Светът през обектива - фотографската тема 6 част

• 21 050
  • 492
  •   1
Отговори
# 60
Искам да попитам нещо... значи намерих някой от настройките на апарата къде са, но не знам точно за какво служат. Тази снимка съм я правила в Макро режим, който е за снимане на обект от близо - например портрет, така ли е ? И имам едни величини F2.8 и F5.6 ,те за какво са точно? Май като снимам на първата стойност размазва фона отзад, а обекта отпред става супер, но и много светла става самата снимка.
Иначе му намерих цаката за снимане в движение, преди бях питала за това. няма отделен режим за това, само скорост някаква се повишава на 800 или 1000 и става.

# 61
  • Стара Загора
Ted_cat, няма как някой да ти обясни изцяло всички режими на твоя фотоапарат или възможностите на фотографията... Навярно ще успея да ти дам насочваща информация, според която да се ориентираш... И да откриеш нещо подходящо, като информация, в нета...

Та, макрорежим не означава да се снима портрет... Да, за близо снимане е, но за много близо... Така че, дребни обекти да изглеждат едри (в съвсем близък план)... Ето тази снимка на Таткото на Ива е в макрорежим...

Като кликнеш на самата снимка, ще я видиш в пълен размер... Тези стойности F2,8 и F5,6 означават отварянето на блендата... Блендата е нещо като зеницата на окото и се свива и отваря в зависимост от силната или слабата осветеност... Когато числото е малко, например 2,8... Това означава, че блендата е максимално отворена... Колкото по-голямо е числото, толкова по-затворен става отвора на блендата...  При число F36, например - отвора е съвсеееем малък...
Другите числа, които споменаваш... Скоростите... Това е времето, за което се осветява чувствителния сензор (или така наречената матрица), който "улавя" снимката... Например скорост 1/800 или 1/1000 означава, че матрицата се осветява за една осемстотна или една хилядна част от секундата... Колкото по-голямо е числото под дробната черта... Толкова за по-малка част от секундата се прави снимката... И затова при движение на обекта, който се снима... На такава голяма скорост става добра снимка... Защото за толкова кратко време обекта не може да се премести на видимо разстояние... Колкото по-малко е числото на скоростта... Толкова повече време се "осветява" матрицата... Например, при скорост 1/4 се осветява за една четвърт от секундата...
А за подходящото съчетаване на двете числа и за постигането на различни "ефекти" при различни стойности... Можеш да прочетеш на много места в интернет... Подходящи линкове има в първия постинг в настоящата тема...
Поздрави и успех...!
newsm10

П.С. Намали снимката в аватара си... Нейния размер е 200 х 133 пиксела... А максимално разрешената във форума широчина е 160 пиксела...

Последна редакция: сб, 28 апр 2007, 17:22 от Ekcnpec

# 62
Експрес, благодаря много за разясненията, особенно за това за Макро режима!
Снимката на аватара я сменям често и от сайта, където си качвам снимките в рамки ги смаляват автоматично, не ми се занимава всеки път да ги смалявам лично  Mr. Green

# 63
Последният филм си го бива: пускам две:

Последна редакция: нд, 29 апр 2007, 22:33 от Фрида

# 64
Фрида   страхотни са и двете  Hug Много нежни и излъчват някакво невероятно спокойствие  .

# 65
Хаиде още малко.... как мислите, отива ли ми новата дегизировка Simple Smile

# 66
Фрида, определено си синя и спокойна. Но вместо синя бих сложила чернобяла Wink
Двата детски портрета са невероятни. На мен по-силно ми въздейства втория. Има такава светлина и надежда, уловена в очите на момичето, изпълни ме с оптимизъм за цялата седмица. Кварталните будители ми харесаха също, но ме дразни малко оградката отпред вдясно, граби много от кадъра.
За твоята нова дегизировка - кара те да се замислиш.Ако това наистина си ти, то имаш невероятно силни магнетчини очи. Като магьосница!

# 67
Ха ха, дам, в момента съм на черно-бяла вълна. Най-малкото защото мога да използвам смесена като цветна температура светлина.
Куче-котето е на женския пазар в една кыща на каращи се клошари, и ги снимах отдалече.

# 68
Фрида,
разкошни са
Особено ми харесват снимките на детето

# 69
  • в гората
Фрида, страхотни снимки!  bouquet

Ето и една от мен - първи опит с ФШ, личи си, доста тромав. Но поне снимката е актуална - за феновете на Вип Брадър Laughing:
http://photo-forum.net/index.php?APP_ACTION=GALLERY_IMAGE&IM … amp;USER_ID=22220

И едно въпросче - защо като работя във ФШ и след това запазвам снимката като jpg, качеството видимо се влошава? Нещо не правя като хората ама какво...??

# 70
След като я обработиш, виж в профилите и трябва да я запазиш в s-rgb, и след това сейф фор уеб. Този профил е за интернет, така трябва да са ти еднакви цветовете и всичко.
Рали, тя моделката е страхотна, трудно можеш да не и направиш добра снимка. Толкова е хубава, че чак и завиждам Simple Smile

# 71
# 72
Здравейте,момичета  Hug
Понякога надниквам във вашата тема и все повече ви се възхищавам  Laughing Нещата който правите са повече от прекрасни  Peace Аз така и не се наканих да разуча Фотошопа  Embarassed ,но вчера направих една снимка която много харесвам  Grinning Не е нищо в  сравнение с вашите,но все пак реших да я покажа  Mr. Green

# 73
  • в гората
Фрида, благодаря за съвета!  bouquet
Щъркелът много ми харесва, все едно позира. Аз пък днес нащраках едни запалени комунисти, че са на изчезване вече... Laughing

# 74
Аз продължавам разходките из ФШ и стари снимки.
Ето ви днешния резултат за сравнение
- старата необработена снимка от една разходка преди 3 месеца (ако не се лъжа0
http://debelanata69.multiply.com/photos/hi-res/24/37?xurl=%2Fpho … 2Fphoto%2F24%2F37
- опит от днес за висок ключ
http://debelanata69.multiply.com/photos/hi-res/24/53?xurl=%2Fpho … 2Fphoto%2F24%2F53
Дори направих и един опит да изкарам сина със сини очи, ама няма да ви тормозя Mr. Green

Амбър, на ме лично ми хареса втората снимка. Стои ми като отражение в огледало!
Много си добра с цветята  Peace
Нямам насита да те гледам.

Фрида, ти пусна само 5 снимки. А останалите от лентата? Искам още  Praynig
Само ни зарибяваш...

Галакси, снимката не е лоша, но според мен малко контраст няма да и е излишен. Щъркела кацаше ли?

Последна редакция: вт, 01 май 2007, 14:37 от Вечерница

Общи условия

Активация на акаунт