да се употребява.

# 9
Проблемът не е в българите и не е необходимо да вадиш изводи за всички само от твоите познати.
Умишлено търсихме педиатър, който не изписва АБ без нужда. Общо 5 деца имаме с големи разлики и сумарно са пили сигурно 10-тина пъти АБ и то при операции, бактериални инфекции и т.н. След направени антибиограма. Най-малкият е на 3,5 г. и още не е пил. Ние със съпруга ми не сме пили за болести АБ. Аз пих последните години пих слаби такива 2 пъти след гинекологични операции, което е нормално - по схема за няколко дни.

Абсолютно е възможно да са основно моите познати така, не го изключвам. Ама все пак много често, когато сме около Коледа в България, ми прави впечатление, че много хубави площадки (повече ми харесват от немските) стоят почти празни (1-2 дечица има понякога де).

# 10
  • София
Миленака, да, това са основните проблеми за съжаление.
И недостатъчната здравна култура, откъдето идва споменатото от Кларк нежелание/невъзможност, иначе имаме много добри здравни услуги и достъпни, когато човек не разчита само на здравна каса (макар и по нея да има напредък), а има допълнителна здравна застраховка. Изненадва ме, че много познати не си правят такава и после се оплакват. Не си и следят полагащото им се по каса, което пристига като съобщение в е-здраве (някои не са чували за съществуването му).
Относно площадките. Ние също не ходим много по такива. Обикаляме паркове и гори. Но около нас има няколко и винаги има деца привечер, когато не са вече на градина.
За празниците е нормално да са празни. Хората тогава пътуват и често особено големите градове рязко опустяват.

# 11
Малко по-комплексно е от просто хипохондрия. Хората искат да са здрави, но в същото време не знаят някои основни неща за собственото тяло и нямат доверие на лекарите. Искат най-силното срещу най-дребното - за всеки случай. Действа се изключително постфактум и симптоматично. В същото време начин на живот, хранене и профилактика се неглижират.
От другата страна - повечето профилактики са бошлаф. Щом си отишъл на собствен ход, значи нищо ти няма. Може да ти вървят всякакви възпаления, но докато не стане време да лежиш в болница, ти обясняват как не е нещо кой знае какво или даже как е нормално да е така.
От трета страна - понятието ‘здрав’ не означава перфектно здрав човек, а човек без видими, пречещи отклонения.
От четвърта страна са финансите у нас конкретно - хората не обичат да си плащат за лечение и чакат на профилактиките и ЗК. При несериозни симптоми някои няма дори да се прегледат или пък лекарят ще ги разубеждава, за да спести направление.
И от пета страна - животът стана много токсичен в буквалния смисъл. Преработки, пластмаси, тежки метали, излъчвания, канцерогени. Не чак до научна степен, но все пак ми е интересно и преглеждам почти всички материали по темата, които ми попаднат. Ами че то трябва поне едно полувисше по токсикология да има човек, за да си подбере храната в магазина.
Та, сложно е. Не става дума само за настинката и температурата.

# 12
  • София
Ето ти тема за размисъл: Какво ти пречи другите как говорят и с какво се лекуват?
Мен не ме засяга съседа, приятели или близките ми как се лекуват. Ако се налага антибиотик - да ще изпишат и ще се пие. Голяма масова истерия е, че в България постоянно се предписват антибиотици, а не е точно така.
Не знам къде ги намирате тия лекари, мен едвам ми е изписван 1 антибиотик сумарно за 10 години.
Не разбраим защо се дразнят хората кой какво пие и какво не пие. Нали си е неговото здраве?

# 13
Не разбрах много целта на темата, но моето дете също не е пило антибиотик. Не мисля, че е някакъв прецедент при относително здраво дете.

# 14
Ето ти тема за размисъл: Какво ти пречи другите как говорят и с какво се лекуват?
Мен не ме засяга съседа, приятели или близките ми как се лекуват. Ако се налага антибиотик - да ще изпишат и ще се пие. Голяма масова истерия е, че в България постоянно се предписват антибиотици, а не е точно така.
Не знам къде ги намирате тия лекари, мен едвам ми е изписван 1 антибиотик сумарно за 10 години.
Не разбраим защо се дразнят хората кой какво пие и какво не пие. Нали си е неговото здраве?

Какво ми пречи съм написал в изречението, където съм писал, че ми пречи с какво се лекуват.

Общи условия

Активация на акаунт