Студенти в Нидерландия - 28

• 55 565
  • 639
  •   8
Отговори
# 630
Имам нужда от малко помощ.
Детето се е насочило към Грьонинген специалност Химия, която изисква да се приготвят чек листи съдържащи course description по Химия, Физика и Математика.
Потребителка от този форум ми изпрати един темплейт, който обаче е за друг университет (мисля даже за САЩ някъде) и той представлява нещо като микс между академична справка и course description.
Започнах да изработвам такъв документ, но реших да го оформя само по предметите, които се изискват - химия, физика и математика. Идеята ми беше да го структурирам по предмети. По един документ за всеки предмет и в него справка по години - в първата колона описание какво са учили, втората хорариум и третата - оценка.
Започнах работа, и колкото и да се старая да го минимизирам - документа започва да става огромен.

Реших да си направя среща в Интеграл с консултант, който те ми предложиха - не съм си избирала.
Консултанта сподели, че те работят с Грьонинген, и са им партньор от години, разпита къде учи детето, до къде сме стигнали с подготовката и тн и предложи съдействие.
Много категоричен беше, че обикновена академична справка, издадена от училището ще е достатъчна, и предвид огромния хорариум часове, който ще има по химия и физика, ще е достатъчно просто да си направим course description-а отделно.
Това, което ме притеснява е, че на сайта изрично в изискванията пише, че това което е описано в course description трябва да отговаря на документа от училището. Консултанта каза това изобщо да не ме притеснява, и че дори нещо да не било идеално, от Грьонинген били много разбрани, не отрязвали веднага, а изпращали какво да се допълни и тн.
Та много съм изкушена да работя с тях, защото цялата подготовка ми отнема огромен ресурс от време и най-вече ми причинява притеснения, че нещо няма да прочета, ще пропусна или ще объркам. Изкушена съм и да му повярвам на съвета за справката, не за друго, ами защото този документ дори и да го направя, училището да го подпише - и той и превода ще е един сканиран пдф, от който си представям, че те няма да четат, а по-скоро ще ползват course description-а като база, за да проверят в него какво реално се е изучавало.

Другото ми неясно е относно МАТ - т.к. математиката не е профилен предмет текущо - очакваме, че ще дадат дефишънси и предприехме стратегия директно да изкара курса и да положи изпит с Boswell-Bèta. Ако успее да го изкара успешно - какво прилагаме за МАТ - директно и само сертификата, или за МАТ също трябва да прилагаме пълен course description.

Мислех да пиша мейл директно до университета с тези въпроси, но нямам дори примерна академична справка, в която да им покажа как реално изглеждат справките. Дали някой от тях ще благоволи да ми отговори на въпросите, ако ги задам така описателно, и дали да пиша от мой мейл, или от мейла на детето, който ще бъде ползван евентуално за кандидатсването.
Много дълго стана - извинявам се, но детето полага толкова усилия да си вземе всички сертификати, ще е супер тъпо да се издъня аз с документите...

# 631
За изпита само да допълня - университета го получава автоматично и не се изпраща нищо - при кандидатстването за изпит се посочва за къде е.

# 632
За изпита дори още не сме получили никаква информация. Там съпруга ми движи комуникацията, и са му обяснили че за кандидатите от чужбина изпита се полага обикновено онлайн.
В групата има още едно българче, което е решило да ходи да полага изпита на място.
Друго абсолютно нищо нямаме като информация, изобщо не знаех, че между Босуел Бета и университета тече комуникация. Ще помоля ММ да им пише с молба да разяснят, може и да е прибързано и да са предвидили кога се обяснява това, но за сега нищо.

Отново огромно благодаря chervenokoska_2!

След срещата с Интергал оставам с впечатлението, че те се занимават основно с администрацията на самия процес, което за мен пак би било огромно облегчение, но самата подготовка на документите си е наша отговорност.

# 633
@танита

Горещо препоръчвам да спазвате всички указания, които пише в сайта на университета.
Пишете им (от имейла на детето), отговарят.

# 634
  • София
Ако училището ви ползва Школо, мисля, че от там можете да извадите справки- академична, хорариум и описания какво се изучава по теми за всеки предмет. Поне така са ми спомените от преди години. Стига училището да са попълвали всичко надлежно. Проверете това като вариант.
Иначе официална академична справка с хорариум и оценки до момента на кандидатстване, завършен 11-ти клас ще ви издадат от училището, както и предстоящ хорариум по предмети за 12ти клас.

# 635
Да, училището ползва Школо и много подробно е описана програмата - реално аз се водих от там, започвайки да правя въпросния документ. Но официалната академична справка, която издават съдържа само предмет, хорариум, оценка. Колебанията ми са най-вече в посока да правя ли тези специфични академични справки, които съдържат и нещо като програма и да моля училището да ги подпише, след това да ги превеждам с преводач, и отделно от това е ясно, че ще направя подробен course description, според изискванията на университета. Или да остана на варианта официална академична справка, плюс course description подготвен от мен. Съответно ако тръгна да ги правя дали да са 1:1 с course description, или да са макс сбити.
Определено консултанта в Интеграл не се беше сблъсквал с конкретно кандидатстване в специалност, която изисква чек листи по предмети, и според мен говореше малко наизуст.
Надявам се тук в темата да намеря някой, който е минал по този път - инженерния им факултет масово е с тези изисквания.

# 636
Дъщеря ми кандидатства миналата година в  Groningen, Computing Science и също имаха подобни изисквания за математиката. Тъй като оставих изцяло тя да си подготвя нещата, малко по-късно днес ще я разпитам подробно какво и как е подготвила. Тя учеше в Америк. колеж с профил математика и физика, и там и съдействаха максимално и помагаха в тези документи. Помня, че дори искаха от всеки раздел примерни задачи които са ползвани за да да се постави оценката на този раздел. Ще разпитам и ще ви пиша. Приета е там, но ние избрахме друг университет, така че би трябвало всичко което е подала да е било правилно.

# 637
Tanita

Разгледах университета Groningen - специалност Химия.
Има ги точните бланки, има информация какви изпити признават.
Ако съм гледала точната специалност и правилния университет и имаш затруднения да ги откриеш къде точно са документите, пиши ми.
Бланките са на английски език. Училището няма право да подписва документи на чужд език, освен изрично записаните в закона. Следователно вие първо трябва да ги преведете на български, училището да ги попълни, подпечата и подпише, и после пак превод на английски. (Ако се съгласят вие да ги попълните, чудесно. Нашето училище отказа да подпише документ, който е попълнен от друг, и са прави.)
Същото важи и за другите документи, които са на английски език.
Синът ми държа онлайн изпита ОМРТ-А.
Вашият университет признава няколко, включително ОМРТ-D.
Ако дъщеря ти не е с профил математика, съветвам да започне уроци колкото се може по-скоро. Изпитът може да се вземе, но са нужни знания. (Висша математика, а не училищната ООП)
Дано съм ти била полезна.

Последна редакция: вт, 21 юли 2026, 14:27 от Atlanta

# 638
OMPT имат обучителен материал към всяко ниво и учител може да е необходим само, ако неизучаван материал или неясноти.
Дъщеря ми е държала OMPT-D и съм наясно с техния процес.

# 639
OMPT имат обучителен материал към всяко ниво и учител може да е необходим само, ако неизучаван материал или неясноти.
Дъщеря ми е държала OMPT-D и съм наясно с техния процес.
Затова акцентирах на "Ако не е с профил математика", а момичето действително не е. Според мен ще й трудно без учител, но всяко дете е различно. В нашия случай, въпреки профила, пак имаше нужда от обяснения, защото не бяха учили още в училище този материал. Иначе да, съгласна съм, че обучителните материали от сайта са прекрасно структурирани и изключително полезни.

Общи условия

Активация на акаунт