Юнски бебета 2025 - тема 2

• 3 794
  • 97
  •   1
Отговори
# 90
Привет, дами! Пристигам отново с 2 въпроса. 😅
Тези от вас, които вече са втора година майчинство, имате ли превод от НОИ през юли? Аз още нямам и проверих в сайта. Работодателят ми чинно е подал декларацията още на 10.06., но очевидно НОИ още не са я обработили въпреки сроковете си. Пробвах да звъня на ТП Софи-град, но защо ли да си вдигнат телефона... Grinning Та продължавам да чакам.
И да се оплача, че още не можем да вземем проба за урина на бебка. Тя не се спира, 3 колекторчета й се разлепят и нищо не събират. На 6м. бях взела от Pine памперсите с вграден колектор, но излезе замърсена пробата и педиатърката каза само с колекторче. Тогава взехме и стана от първия път, но сега е някакъв ад, а ни предстои море другата седмица, та няма много време. Майките на момичета, помощ - как успяхте да им вземете урина? Grinning

Малеее, и аз съм с мома, взех три контейнерчета, и ще взимам като преди 5-6 месеца, чакам на гюме пред уретрата и като пишне го улавям🤣.

Право сте, сега ще е много по-трудно, като моторетка е, как ще стане - ще пиша!

# 91
На мен последно ми е изплатено майчинството за юни - вече за втората година. Преводът ми е от 30 юни, работодателят ми даде да си попълвам документите на 20 и някой юни чак и след няма седмица от НОИ бяха пуснали майчинството.
Реално през юни имам 3 превода - един за май месец, един за първите няколко дни от юни, който си е от първата година и вече за останалите дни от юни е по втората година 🫠 Като се вземе в предвид, че раждането беше на 28 май, терминът на 5 юни, защото вече и аз им се изгубих със сметката кога какво изплащат.

# 92
Аз също получих превод за 2-та година тази седмица, разликата между датата на термина и края на месеца (09-30.06). По принцип инат 10 р.д. Да обработят декларацията и да платят.
Ако на 10.07 е подадена, значи до 24.07 трябва да очакваш превод (вторник или четвъртък).

Аз също голям зор видях с взимането на урина този път - сигурно 8 пликчета изхабих 🤣.

Относно устната хигиена - ползвам четка и паста на Nordics за златните 8 зъба 😁. Наскоро му видях, че едното предно зъбче е като леко счупено😩, не знам дали да се притеснявам или да търся стоматолог…

# 93
И ние на едното предно горно зъбче вече имаме леко счупено парченце, леко видимо, но аз си го забелязвам. Като го водих на зъболекр питах и за него, и ми каза "да, виждам го, нормално е, доста често се случва", защото захапват каквото им дойде.

# 94
И аз получих сумата за разликата от термина до бог знае коя дата (те нали имат няколко на които изплащат). Май пишеше в смс-а, но бях заета да се шокирам от невероятната сума.

Ние ползваме една силиконова четка за зъби с предпазител. Не зная марката даже, взехме я от Рая тойс. Взех и на Нордикс но не я харесва, мисля че на силиконовата му харесва, че му масажира и венците. Имаме си песничка за миене на зъбите, че понякога не иска да се кротне.

# 95
Здравейте, момичета! Отдавна не съм се включвала, но да направя ъпдейт: към година и месец избилите зъби са все още 0, но четири броя отгоре много мъчат бебока и си личи как слизат бавно, бавно. Сънят е потресаващ, будува по близо 12 часа с една дрямка през деня от час и 30-45 минути и една супер кратка от 10-15 минути, за да си легне без да се преуморява.
На тези, които са направили вече прехода към 1 дрямка - колко време продължи и как нагласихте нещата? В момента при нас първия интервал е 4 часа, втори 4 часа и последен към 3.30-40, понякога 4. Молим се вече да избият тия зъби, защото е станал много крив и мрънкащ и тръшкащ се, гризе всичко настървено и Калгелът и Панадолът са единствените ни що-годе сполучливи варианти за умиряване. Младежът иначе още не е проходил самостоятелно, но се опира на мебели, ходи залепен за краката ни и си търкаля проходилката напред-назад, но в апартамента пространството е ограничено.

И още, тези от вас, които вече са ходили на море тази година - или които имат повече представа от мен - как планирате да ви се случва ежедневието/режимът с бебоците? Мъкнете ли количката на плажа, по колко време стоите с бебоците навън, прибирате ли се до хотелите за дремки и т.н. Храненето мога да го оправя навсякъде, но моят човек е свикнал на затъмнено и бял шум и кошара, иначе в количката откарва по едни 30 минути и това е. Отделно не съм сигурна дали изобщо ще мога да притикам количката до плажа, но това е друг въпрос. Не съм мислила и какви лекарства да му взема, че само ми трябва да лепне нещо. Генерално съм леко ужасена и почти убедена, че след тая почивка ще се прибера по-изцедена, отколкото съм тръгнала. Grinning

# 96
Hydrangea21, ние бяхме в Гърция в началото на юни и организацията ни беше следната. Плажа и апартамента ни бяха разделени от една улица и за късмет имаше и паркинг точно там. Така че си оставихме всички морски багажи в колата и ги взимахме на път за плажа. Количката не я носихме с нас на плажа, тъй като имахме достатъчно други багажи. Взехме тента и големи хавлии от Декатлон и си направихме заслон да не ни пече и духа. Взех и басейнче което разбрах че било някакъв страшен късмет че бързо ги изкупували. Седяхме на свободната зона до бийч бара и си взимахме от там ядене и пиене. Сурешната дрямка спеше на плажа, малко трудно заспиваше но успяваше. Спеше по 40 минути заради шума но нямаше как иначе. Обядвахме на плажа и се връщахме в апартамента за баня и почивка, следобедния сън си го правеше там. Един ден отидохме и до Тасос и тогава май спа в колата, честно казано не помня. Вечер се разхождахме и вечеряхме в някой ресторант. Като цяло не беше зле, но аз определено не си починах, хаха 🥲

# 97
  • Пловдив
Привет и от мен Hug
Нашето момче има 12 избили зъба до тук и сега го мъчат още. Сега в неделя ще правим прощапулник. Вече си ходи, още като патенце, но кляка, изправя се сам като падне, успява да запази баланс в повечето случаи и си тика бутащи играчки. Задължително имаме ходене и обикаляне пеша преди или след разходката с количката по задачи Grinning Когато се измори пак в количката и всички са щастливи. Иначе и при нас има тантруми, определено има характер и мнение човека. В парка си мисли, че всяка количка и играчка са негови, та зорно е, не ме разбира, но толкова се кефи, че не мога да не го водя да се забавлява , играе и мори разбира се Grinning
Все още сме на два дневни съня и ми е страхотно, това бебе спи(когато не го разбиват зъбите), за разлика от кака му, която все не спеше.
Определено си личи, че пораства доста и се е очовечил, все повече се заиграват с кака му, и има някакви минути спокойствие и за мен, да си свърша някакви задачи - то майката кога ли почива изобщо.
Бяхме на едно море, следващата седмица сме на второ.
Hydrangea21, много правилно се ориентираш, че ще си по изтощена Grinning, но пожелавам освен здрави нерви и едно много щастливо от морето дете. Ние процедирахме така, тъй като сме и с кака и оправянето за плаж е доста, сутрин закуска подготовка на все багаж. Единия от нас отива с каката на плажа, другия оставаше в стаята за първата дрямка на бебето, за да може поне едната дрямка да е качествена. След това си идваше на плажа и до следобедните часове си прекарваме на плажа. Нашето не спи в количка. Така че количка не мъкнехме, то и само тя ни оставаше. Имаме палатка-басейн за бебе и следобед спеше на плажа в нея, колкото успее докато някой викащ не го събуди. Но пък беше щастлив в пясъка, влизаше на битка във водата. Абе струваха си нервите, а особено първия ден на настройка ..имаше по много нерви Grinning

Общи условия

Активация на акаунт