Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 5 част

• 24 823
  • 327
  •   1
Отговори
# 45
Здравейте, може ли и аз да попитам като бъдещо мамче, разбрах че съм бременна преди няколоко дни. В момента работя, но ме осигуряват на минималната - 180лв., ако помоля работодателя да ми вдигне осигуровката до края на 9-тия месец, примерно на 350лв. - ще мога ли да взимам тази сума от НОЙ?  Предварително благодаря за инфото.

# 46
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Обезщетението се изчислява като 90% от средно дневното брутно възнаграждение за последните 6 месеца, но не повече от средно дневното нетно възнаграждение за периода.
Т.е. няма да взимате 350 лв.

# 47
Извинявам се че малко трудно схващам, може би е от бременноста. Embarassed Това значи ли че ако през следващите 6 месеца от бременноста се осигурявам на 350 лв., майчинството ще ми бъде 90 % от тази сума newsm78.

# 48
Извинявам се че малко трудно схващам, може би е от бременноста. Embarassed Това значи ли че ако през следващите 6 месеца от бременноста се осигурявам на 350 лв., майчинството ще ми бъде 90 % от тази сума newsm78.

Не. Майчинството ви ще бъде 90% от тази сума, но не повече от нетния доход. Т.е. грубо казано, смята се първо 90% от тази сума, което е 315 лева. После се смята при брутен доход от 350 лева колко е нетния доход. Нетният доход е 285 лева. Изплаща ви се по-малката от двете суми или в случая 285 лева. ( Правя уговорката, че това е едно доста опростено представяне на метода на изчисляване на обезщетението, но този начин, макар да не е абсолютно прецизен, може да ви даде добър ориентир. )

Но искам да уточня нещо - не знам дали ще е възможно да се осигурявате до края на 9-тия месец. По принцип болничните за бременност и раждане започват към средата на осмия месец.

# 49
А ако през този 6-месечен период в който ти взимат дохода за да ти изчислят майчинството ползваш отпуска, това влияе ли по някакъв начин на изчислението?

# 50
А ако през този 6-месечен период в който ти взимат дохода за да ти изчислят майчинството ползваш отпуска, това влияе ли по някакъв начин на изчислението?

Зависи какъв вид отпуск имате предвид. Ако е основен платен годишен отпуск - не влияе, но ако е неплатен например или отпуск, за който се дължи заплащане по специалните закони - разбира се, че влияе.

# 51
Мерси за бързия отговор  bouquet, имах впредвид платен годишен отпуск.

# 52
Аз пак се включвам с въпрос, и искам да ви благодаря за търпението и отговорите!!!

Съществува ли скорошно приета Наредба, която да регламентира, че приемът на деца в яслена група става на възраст минимум година и 7 месеца?

Въпросният слух го чувам вече за трети път от различни места, но никъде не намирам нищо по въпроса...

# 53
zdraveite,
imam sledniqt vapros rabotq na postoqnen trudov dogovor i sam v na4aloto na bremennostta;6te polu4avam li mai4instvo ako me uvolnqt?

# 54
zdraveite,
imam sledniqt vapros rabotq na postoqnen trudov dogovor i sam v na4aloto na bremennostta;6te polu4avam li mai4instvo ako me uvolnqt?

Не. За да получавате майчинство, трябва да имате действащ трудов договор.

# 55
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Аз пак се включвам с въпрос, и искам да ви благодаря за търпението и отговорите!!!

Съществува ли скорошно приета Наредба, която да регламентира, че приемът на деца в яслена група става на възраст минимум година и 7 месеца?

Въпросният слух го чувам вече за трети път от различни места, но никъде не намирам нищо по въпроса...

Аз лично не съм чула да има такава Наредба. Защто не попитате директно в някоя детска ясла?

# 56
zdraveute;
predvaritelno se izvinqvam za negramotniqt vapros,no vse o6te sam napalno nezapoznata s ne6tata Sad
iskam da popitam ot tezi 315 dni bolni4ni za bremennost;koito se polagat kolko se izpolzvat predi rajdaneto?i sled izti4aneto im li zapo4vat da tekat 2 godini za gledane na dete ?
blagodarq predvaritelno Simple Smile

# 57
zdraveute;
predvaritelno se izvinqvam za negramotniqt vapros,no vse o6te sam napalno nezapoznata s ne6tata Sad
iskam da popitam ot tezi 315 dni bolni4ni za bremennost;koito se polagat kolko se izpolzvat predi rajdaneto?i sled izti4aneto im li zapo4vat da tekat 2 godini za gledane na dete ?
blagodarq predvaritelno Simple Smile

От 315-те дни 45 се ползват преди термин ( тъй като самото раждане е трудно предсказуемо Grinning ). Отпускът за отглеждане на дете започва да тече след изтичане на 315-те дни, но имайте предвид, че не става дума за две години отпуск, а за отпуск за отглеждане на дете до навършване на 2 години на детето.

# 58
Здравейте ! В момента ми тече майчинството / 315-те дни / и трябва да ме преназначат от една длъжност на друга . За колко дни трябва да го прекъсна и  трябва ли да се явя на работа или може прекъсването да е и с платен отпуск например . В кой нормативен акт да проверя ? Благодаря  предварително ! Hug

# 59
Здравейте ! В момента ми тече майчинството / 315-те дни / и трябва да ме преназначат от една длъжност на друга . За колко дни трябва да го прекъсна и  трябва ли да се явя на работа или може прекъсването да е и с платен отпуск например . В кой нормативен акт да проверя ? Благодаря  предварително ! Hug

Не може прекъсването д астане с платен отпуск. а да влезе в сила новата длъжност, трябва реално да отработите ден на тази длъжност. Иначе преназначаването остава само на хартия.

Общи условия

Активация на акаунт