Студенти в Нидерландия - 28

• 34 605
  • 372
  •   4
Отговори
# 330
Специално за Грьони работете успоредно и с domakin, те са в града и имат достъп до повече информация. Вижте студентския хотел. Ние наехме навремето през dcwonen.nl - виждам имат предложения.
Непоискан съвет, макар и малко грубовато да се изразя - ако искате да учите в Нидерландия, при този пазар и ограничения в предлагането - взимате каквото сварите. Дъщеря ми живя с 3 момчета (не българи) с обща кухня, баня и тоалетна 4 години в Грьонинген. Та, свиква се.

# 331
  • Cobrs
Здравейте, след бакалавър в Айндховен при нас следва магистър в Делфт. Понеже градът е малък, дъщеря ми търси квартира в Хага или Лайден. Ако някой може да помогне, ще съм много благодарна да се включи. Следим xior и holland2stay, пък да видим.
Аз имам дежа ви от търсенето на квартира в Айндховен, дано ни провърви 🙂

# 332
  • София
Здравейте, от klikworkamers излезе неочаквано ред на сина ми за Бреда. Той ще продължава втори курс в БУАС след дълъг гап. Трябва обаче да се яви на оглед на 1.06 сутринта, а в момента е в БГ. Има ли някой младеж в града, който да може да помогне с огледа? Знам, че и домакин предлагат услугата, но срока за реакция е доста кратък.

# 333
  • София
Здравейте, от klikworkamers излезе неочаквано ред на сина ми за Бреда. Той ще продължава втори курс в БУАС след дълъг гап. Трябва обаче да се яви на оглед на 1.06 сутринта, а в момента е в БГ. Има ли някой младеж в града, който да може да помогне с огледа? Знам, че и домакин предлагат услугата, но срока за реакция е доста кратък.
Здравейте,синът ми също ще ходи на оглед при тях на 01.06,май става въпрос за една и съща обява.9 кандидата пише,че са повикани.Как става после изборът-който хазяина избере или по реда на регистрация?

Последна редакция: чт, 28 май 2026, 13:39 от perunika77

# 334
  • София
Здравейте,синът ми също ще ходи на оглед при тях на 01.06,май става въпрос за една и съща обява.9 кандидата пише,че са повикани.Как стова после изборът-който хазяина избере или по реда на регистрация?

Пише, че е по реда на регистрация. Обявате е същата предполагам. https://www.klikvoorkamers.nl/aanbod/nu-te-huur/kamers/studios/d … rsingel-7-4-breda
Удобно ли е ако не намерим никой друг, да го представлявате там?

# 335
Здравейте,
Успяхме да се доберем до стая в това общежитие в Делфт (благодарение на информацията на  bora 🤗🤗🤗):
https://5huizenstudents.nl/
Големия минус е, че стаите в него са с общи санитарни помещения. На нашия етаж са около 15 стаи, не съм сигурна колко точно са тоалетните обаче. Въпросът ми е дали някои от вашите деца са живяли там и биха ми казали как е хигиената в общежитието. Дъщеря ми основно това я притеснява. Също и всякакви плюсове и минуси, абе всичко , което ви се струва важно. Ще съм много благодарна на всяка информация!

Последна редакция: чт, 28 май 2026, 16:30 от ranimi

# 336
  • Cobrs
Ranimi, благодаря, че сподели линка. И ние му се чудим на общежитието. В Айндховен дъщеря ми е в общежитие със 7 други студента в клъстър. Имат две тоалетни и две бани. Не е идеално, особено когато повечето са момчета. Това общежитие изглежда по зле от Айндховенското като условия. Не знам дали не сме придирчиви, или пък има възможност да св намери нещо по-добро. Това, което мен ме притеснява, са ограниченията за напускане - две години фиксиран период.

# 337
Maggrat, да и на дъщеря ми и е направило впечатление, че 1 година нямаш право да напускаш, ако правилно е разбрала. Иначе си е вариант докато търсиш нещо по-добро. Все пак живеят там деца и нищо не им е станало. Но пък ми се струва, че за тези условия наемите са височки. Вярно е и друго, че под звездите ще  е много по-зле, но да си решава, знам ли....ако го нямаше условието с напускането направо си беше вариант.

# 338
  • София
По повод горното общежитие, доколкото помня беше 1 годишен договор, сега изтича август, искаха предплащане на два наема, които не са малко около 750 евро е месечният за тези дупки, но всичко е включено. Баните били ок, сравнително чисти, общите тоалетни понякога не толкова чисти, минавал чистач един път седмично, но впечатленията са от мъжките тоалетни, били разделени на мъжки и женски. Няколко тоалетни и бани са на етаж. Беше крайна необходимост, но като не се намира дълго друго, се вкопчваш и приемаш тези условия. Не знам какви са последиците при преждевременно прекратяване, ако междувременно си намериш нещо друго по добро, дали просто губиш двата наема или нещо повече.
Добре де в Xior съвсем ли не излизат общежития?

# 339
  • Cobrs
Аз се зачетох и явно срокът е различен. За стаите, които бяха останали, договорът е двугодишен, със сериозни финансови последици. Много благодаря за споделянето на сайта - да не решите, че сме неблагодарни, напротив. Иначе дебнем и xior, и holland2stay, но засега поне няма варианти.

# 340
Познавате ли някой който реди теракот. Става дума за района на Hoogeveen, близо са Emmen, Zwolle, Assen. Става дума за 10 кв.м. с плочки за 60x60. Осигурявам транспорт и материали.
Ще трябва да си носи работни инструменти.

# 341
Здравейте. Синът ми ще е първа година студент. Приет е във Фонтис, Венло и Хансе, Гронинген. Първоначално искаше Гронинген. Записах се в хиляди групи, четох. Започнахме да търсим квартира. Много скъпи, ако изобщо нещо се появи. Тези дни получи имейл и обаждане от Фонтис. Да го убеждават да отиде при тях. Не знаех, че имат такива практика да звънят на студентите. Във Венло има общежития. Но не сме наясно как се кандидатства за тях, колко се плащат.
Моля ако някой е запознат с живота във Венло да сподели. Времето доста ни притиска , с квартирите в Гронинген не се справяме. Записах ме се в domakin да търсят, но били много натоварени тази година и вече 1 месец търсенето с тях е без резултат.

# 342
  • София
Дъщеря ми посети няколко университета в различни градове преди да избере къде да учи. Впечатленията й за Фонтис във Венло бяха, че е пълно с немци, които се държат надменно. Градът също не й допадна - бил като голямо село.
Това беше нейното мнение. Лично аз обаче, не бих отхвърлила опцията Фонтис - ще има осигурена квартира, макар да е само за първата година, а и с немци се работи по проекти много лесно, защото са супер дициплинирани. Фонтис до кога могат да го изчакат? Да не им отказва, да си държи отворена вратичката, ако в Грьонинген не намерите квартира.

# 343
Ranimi, благодаря, че сподели линка. И ние му се чудим на общежитието. В Айндховен дъщеря ми е в общежитие със 7 други студента в клъстър. Имат две тоалетни и две бани. Не е идеално, особено когато повечето са момчета. Това общежитие изглежда по зле от Айндховенското като условия. Не знам дали не сме придирчиви, или пък има възможност да св намери нещо по-добро. Това, което мен ме притеснява, са ограниченията за напускане - две години фиксиран период.

Здравейте!
Може ли да споделите как успяхте за общежитие в Айндховен

# 344
  • Cobrs
Изкарахме късмет. Дъщеря ми беше кандидатствала за лотарията на holland2stay, но не я избраха. В Катя на юли й изпратиха мейл с предложение да се настани в общежитието - явно са имали свободни стаи.

Общи условия

Активация на акаунт